Reklama

Reklama

Pahorek

TV spot

Obsahy(1)

Disciplína je základ všeho, každého vzpurného ducha je třeba zlomit. A přeběhnout v plné polní pod palčivým africkým sluncem několikrát po sobě umělý písečný pahorek, to dokáže zlomit i ty nejsilnější. O tom je alespoň přesvědčen seržant Wilson, který je – díky svému slabošskému veliteli – de facto jediným pánem a vládcem anglického kárného tábora kdesi v libyjské poušti. Jeho úkolem je udělat z té vězeňské sebranky, z těch slabochů, zlodějíčků, ulejváků a dezertérů zase správné chlapy, vojáky tělem i duší. A on je z nich udělá, i kdyby je to mělo stát život. Ti, kdo tohle peklo opouštějí, vědí, že se sem už nikdy nechtějí vrátit. Ti, kdo přijíždějí, netuší, co je tu čeká. Netuší to ani pětice nejnovějších „přírůstků“ v čele s degradovaným seržantem Robertsem, na němž si Wilson a jeho pravá ruka Williams hodlají obzvláště smlsnout. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (286)

genetique 

všechny recenze uživatele

Kvalitatívne hodnoty filmu odrážajúceho nezmyselnosť vojenskej mašinérie sú jedny z najdokonalejších vo svojej podstate. Každá postava má dokonale spísané charakterové črty, čo prispieva k maximálnej spokojnosti. Connery je perfektný, no je len malým článkom tohto bezchybného reťazca, ktorý na mne nechal hlboké stopy. Od začiatku sa tak síce netvári, no postupne vrcholí psychické násilie a fyzické aj duševné týranie sa presúva takmer až na diváka. Až budete chcieť aby skončil, a skončí skvostne. Takže naozaj nepochybne dokonale zahrané a tiež nechápem len 'zlatopalmovskú' nomináciu. Dve hodiny skvelého proti-army filmu, keby bolo viac takýchto. 100%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Příběhy o síle, odvaze a vzepření se autoritám mě vždycky učarovávali. A tak se stalo i v tomto případě. Sidney Lumet znovu dokázal, že nejlépe tvoří s malým rozpočtem, na malém prostoru s komorním (ale za to špičkovým) obsazením. Strhující příběh z káznice kdesi v lybyjské poušti graduje každou minutou, aby v závěrečné čtvrthodině dosáhl vypjaté nervové katarze. Skvělý Sean Connery, Harry Andrews v životní roli. Jinak stojí za to pochválit ještě dabing ČST s pány Adamírou, Větrovcem, Besserem a Valou. 100%. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dejte britským vojákům s kárnými prohřešky vybrat, jestli dosáhnout vrcholu poblíž Venušina pahorku, nebo denně zdolávat ten písečný uprostřed žhavé Libye. Schválně, čemu dají přednost.. Lumetova klasika poukazující na to, že není nic opojnějšího, než moc nad jedincem, obzvláště v nepravých rukou.. Buzerace, řev, poklus a zase buzerace - atributy pozvolna gradujícího snímku s překvapivou pointou a nádechem absurdna, kdy kárný tábor zaměřený na utužení disciplíny připomíná s blížícím se koncem cirkus bez principála i subordinace. Mimochodem, přes obrazovku to lepkavé vedro na člověka úplně sálá - ani se Connerymu nedivím, že chodil s pískem jen 1 x denně.. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

S Lumetom mám už od 12 Angry men veľmi dobré skúsenosti, a ani tentoraz nesklamal. Brilantná dráma o krutom režime vo vojenskej väznici kdesi v Lýbii, vyniká hlavne výraznými výkonmi (mj. Harry Andrews, keď ku koncu stráca velenie a poriadok úplne vo všetkom a spolu s tým aj nervy, záverečná 20-minútovka s ním, seržantom Williamsom, doktorom a Connerym v jeho cele je absolútne fenomenálna. Fantastický film s nečakaným záverom. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Pahorek mi velmi připomíná Kubrickovy Stezky Slávy a i když je hutný, vše podává trochu "zkratkovitě" (navzdory délce), vývoj mentality postav mi přišel zbytečně překotný, na druhou stranu je zde zase líp vidět ta absurdita armády a války, zejména ve scénách, kdy každý křičí na každého a chytá se "toho svého stébla". Výborný zážitek, šlo to i líp, ale já jsem spokojený... 8/10 ()

Galerie (20)

Zajímavosti (10)

  • Film je zcela bez hudby, a to i během úvodních a závěrečných titulků. (ČSFD)
  • Sidney Lumet chtěl záměrně při detailních záběrech pokřivit tváře protagonistů. Použil tedy pro natáčení celkem tři širokoúhlé čočky, konkrétně 24mm, 21mm a 18mm. (Komiks)

Související novinky

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama