Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tragický příběh muže, který se narodil s hrůznou deformací. Režisér David Lynch je známý především díky dvěma ve své době skandálním snímkům Modrý samet (1986) a Zběsilost v srdci (1990). Pozornost publika však vzbudil už svým filmem z roku 1980 Sloní muž. Zachytil v něm podle autentických materiálů tragický osud mimořádně deformovaného člověka, Angličana Johna Merricka. Lékař Londýnské nemocnice Sir Frederick Treves našel tohoto nešťastníka mezi pouťovými atrakcemi a pomohl mu najít cestu k vlastní identitě. Takzvaný Sloní muž se projevil jako inteligentní a citlivá bytost, žijící s děsivým handicapem. Lynch vychází ve smutném příběhu z prostředí viktoriánské Anglie. Akcentuje bizarnost dobových londýnských ulic a dílen, kde se upocení muži lopotí u záhadných strojů, jejichž pára zahaluje temná zákoutí. Zdánlivě realistické vyprávění je ozvláštněno mystickým prologem a epilogem v působivé snové poloze. Stěžejním prvkem zůstává prezentace titulního hrdiny, při níž divák prochází podobným procesem jako lidé okolo Sloního muže. V této souvislosti je nutné ocenit výkon Johna Hurta, který v nevšední masce dokáže opravdu hrát. Lékaře Trevese ztvárnil Anthony Hopkins, ve filmu dále hrají John Gielgud, Anne Bancroftová a další známí herci. Snímek získal řadu prestižních filmových cen a byl nominován celkem na osm Oscarů. (Česká televize)

(více)

Diskuze

prkalil

prkalil (hodnocení, recenze)

z knihy Místo snění (Lynch, McKennová):

Brooks se domníval, že Sloního muže by se měl ujmout režisér Alan Parker, avšak Cornfield mu řekl: "Ne, musí to být David Lynch - on je ten pravý," a Brooks přistoupil na schůzku s Lynchem. "David se objevil v mé kanceláři v Twentieth Century Fox oblečený jako Jimmy Stewart, který se chystá hrát ve filmu o Charlesi Lindbergovi," vzpomínal Brooks. "Na sobě měl koženou leteckou bundu, bílou košili zapnutou až ke krku a vlasy měl ostříhané tak nějak venkovsky. Mluvil dost otevřeně a s šíleným středozápadním přízvukem. Popovídali jsme si o scénáři a on řekl: 'Myslím, že tenhle příběh člověka zahřeje u srdce,' což mě dostalo. Dlouho jsme mluvili o všem možném, a když odešel, měl jsem jasno: 'Tohle je náš člověk. Nikoho dalšího vidět nemusím.'"

Kincl

Kincl (hodnocení, recenze)

Jsem myslel, že na konci se mu zdál jen sen a on zemřel jak si lehnul

Le0nidas

Le0nidas (hodnocení, recenze)

Tenhle film mi asi jako jediný z TOP 150, co jsou tady, absolutně nesedl, chvíle nudy střídaly nic neříkající záběry, v každé 3. scéně se objevil nějaký WTF moment (to se tak lidé v 19. století opravdu chovali ?) a mohl bych pokračovat dál a dál. Vše to bylo ještě umocněno divným českým dabingem, kdy některé dialogy vyzněly, jako když se baví 2 blázni a to nemluvím o tom otravném hlasu hlavní postavy, no měl jsem být pilnější a sehnat si to v originálním znění, bohužel mnohem lehčí to bylo najít češtině. Každopádně se k tomuto filmu nehodlám vracet, zřejmě nejsem jeho cílová skupina.

na příspěvěk reagoval L_O_U_S

L_O_U_S

L_O_U_S (hodnocení, recenze)

Dneska mi přišla verze od FilmX a obraz je opravdu strašný. I rip má lepší kvalitu.

prkalil

prkalil (hodnocení, recenze)

Podle listu The Independent se tým expertů chystá už příští měsíc odebrat vzorky DNA z Merrickových kostí, uložených v Královské londýnské nemocnici, a pokusí se přijít na příčinu jeho onemocnění. Ze Merrickova života se lékaři domnívali, že trpí tzv. elefantiázou, tedy nemocí, kterou způsobuje parazit. Později ale dospěli k závěru, že ho postihl takzvaný Proteův syndrom způsobující nadměrný růst tkání a abnormální vývin kostí. S tím někteří odborníci zásadně nesouhlasili, uspokojivý závěr má proto přinést až nejnovější průzkum. Stanovení diagnózy může pomoci dalším pacientům trpícím podobným postižením.

Uživatel eLeR smazal svůj příspěvek.

oLí

oLí (hodnocení, recenze)

uff, se mi na prvni pohled ceskeho plakatu zdalo, ze ukazuje fakace, docela ve me hrklo

daEmoNickY

daEmoNickY (hodnocení, recenze)

To ano, ale nerekl bych ze tento film nekoho od nasili ci pokrytectvi presvedci. Monty Python mi pomoci humoru dokaze vysvetlit vice nez vyumelkovane pocity podobnych filmu. Navic jsem si pozdeji uvedomil ze tento film jednak neni komedie a druhak ani tragedie. Natozpak aby zpusob toho jakym to co sdeluje byl nejak zajimavy. Jestli za to doskal oskara, tak to nejspis pro nic jineho nepsal. Pro me zbytecny film, az na tu podivnou atmosferu.

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Jeden z nejlepších filmů, které jsem viděl. Má to neuvěřitelnou sílu. Navíc je to hrozně nadčasové téma. Vždyť dodnes dochází k zabíjení/mučení ... lidí kvůli tomu, že jsou odlišní.

daEmoNickY

daEmoNickY (hodnocení, recenze)

Takhle jsem dlouho uz neplakal. Kluci nedejte to. Lidi jsou tak zli. Proc? Budu se rezat. Uaaa. !@ Good work. Keep up.

fefee

fefee (hodnocení, recenze)

No neviem ako v česku ale u nás na Slovensku to predávaju hlavne v Datarte, a dása to objednať cez net aj na dvdbest...

Němi

Němi (hodnocení, recenze)

FIlmX je edice predevsim pro trafiky, takze obejdi nejake velke nebo hodne zapadle, kde nevraci naklad.

byfo

byfo (hodnocení, recenze)

kua tak v bontonu to neměli....nevíte,kde koupit v Brně tu verzi za 99kč????

fefee

fefee (hodnocení, recenze)

FilmX vydáva celkom husté veci... to sa mi lúbi, ale trošku mi vadí ten papierový obal, vám ne? Ale Sloní muž ma nijak zvlášť nechytil...

byfo

byfo (hodnocení, recenze)

já zejtra skočím do toho bontonlandu a jetsli to tam najdu za těch 99,tak to určitě beru

TheMaker

TheMaker (hodnocení, recenze)

curunir: Promin, to nevim, s titulkama jsem se na to ještě zatím nedíval. Ale dabing je IMHO víc, než dobrý.

Němi

Němi (hodnocení, recenze)

Velke eshopy ted budou nabizet edici od FilmX za 99,- Kc, ta je v digipacku, v plastove krabicce se prodava myslim za 299,- (ta vypada o neco hur)

TheMaker

TheMaker (hodnocení, recenze)

Koupil jsem si DVD. Nelituji toho ! jeden z nejlepších filmů, co jsem viděl !!!!

Němi

Němi (hodnocení, recenze)

Ony se fotky na obalech casto obraci, kvuli estetice. Nevypada treba dobre, kdyz se clovek na leve strane kouka doleva, takze se zrcadlove obrati aby koukal "pres obal". Spis by me zajimalo, jestli vcera vydana edice FIlmX nahodou neobsahovala opravene titulky. Kvuli tomu a tomu krasnemu skoro-digipacku by to klidne za ty penize stalo.

curunir

curunir (hodnocení, recenze)

Neviem či si toho niekto všimol. Na obale DVD od Bontonu ukazuje Merrick svoju zdravú pravú ruku. Vo filme však mal pravú ruku znetvorenú a ľavú v poriadku.

byfo

byfo (hodnocení, recenze)

no toho sem fakt neviděl..................a asi radši nai nechci

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama