Reklama

Reklama

Hlava 22

(seriál)
Trailer 2

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál Hlava 22, natočený na motivy věhlasného stejnojmenného románu Josepha Hellera, vypráví příběh prohnaného a bezkonkurenčního flákače Yossariana (Christopher Abbott), pilota bombardéru amerického letectva za druhé světové války. Ten je celý bez sebe, protože se ho snaží zabít tisíce lidí, které nikdy neviděl. Jeho skutečným nepřítelem je ale vlastní armáda, neustále navyšující počet misí, které musí letci absolvovat, aby splnili povinnost. Pokud se však Yossarian jakkoli pokusí vyhnout svým nelogickým povinnostem, poruší absurdní, byrokraticky vykonstruovaný paragraf známý jako Hlava 22, který udává, že obavy o vlastní bezpečnost tváří v tvář skutečným a bezprostředním ohrožením jsou důkazem racionálního uvažování. Letecké povinnosti může být zbaven ten, kdo je uznán za psychicky narušeného a zároveň požádá o uvolnění. Žádost o uvolnění ale svědčí právě o psychickém zdraví a proto k němu dojít nemůže. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (134)

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že první díl mě vůbec nechytl, ale dal jsem celé sérii šanci. A nelituji toho. Příběh mě chytl, zamiloval jsem si postavy. On je to vlastně šíleně smutný a drsný příběh. Nejednou mi málem ukápla slza. Kdybychom byli ochuzeni o humor, možná by to ani vůbec nevadilo a měli bychom syrový drsný příběh z války. I tak, zasmál jsem se, u některého velmi černého humoru jsem nevěřícně koukal. Za mě spokojenost! Klidně bych uvítal více dílů. Jo Clooney, to se ti povedlo. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Tohle je velitelská příručka. Můžeš se tam dočíst o všem ohledně pravomocí. Což mi připomíná, že bych si ji asi měl přečíst." ___________ Takřka bezchybná a neskutečně podmanivá seriálová adaptace ikonického Hellerova satirického veledíla. Po delší době konečně prvotřídní retro zábava! Habba, habba! ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Mno, mně tedy přijde, že tón a způsob podání ze strany tvůrců se těžce míjí s duchem a obsahem zdrojového materiálu. Rozhodnutí hrát na city mi přijde velmi chybné, respektive kontraproduktivní. Navíc mi všichni ti young white boys splývají do jednoho panáka a nikde žádná charisma, co by vyčnívalo. Kdybych Yossariana neznala z Girls, tak bych ho mezi ostatními asi nerozeznala, a určitě si na něj po pár hodinách už nevzpomenu. Největší šanci něco předvést by měl asi Lewis Pullman, ale jako na potvoru jeho role představuje spíš cameo než cokoliv jiného. Zároveň chápu, že se tam nemá nic moc dít, tedy že to nemá být nacpané akcí, nicméně velká část seriálu na mě působila, jako bych sledovala b-rolls druhého štábu, který má zachycovat balast na pozadí, zatímco áčkový tým tu substanci točí někde jinde a já ji nikdy neuvidím. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,Tu vymyslela hlava tu Hlavu 22 ! '' :-). Perfektně zpracováno. Zejména ten život a šrumec na americké bombardovací základně na Pianose odkud den co den startují střední B-25 Mitchelly na nálety proti nepříteli. Film precizně čerpá z knižní předlohy a já říkám, geniálně zpracováno. Snad jen méně humornější, než kniha což se ale nevylučuje, protože Hlava 22 je regulérní protiválečné dílo jako kterékoliv jiné a ne žádná komedie. Právě tou hromadou absurdit a leckdy veselých příhod je umocňována absurdita hromadného zabíjení na obou stranách. Stejně vždycky vyhrajě nějaký Milo se svojí korporací... Tomuto seriálu tleskám ve stoje, moc jsem si jej užil a to jsem milovníkem knihy a tvrdím, že zfilmované knihy většinou dopadají blbě. Obzvláště s tak náročnou látkou jako je tato. Zde to ale dopadlo na výtečnou a tak přidávám za dalším 5 misí navíc i když Yossariana asi klepne., * * * * * ()

Cl3ricK 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem přečetl těsně před sledováním tohoto seriálu, takže se přirozeně nelze ubránit nějakému srovnání. Že je děj (neděj) trošku jiný to by mi tak nevadilo, ale co bylo horší, tak to nakousnutí charakterů jednotlivých postav. V knize má každý dostatečný prostor, takže když provede, co provede, dává to smysl, věříte tomu. Tady právě ty nakousnuté charaktery dělají jen ty highlighty z předlohy, ale bez toho vývoje. Herecky to bylo v pohodě, hlavní pro mě byla postava Yossariana a Abbott se ho zhostil vynikajícně. Mít to třeba 10 dílů, potenciál by šel využít daleko více. 65%. P.S. Chtělo to více absurdních situací. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (6)

Související novinky

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Reklama

Reklama