Reklama

Reklama

L. Cohen

všechny plakáty
USA, 2018, 48 min

Režie:

James Benning

Kamera:

James Benning

Hrají:

James Benning (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Prvních 20 minut divák sleduje americkou farmu někde v polích. Bez pohnutí. Po 20 minutách však dojde k úplnému zatmění Slunce (natáčeno v Casperu ve Wyomingu v srpnu 2017). A nakonec zazní jedna z posledních písní Leonarda Cohena. Film je totiž nejen o zachycení zatmění Slunce, ale rovněž poctou tomuto umělci, který zemřel rok předtím. (honajz)

(více)

Recenze (2)

honajz 

všechny recenze uživatele

EDIT 13/3/2022. Musím jít s hodnocením výš. Teprve teď jsem zjistil, že Benning měl rád Cohenovu hudbu. Cohen zemřel v listopadu 2016. O rok později došlo v USA k ojedinělému úplnému zatmění Slunce. Celý film je poctou Cohenovi, srovnáním jeho tvorby a osobnosti s vesmírem - a do toho nakonec zazní jedna z posledních Cohenových písní-modliteb. Love Itself. Láska sama. Křesťané vědí. On taky Benning nemá potřebu vysvětlovat, když není divák schopen si souvislosti dohledat nebo domyslet. Hodně duchovní film. ----- Jako jo, je to Benning - ale přece jen mne odmítl tady překvapit. V podstatě jde o jeden záběr na pole, tři sudy a dvě gumy na něm vlevo, staré rezavějící brány vpravo, v pozadí stožáry a na horizontu hory v průběhu dvou dní a jedné noci (ale ta noc je působivá, to zas jo, začíná v cca 22. minutě). Je fantastické, že za celou dobu tam neprojde jediný člověk, neprojede auto ani traktor, nepřeletí letadlo ani pták. Asi deset minut před koncem pak zazní jedna - sem se impresionisticky samozřejmě přesně hodící - písnička od Leonarda Cohena. Ale přece jen jsem na ploše 45 minut čekal nějak víc překvapení, jak to Benning umí. Tohle se dalo odvyprávět za polovinu času. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zkrátit to o 5 minut a dám plný počet asi bez váhání. Jeden fascinující záběr jedné krajiny, přirozené ruchy okolí, zatmění Slunce a jedna perfektně se sem hodící písnička od Leonarda Cohena - a ono to na mě zase fungovalo a byl jsem z toho nadšený. Než se něco "stane" tak sice uteče 20 minut, ale vůbec nemůžu říct, že bych se u toho nudil, právě naopak, obdivoval jsem tu krajinu a dokázalo mi to navodit takový pocit, jako bych tam sám stál. Pak dojde k tomu zatmění Slunce (a to je tak úžasný záběr, že se to nedá popsat, to se musí vidět), aby se následně vše vrátilo do normálu, zazněla písnička od Cohena, pak zhruba ještě 5 minut sledujeme tu krajinu a konec. Asi bych byl radši, kdyby to celé skončilo společně s tou písničkou, ale jinak jsem nadšený a Benning mě tou svojí poetikou opět dostal. Akorát to asi nemůžu nikomu doporučit, no... Silné 4* ()

Reklama

Reklama