Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý vrchní oficiál a nyní úředník bytového úřadu Odon Tříška je svérázný domácí diktátor, dbající na dobré mravy v rodině a pečlivě vykonávající práci. Leč přijde den, kdy se nervově zhroutí pod návalem razítkování. Rozhodne se získat ztracenou rovnováhu na dovolené, samozřejmě uprostřed početné rodiny. Netrvá dlouho a rodina, provázena řadou trampot, odjíždí na venkov, aniž tuší, že trable teprve začínají. Po nepříjemné peripetii v penzionu Harmonie se celá rodina včetně náhodného spolucestujícího Veleby ocitne v Kyšicích, kde jsou omylem považováni za očekávanou žňovou brigádu. Předseda Národního výboru rodinu okamžitě zapřáhne, a tak je pan oficiál nucen pomáhat při svážení obilí. Ač se zpočátku vzpírá, nakonec nejen přiloží ruku k dílu, ale dokonce najde v práci na poli zalíbení. Spokojeny jsou i jeho dcery Slávka a Boženka, které se zamilovaly, jedna do poručíka Vrány, který se svou jednotkou pomáhá při žních, a druhá do Veleby. Nakonec se zdá, že na čerstvém vzduchu pan Tříška zapomene na nevyrovnaný nervový stav, a on uvažuje, že by se do Kyšic odstěhoval na penzi. (TV Nova)

(více)

Recenze (113)

kow 

všechny recenze uživatele

Přetížený bytový úředník Tříška je poslán do penze a zároveň na rekreaci, klid však se ženou (J. Kurandová) a 5 dětmi nenalézá ani v tichém pohraničí, kde je jejich výprava omylem považována za žňové brigádníky. Starý bručoun se nakonec v práci nedá zahanbit a dospělé děti naleznou svá správná místa a lásky. Svižná, byť zejména v první půli až na brilantní úvod střihů z bytového úřadu po krácení volající komedie propaguje zabydlování vysídleného pohraničí (zde zřejmě Liberecko) celkem s lehkostí a vkusem, nadto ji zušlechťuje sugestivní herecký výkon S. Rašilova v titulní roli. ()

natalanka 

všechny recenze uživatele

:-)) :-)) Já si prostě nemohu pomoct. Já vždycky mřu smíchy. :-)) My totiž doma takového cholerika měli. A takhle nějak to u nás vypadalo. Totální chaos a blbinec. A to jak to pak v takové rodině vypadá je tady popsáno věrohodně. Vím, že je to agitka na obsazení domů po odsunu sudetských němců, za čímž se skrývá spousta lidských tragédii. Převeliká škoda toho, že pan Rašilov naplno ukázal své nádherné herectví, právě na pozadí těchto událostí. Agitku vytěsňuji a hodnotím jen naše herce a situace do kterých se dostávají. A fakt se dobře bavím. Hodně nahlas. Ježišmárja, my taky chodili takhle po špičkách a taky nás tak strejda proháněl a taky to vše uzemňovala naše zlatá stařenka. A poznámka Jarmily Kurandové, " tatínku, to aby kůň někdy vydržel ", tak ta u nás frčela taky. Fakt sonda ze života choleriků. A smích Saši Rašilova.....ten je úžasně nakažlivý (viz i Mravnost nade vše). :-)) ()

Reklama

Senfi 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mam moc ráda.Je to takový správně ztřeštělý..Saša Rašilov je naprosto úžasný a jak měl dětičky pěkně vycvičený.:o) Na jednu stranu bych se z takovýho táty asi zbláznila, ale na druhou stranu by s nim mohla bejt někdy opravdu sranda.." Sama královna, sama královna ceduličku psala, ceduličku psala, aby šohajka, aby šohajka na vojnu dostala, na vojnu dostala. Čobogaj, nebogaj, čáry nebogaj....:o) ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je moje srdeční oddechovka...prostě se tím filmem stále bavím....odmyslete se od té agitky a zkuste si to užít :-D a zazpívejte si :-D PS: Alena Kreuzmannová, coby dcera, chodící s poručíkem, byla ve skutečnosti manželka barytonisty a malíře pokojů, kterého hrál Felix le Breux a milovala ho její filmová sestra Boženka (Lída Vostrčilová). na své si přišel i Karel Effa a jméno  "Gaston Košilka", to se jen tak nezapomene... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pedantského oficiála Tříšku jsem měl vždycky rád. Ne tak moc jako třeba postavu antikváře Kohouta, kterého hrál Jaroslav Marvan v Posledním mohykánovi, ale podobně. Na rozdíl od jiných lidí si nemyslím, že to je nějaký hrůzostrašný cholerický netvor (i když pod jednou střechou bych s ním, pravda, žít nechtěl) - spíš je to prostě člověk, který si žije ve svém vlastním světě podle vlastních pravidel, a dokud se mu tuhle jeho bublinu někdo nesnaží narušovat, je všechno v pořádku. A takovému přístupu docela rozumím. Nemluvě o tom, jak se dovedu vcítit do Tříškových uší týraných ohavným prozpěvováním pochodujících vojáků. Film je navíc plný výborných momentů a gagů (s kufry mezi tramvajemi), Saša Rašilov hlavu rodiny ztvárnil dokonale... A tolik proklínanou agitační zápletku oslavující dělnický lid jsem schopný ignorovat (případně si ji v hlavě přetvořit v jakousi příjemnější ódu na venkov). ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Režisér Josef Mach jen velmi těsně stihl dostat do kin tento film, kde vzájemná pomoc ještě byla o radosti. Obešli se bez soudruhování a sovětských poradců. Následující film Racek má zpoždění (1950) se už budovatelské propagandě od ruských soudruhů vyhnout nemohl. (Garch)
  • Film se měl původně jmenovat „Obžínky“, ale tento název připadal režiséru Machovi příliš krotký. (raininface)
  • Mlátička, kterou požívali na poli, byla značky Melichar. (Čiban)

Reklama

Reklama