Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za deštivé noci poskytne železniční hlídač nocleh elegantnímu cestujícímu, kterému ujel vlak. Když je hlídač odvolán do služby, zůstane George, jak se cestující jmenuje, s jeho dcerou Andreou v domku sám. Na Andreu mladý světák velmi zapůsobí a ještě téže noci mu dívka podlehne. Ráno George odjede. Andrea po čase zjistí, že čeká dítě. George pokračuje ve městě ve svém nevázaném životě a stýká se důvěrně především s vdanou paní Gildou. Když dostane od hlídačovy dcery dopis, že je těhotná, pošle jí peníze. Andrea odjede do města, aby tam tajně porodila. Dítě se však narodí mrtvé. Andrea se později provdá za muže, který ji zachránil na opuštěné cestě před znásilněním. Andrea mu dala vlastní krev pro nutnou transfuzi po zranění, které mu násilník způsobil. Jednoho dne se náhodou ve společnosti svého manžela setká s Georgem, který ji začne znovu svádět. Záhy se i v mladé ženě probudí znovu dřívější touha, opouští manžela a chce odejít s Georgem... (ČSFD)

(více)

Recenze (118)

nunka 

všechny recenze uživatele

Erotika, to nie je súlož v priamom prenose a množstvo posteľových scén. Erotika je o sexuálnom správaní, sexualite, pohlavnom pude, zmyselnosti a zmyslovosti. Erotikon oslavuje sotva storočnicu, vznikol tak dávno, no cenné je na ňom to, že ľudia sa aj po sto rokoch správajú stále rovnako. Správajú sa tak ako herci na plátne. Milujú, ľutujú, smútia, plačú, robia tie isté chyby, hľadajú tie isté cesty ako chyby napraviť. Machatý točil v roku 1929 a erotiku stvárnil veľmi jednoducho. Zadefinoval ju príbehom zaľúbenia, vymyslel erotickú lovestory o impulzívnej a naivnej láske. Erotickosť vybičoval konkrétnymi pasážami, pohľadmi, gestami, mimikou, zmyslovým zážitkom, mužsko-ženskou interakciou. S radosťou a po dlhom čase som si pozrela starý staromódny film a veru dobre som urobila. Má v sebe svoje čaro a ocenila som najmä kúzlo prvých pohyblivých obrázkov bez slov. Na dramatičnosti pridáva mocná hudba. Slová a repliky neboli potrebné. Toto tu je príbeh starý ako Brno, ale všeobecne platný a dokola sa opakujúci aj v súčasnej dobe. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Takéto filmy síce cielene nevyhľadávam, ale slávnostné otvorenie 17. ročníku Projektu 100 som si nemohla nechať ujsť. Vidieť takýto film na veľkom plátne ale hlavne so živým hudobným zoskupením v počte 6tich členov, ktoré vo vysokej miere dopĺňalo film v celej jeho dĺžke, je netradičný zážitok. Hlavnej hrdinke som nerozumela, predsa len, páčil sa jej ten slizký lugosiovský /nič proti Bélovi/ typ, ktorého uprednostňovala pred niekým, kto sa podobal na Conneryho. A škoda, že vo filme je doplnených len toľko viet, lebo sa tam rozpráva celkom dosť. (7.9.2011 - Projekt 100, DK Zrkadlový háj) ()

Reklama

Véča 

všechny recenze uživatele

Když dvě kapky splývají v jednu,je to erotické,jenomže bohužel jinak než jak si dneska tenhle pojem vykládáme. Je to spíše symbolické,smyslně okouzlující nrozdíl od vulgární a příliš názorné erotiky prezentované v dnešní době.Belldandy my svým komentem vzala slova z úst. Příběh filmu sám o sobě mi přišel jako z nějakého šestákového románu,ale kvalita příběhu je převálcována zpracováním příběhu,v oněch levných románech by po nějaké psychice postav nebylo ani vidu,ani slechu. Kdežto v tomto filmu je to většinou o psychice,duševních pochodech svedené Andrey. Ten příběh je jako z každého druhého českého filmu té doby,ale jen málo z nich se může chlubit takto kvalitním zpracováním. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Tehdejší odvážnost dnes vyloženě archivního černobílého němého dramatu spíš než v "erotických" scénách spočívá v příběhu o dívce, která se nechá svést a následně zmizí ve víru velkoměsta, jenž ji zas a znovu pokouší. Z některých scén tryská dramatičnost i po několika desetiletích v době, kdy se synonymem dramatu staly mnohem dynamičtější filmové postupy. Měl jsem možnost vidět Erotikon s živým hudebním doprovodem elektronicko-jazzového projektu Forma a stálo to zato. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Machatý je mistr detailu, pomocí něhož jednoduše a přesné charakterizuje jednotlivé postavy. První polovina filmu je geniální, ale pak už se hraje jen melodramatická historka z lepší společnosti, ve které jsou trpící oči herců proloženy titulky o veliké lásce. To nic nemění na tom, že svedení a následný styk patří k nejlepším scénám české kinematografie vůbec. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Na vzniku snímku se podílela řada znamenitých tvůrců od Vítězslava Nezvala, který inkognito poskytl námět, až po kameramana Václava Vícha či architekta Jilia von Borsodyho. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • Československá cenzúra odporučila vystrihnúť scénu, kde prebieha pôrod, avšak tvorcom sa ju podarilo zachovať. (Raccoon.city)
  • Natáčelo se v Praze, ale také v Karlových Varech. (džanik)

Reklama

Reklama