Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (204)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Honecker, Trabant, Wartburg, Stasi, co nám tady vlastně schází, aneb darem bratří Montgolfiérů za překonáním železné opony. Ta dramatičnost sice někdy byla až přehnaná (sen, vyšetřovatel ve školce), ale bez ní by Ballon neměl tu správnou letovou hladinu. Thomas Kretschmann si náramně užíval svini soudruha podplukovníka a já si při tom light výletu do těžkých časů vzpomněl na poměrně radikální názor, že na Zemi bude dobře, až se budou spravedlivě střídat vrstvy. Vrstvy bolševiků a vrstvy vápna.. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* V posledních letech se množí ve společnosti názor jak se tu u nás v socialistickém bloku žilo hezky, tak je vidět jak se hodně zapomíná a vzpomíná jen na to hezké, když jsme byli mladí a bezstarostní. Žili jsme v kleci, z které se dokázali dostat jen vyvolení a nebo odvážní. A o těch druhých je tento příběh. Na filmu oceňuji, že dokázal zobrazit tu tísnivou atmosféru a stále sledující oči, co se zajímali o všechno neobvyklé a hlavně že i běžní lidé častokrát nevědomky pomáhali systému. Takže tentokrát jsem si film z německé distribuce užil a byl v napětí do konce, i když jsem od začátku tušil jak to skončí, protože byl natočen podle skutečného příběhu. Film můžu doporučit dále a jako varování by mu možná slušelo při závěrečných titulkách víc informací o následcích jejich činu, které jsem se musel dočíst až tady v zajímavostech. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Žádná revoluce se nekoná, ale o solidně odvedené řemeslo určitě jde. Dobře trefená výprava, místy napínavé momenty, solidní herci - především padouch Thomas Kretschmann s knírkem je vskutku lahůdkový záporák. Na to, že se jedná o německou produkci je to i po technické a hudební stránce slušně zpracované. Sice Ballon nehorázně hyzdí šílený jazykový paskvil jménem němčina, na druhou stranu přidává na autenticitě. Opět výborně trefená studená atmosféra Berlina. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Film ničí už jen to, že už od začátku je zcela jasné, že se bude konat happy end. A kvůli tomu, že je to tak okatě jasné, tak divák nemá šanci být byť neparně napjat. Ale pokud jste fanoušky letů s balonem (viz Cinq semaines en ballon de Jules Verne), tak budete asi nadšeni. 62 % Celosvětový příjem k 25. 4. 2019: ‎$7,238,847, což je 0,65 násobek rozpočtu ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Velmi silny skutocny pribeh o odvaznej rodine, ktora chcela lepsiu buducnost. Krasny film. Od zaciatku az do konca napinave. Och, tak som im drzala prsty! Cely film posobil tak realne, clovek mal pocit, ze sa naozaj pozera na rok 1979 (akurat hlavny hrdina mal dost moderny vzhlad - uces, brada). Nevidela som to sice v kine, ale bol to pre mna zazitok a film vrelo odporucam. Dokonca si dovolim tvrdit, ze Balon by si zasluzil aj nominaciu na Oscara! 85% ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Bratr Petera Strelzyka (Friedrich Mücke) Erich Strelzyk byl zatčen tři hodiny po přistání. Byl obviněn z „pomoci a podněcování k útěku“. Stejně dopadla Strelzykova sestra Maria a její manžel. Všichni byli odsouzeni na dva a půl roku. O jejich dřívější propuštění se zasadila Amnesty International. (klukluka)
  • Pred nakrútením film bolo režisérovi Michaelovi Herbigovi dovolené nahliadnuť do tisícok strán hrubého spisu o lete tohto balónu, ktorý patril kedysi Stasi, bývalej tajnej službe NDR. Niektoré fotografie použil potom aj vo filme. (Arsenal83)
  • Ve filmu Strelzykovi a Wetzelovi utečou na západ v balónu číslo 2. Ve skutečnosti se jim to podařilo až napotřetí. První balón byl z čisté bavlny, která byla příliš porézní a propouštěla horký vzduch. (klukluka)

Reklama

Reklama