Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tomto příběhu zasazeném do doby zlaté horečky v oblasti Yukonu, chtějí dva dobrodruzi, James Stewart a Walter Brennan, přijít rychle k penězům, a tak prodají stádo dobytka za výhodnou cenu. Brzy se ale dostanou do konfliktu s místním samozvaným soudcem, Johnem McIntirem, a jeho partou nohsledů. Brennanova vražda donutí Stewarta ukončit vlnu nekontrolovatelného bezpráví v dramatickém souboji pistolí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jakoby se to podstatné z filmu odehrálo v posledních dvaceti minutách. Před tím sledujeme nějaké ježdění a okrádání, přičemž hlavní důraz je na nezúčastněnosti hlavního hrdiny, který se stará jen sám o sebe. Když ale příběh začne být i pro něj příliš osobní, přece jenom se tím hrdinou stane. První část je průměrná, druhá docela silná. /9. 6. 15./ ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Pěkný Mannovsko-Stewartovský western s tradičními známkami tohoto režiséra. To znamená spousta divočiny, nějaká ta těžba zlata a honba dobytka, nuzné zlatokopecké městečka a také lidi, kteří by chtěli něco více. Jenže proti nim stojí záporák, který v jednom městečku představuje zákon a když na druhé straně hranic nemá pravomoc, prostě se svou bandou začnou loupit a zabíjet. Hlavního hrdinu v podání Stewarta nic z toho nezajímá, lidi jsou mu ukradení a prohlídne až na závěr, kdy se samozřejmě postaví bandě a v přestřelce je vyřídí. Tradiční chlapská podívaná, nemám větších výhrad. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Anthony Mann /Serifska Hvezda, Spartacus/natocil len priemerny western s Jamesom Stewartom /The Rope, Mr. Smith goes to Washington/ v hlavnej roli. Dejovo film divaka dost nudi, a ma kopu hlucheho miesta, ale psychologiou postav, vyberom prekrasnej kanadskej prirody a obcas aj atmosferou sa snimok da dobre zniest. Vynimocne sa stalo, ze aj James Stewart divaka nudi, dialogy obcas dobre, obcas sklznu do podpriemeru. Coriine Calvet vsak skvela a vyber zaporaka v podobe Johna McIntire -a bol fuckt vyborny. Film vsak nie je az taky dobry, a ko sa pritomne mentaly tuna tvaria : 60 % ()

Sunwheel 

všechny recenze uživatele

Americký western zo zlatej éry odohrávajúci sa v područí kanadských hôr. Malo to prakticky všetko a hlavná postava ani nebola tak šablónovitá ako to bývalo zvykom. Práve naopak ho ľudia nezaujímali a až ku koncu sa u neho ozvalo volanie ženského diváka. Tú reprezentovali aj jeho sekundantky, ktoré ho sprevádzali a nútili upustiť od jeho chlapských preferencií voľnomyšlienkára. Sympatický antagonista všetko riešil gentlemansky a zvrat v deji nastal, keď to trošku prehnal. Ale áno, takto sa to robí! ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. James Stewart jako Jeff Webster, nezávislý honák , pistolník a později zlatokop vede stádo krav na Aljašku v době zlaté horečky. Zlato však přitahuje i lupiče a samozvaného soudce Gannona, který se stává Jeffovým protivníkem. Dlouho se Jeff snaží nevidět nespravedlnost páchanou gangstery na zlatokopech a obyvatelích Dawsonu, ale po zabití svého parťáka se postaví ve finále na správnou stranu. Western v režii Anthonyho Manna položený zčásti do vysokohorského prostředí zdobí skvostné snímky přírody i napínavý děj. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=gHNo7dRDomw ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • Vo filme James Stewart spolu aj s ďalšími hercami vedie dobytok po súši z Aljašky do Dawson City. V skutočnosti by to ale bolo nemožné, pretože cez okolité hory nevedie žiadna cesta, po ktorej by dobytok mohol ísť. (westerns)
  • James Stewart bral po natáčaní percento zo zisku. V roku 1955 William Goetz odhadoval, že James Stewart zarobil na filme 300 000 dolárov. (westerns)

Reklama

Reklama