Reklama

Reklama

Mělčiny

  • USA The Shallows (více)
Trailer 4

V napínavém thrilleru Mělčiny se Nancy (Blake Lively) vydává osamoceně surfovat na odlehlé pláži. V průběhu surfování je napadena velkým bílým žralokem a zůstane uvězněna na moři jen nedaleko od břehu. Ačkoliv ji od přežití dělí pouhých 200 metrů, jejich překonání se ukáže být otázkou souboje dvou vůlí. (Falcon)

Videa (6)

Trailer 4

Recenze (684)

InJo 

všechny recenze uživatele

Po Čelistech a Útoku z hlubin patrně jediný žraločí thriller (btw Marigoldovo přirovnání ke Gravitaci je také velmi trefné), který má smysl vidět, i pokud těmto zvířecím survivalům jinak zrovna neholdujete. Moře nádherných "ostrovních" záběrů, sympatická sexy kost v hlavní roli a pár brilantních lekaček a napínavých momentů. Chutná letní jednohubka. 70 % ()

choze 

všechny recenze uživatele

Collet-Serra jako by točil ty svoje thrillery přímo pro mě. Ať už jde o ouchylný dětský ORPHAN, do letadla uzavřený, paranoidní NON-STOP (nejlepší letecký thriller vůbec), úprk nočním městem RUN ALL NIGHT nebo tenhle minimalistický survival pro jednu surfařku, jednu skálu a jednoho žraloka, všechno jsou to látky, které mě velmi baví sledovat i psát. MĚLČINY jsou pohodový letní nervák a solidní příspěvek žraločímu subžánru - nenáročný, ale většinu času napínající a se sexy kamerou i představitelkou titulní role. Jen to finále je fest přitažené za vlasy. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ale jo, jako fantastický film dobré. Skvělá kamera, krásná pláž, fotogenické vlny, solidní hudba, byť téměř stejná jako u podobných snímků, což je nakonec dobře (kromě děsivého duc duc při surfování, tam bych dal raději hardcore), dobrý nápad s rackem, průhledná voda, nádherné útesy, světélkující medúzy, hop delfíni, krabi, velryba, co to nezvládla, a samozřejmě ostré zuby. Řada scén je přirozeně z říše fantazie - žralokovi zkrátka uplavat nelze, po žahnutí touhle medúzou by nastalo ochrnutí a současně šok a závěrečný souboj je zcela nereálný. Uvítal jsem, že nikde neuvedli - podle skutečné události, jelikož na rozdíl od Otevřeného moře by tohle neprošlo. Čekal jsem, zda dorazí i bouře, ale to by pak asi holka nezvládla vůbec...p.s. jako varovný film, co člověk nemá v moři dělat, bezchybné. ps.2 - předpokládám, že žralok byl komplet digitál, zčásti maketa, živý vůbec - ale udělaný výborně! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Celkom slušný animal survival. Napínavé, atmosferické a výborne zahrané. Navyše čo v tomto subžánri nebýva často zvykom došlo aj na niečo málo emócií, o ktoré sa postarala čajka Radko a jej odvážna plavba na malom surfíku. Škoda len, že tu bolo toľko málo uveriteľných a veľa protifyzikálnych vecí, to veľmi ubralo na celkovej kvalite a atmosfére. Lepšiemu hodnoteniu by pomohlo aj to, keby tu vystupovalo viac postáv, stačili by jedna-dve a samozejme viac detailov. Aj napriek tomu však spokojnosť. 65/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film zajímavý z mnoha důvodů - atraktivním obsazením hlavní role, napínavým dějem, výtečnou technickou stránkou (úchvatné surfařské scény, výborné digitální efekty), nádhernými lokacemi i samotnými okolnostmi jeho náročného vzniku (natáčelo se na Ostrově lorda Howa, který je zapsán do UNESCO - Mělčiny jsou vůbec první film, který se zde natáčel). Ten film je současně i velkolepou poctou surfování (surfařské scény za Blake Lively točila Isabella Nichols, nejlepší juniorská surfařka na světě) a lidské vůle přežít - považuji ostatně za symptomatické pro dnešní dobu, že hlavní postavou je žena - z toho důvodu jsem si tenhle film soukromě překřtil na "Stařec a moře pro 21. století". Blake Lively je zde skutečně skvělá a hlavně kvůli ní se mi film tak líbil - ona v podstatě nechybí v jediném záběru, takže si člověk jejího herectví i pohledů na její skvostnou figuru užije víc než dost. Na filmu mi mírně vadil snad jen soundtrack a potom některé drastické záběry Nancyiných zranění, které mi nebyly úplně po chuti - ale co už, osobní laťku otrlosti má stejně každý nastavenou jinak. Samotnou "uvěřitelnost" žraločího chování posoudit nedokážu, neb o žralocích v podstatě nic nevím, ale už z toho, že to zde zmiňuji, je zřejmé, že pochybnosti o věrnosti realitě jsem měl v kině velké. Na léto ideální záležitost a výborná pecka - těch 87 minut uteče jako nic. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (32)

  • Krabi na skále u Nancy (Blake Lively) byli praví. Byli nasbíráni na pláži, kde před tím přirozeně umřeli. (applause)
  • Vlasový stylista Blake Lively, Rod Ortega, jej musel upravovať účes rovno v nádrži, kde sa natáčalo. Blake spomínala: „V podstate strávil 30 dní v nádrži so mnou takmer celý čas vo vode, bol ako ryba." (Arsenal83)
  • V pôvodnom scenári sa Blake Lively rozprávala s vtákom oveľa viac. Nakoniec sa však režisér Jaume Collet-Serra rozhodol pre prístup "menej je viac": "Nechceli sme, aby bola ako Snehulienka rozprávajúca sa so zvieratami. Keď vidíte jej ťažkú situáciu, nepotrebujete predsa, aby všetko vyrozprávala čajke!" (Arsenal83)

Reklama

Reklama