Reklama

Reklama

VOD (1)

Krátké westernové etudy bratrů Coenových, od absurdních po hlubokomyslné, sledují příběhy psanců a osadníků na americkém Divokém západě. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (313)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Stále som čakal na tú parádu a ono to neprišlo. Keď už poviedky, tak nech sú všetky zaujímavé ako latinské Divoké historky, kde sa proste nemáte šancu nudiť. Lenže tento súbor je úplne iný. Prvé dve sa ešte dali, priniesli aj úsmevné momenty. Odvtedy akoby uťalo. Vizuálne pekné, áno je tu super westernové prostredie, pekná príroda, západy slnka, ale dejovo to má tendenciu klesať stále nižšie, prichádzajú hluché momenty a tie sú vypĺňané napríklad tým, že si postava pospevuje a takto prejdú kľudne aj dve minúty. Slabšie tri hviezdy. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Rozpačitá a nikterak významná coenovská westernová antologie, kde je pár povídek docela fajn (1, 2, 5), některé dost banální (3, 4) a jedna buď velmi těžko pochopitelná, nebo zkrátka jen o ničem (6). Určitě bych pochválil kameru (a to ji ani nemá na svědomí Coenovic dvorní kameraman Roger Deakins), respektive celkovou vizuální podobu filmu, hořký závěr pátého příběhu, pár šťavnatých černohumorných zásahů (ustřelené prsty) a fajn casting (Tom Waits je zlatokop jak z učebnice). Jinak ale tyhle (ne)romantické balady určitě patří do té horší poloviny filmografie jindy skvělých kultovních tvůrců. 60 % ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Prikláňam sa k väčšine užívateľov, ktorí tvrdia, že prvé dve poviedky sú najlepšie. V tom konzumnom slova zmysle určite áno - viac akcie, menej rečí. Z tých ďalších poviedok bola ešte výborná tá so Zoe Kazan - asi jediná poviedka (okrem tých prvých dvoch), ktorá ma príjemne prekvapila aj svojou myšlienkou a finálnym rozuzlením. Tie ostatné mi prišli v tomto smere akési nedoriešené. Len veľa rečí, ktoré vlastne nikam neviedli. Poviedka s dostavníkom napríklad bola z tohto pohľadu naozaj strašná. Na druhú stranu však natočené to bolo perfektne, bezchybná réžia a nádherná kamera. Na slabší nadpriemer to stačí. 70/100 ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Coeni mají své filmařské léta sice už za sebou, ale oživit polomrtvý žánr a obohatit jej povídkovým stylem je velmi dobrý nápad a rozhodně je z toho fajn zábava. První dvě povídky jsou absolutní masakr a strop Western žánru posledních 10 let, kde se nešetří černo-sarkastickým humorem a slušnou porcí násilí, tak si říkám, že je velká škoda, že zbylé 4 povídky jsou mnohem pomalejší ( 3 a 6 bych vynechal úplně) 4 zaujme nápadem, krajinou a překvapivým finále a 5 má sice pomalejší rozjezd, akční finále je však uspokojující dostatečně včetně nečekaného zvratu. Celkově tedy spokojenost, je to hravé, absurdní, drsné, zábavné i dostatečně inteligentní, aby si to udrželo divákovou pozornost, ale kdyby se celý film držel úvodních dvou povídek, bavíme se zde o nejlepším filmu roku. 70% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Uvidíte šest westernových příběhů, které ukazují odvrácenou stranu dobývání Divokého západu. Coenová ukazují pomocí westernového žánru vratké základy amerického snu a cenu, jakou jsou za jeho dosažení někteří lidé ochotni zaplatit. Přes 30 letou filmovou kariéru vytahují bratři Coenové z rukávu nové triky. Film svou poetikou připomíná tzv slicks, westernové rodokapsy. Není jednoduché v takovém krátkém časovém úseku propracovat do hloubky tolik postav. Postavičky to jsou bizarních a svérázné. Musíte přijmou smrt s humorem, a to ve většině Coenových filmech. A zde dostanete dvojitou dávku smrti. A zamyslíte se nad americkými hodnotami individualismus, kapitalismus či právo držet zbraň. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (11)

  • Pieseň, ktorú si spieva zlatokop (Tom Waits), je "Mother Machree". Autorom je Rida Johnson Young a hudbu zložil Ernest Ball. Vznikla v roku 1910. (toi-toi)
  • Príbeh, ktorý rozpráva potulný umelec (Harry Melling) je "Ozymandias" od Percy Byshe Shelley. (toi-toi)
  • Když se Buster Scruggs (Tim Blake Nelson) podíval na karty při hře poker, tak tam byly dvě černé esa a dvě černé osmičky. Tato kombinace karet je známá jako „Dead man's hand“. Toto odkazuje na zabití legendární postavy Divokého Západu, jež je známa po jménem Wild Bill Hickok, který byl právě zabit při hraní pokeru. (Puxina)

Související novinky

Bratři Coenové chystají krvavý horor

Bratři Coenové chystají krvavý horor

30.01.2024

Je tomu už pět let od posledního společného snímku talentovaného tvůrčího dua bratří Coenů, jímž byl western Balada o Busteru Scruggsovi vyrobený pro streamovací službu Netflix. Po uvedení tohoto… (více)

Chris Evans jako vůdce sekty od Ethana Coena

Chris Evans jako vůdce sekty od Ethana Coena

29.01.2024

Po premiéře filmu The Tragedy of Macbeth, prvního projektu, na němž pracoval sám Joel Coen (Tahle země není pro starý, Big Lebowski) bez svého bratra, se šířily zvěsti, že Ethan Coen o režii… (více)

Netflix mění filmovou strategii

Netflix mění filmovou strategii

26.08.2018

Jestli Netflixu něco nelze upřít, je to způsob, jakým ovlivnil televizní výrobu na roky dopředu. Co se týče filmového formátu, tam to ovšem streamovacímu gigantovi poměrně drhne. Jediný opravdový… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno