Reklama

Reklama

Čerkasy

  • Česko Čerkasy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Čerkasy je inspirován skutečnými událostmi, ke kterým došlo na jaře 2014. Dva kamarádi Myško (Jevhen Lamach) a Lev (Dmitrij Sova) slouží na minolovce Čerkasy v době, kdy ze země po protestech v Kyjevě utíká bývalý prezident Viktor Janukovyč a na území ukrajinského poloostrova Krym se začnou objevovat tzv. zelení mužíčci. Ruské jednotky zablokují záliv jezera Donuzlav a znemožní tak sedmi lodím ukrajinských námořních sil vplout do Černého moře. Jedna válečná loď za druhou se vzdává, ale minolovka U311 Čerkasy se rozhodne i v tak beznadějné situaci postavit na odpor. (Týden ukrajinského filmu)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

mira007 

všechny recenze uživatele

Ukrajinský film inspirovaný skutečnou událostí, kdy se v roce 2014 při obsazování Krymu jedna jediná válečná loď nevzdala Rusům. Nejedná se ani tako válečný film, spíš nějaký atmosférický nezávislý s přesahem do psychologie. Námět je ale silnější než to jalové zpracování. Spíš mne fascinuje jak tento typ filmu vybouří hormony všem možným rusofilům. Tohle mělo do propagandistického filmu hodně daleko na rozdíl od odporných sraček typu Krym (2017). ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tématicky a námetovo viac ako zaujímavé (obzvlášť v dnešnom kontexte ruskej invázie na Ukrajinu), takže to znelo lákavo. Ale bohužiaľ, celý film na mňa pôsobil dosť nudne a chýbala tomu akási dynamika a dráma. Neviem prečo, ale v mnohých ohľadoch z toho vyžarovala skôr taká lyrika a mal som pocit akoby si tá posádka lode počas týchto turbulentných udalostí len tak povzdychla, že "no čo už", takmer bez emócií. Takže celkovo, filmový zážitok dosť biedny. Ale inak Ukrajincom fandím a držím palce! ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Zcela minimalistický film o ukrajinských námořnících chycených v šachu v Černém moři během právě probíhající anexe Krymu. Chladné a odtažité, pomalé, minimalisticky pojaté drama bez hrdinského patosu, avšak s velice zajímavou atmosférou. Tvůrci počítají s tím, že se divák orientuje, hodně věcí se děje jen tak mimoděk a ač jsou ukotveny do děje (např. záběry z euromajdanu běžící v televizi na pozadí jedné ze scén), pro diváka těchto událostí neznalého nejsou v podstatě nijak vysvětleny. Ještě před dvěma měsíci bych v tom dost možná viděl z pohledu českého diváka problém, ale s ohledem na současné události a kvanta valících se informací ze všech stran tenhle případný neduh odpadá. Hlavní dvojice postav mohla být ovšem výraznější, vnímal jsem je prakticky jen na začátku a na konci. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Válečný film převážně pojednávající o událostech na minolovce U311 Čerkasy během okupování Krymu ruskou armádou v roce 2014 poukazuje na to, že chování většiny ukrajinských chasníků nebylo zrovna moc hrdinské, což nejspíš i dost věrohodně zachycuje skutečný stav, který v té době v dané oblasti panoval. Nicméně asi šlo toto téma zpracovat nějakým záživnějším a napínavějším způsobem. (65%) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bez heroismu, příkras a nějakých politických statementů. Osudy obyčejných lidí vtažených do věcí, na které mají pramalý vliv a co otestují pevnost jejich charakteru. Filmařsky sice střídmé, ale události posledních měsíců tomu dodávají na naléhavosti. Snad se ta kombinace imperialismu, tuposti a nacionalismu založeném na malosti jednotlivce brzy zhroutí směrem dovnitř, tak jak to u říší se sklony k rozpínavosti bývá, nicméně i poté v nějaké zásadnější prozření nedoufám.. Apropo, ti, co v tomto filmu vidí propagandu a „ví své“, jsou legrační, protože sami jsou její obětí a vědí hovno.. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • Okrem mesta Očakov v Mykolajivské oblasti na Ukrajine, ktoré leží na pobreží Čierneho mora, pracovali filmári aj severovýchodne od Kyjeva v Černihivskej oblasti. (MikaelSVK)
  • Ukrajinský velitel lodi Čerkasy Jurij Fedaš byl městskou radou města Čerkasy (střední Ukrajina) oceněn titulem čestného občana Čerkasy. (Robur888)
  • Tymur Jaščenko, režisér, scenárista a autor myšlienky tohto filmu pochádza z mesta Čerkasy v strednej časti Ukrajiny, podľa ktorého bol pomenovaná mínolovka U311 a de facto aj film. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama