Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dívat se na své spolužáky z výšky nemusí být vždy jen příjemné. Radkovi přezdívají Bidlo. Je mu čtrnáct let, je dobrý žák, ale bez zájmu o tělovýchovu a sport. Právě se konají místní kola spartakiádních soutěží a Radek by rád zaimponoval své spolužačce... Tvůrci filmu zabloudili v povinném branně výchovném tématu jen velmi lehce a "spartakiádní" film přežil svoji dobu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jo tyhle orieňtáky známe, to jsou svinstva první kategorie. Já na rozdíl tady od Radka nebloudil, to by mě mohli milovat abych pobíhal někde po lese jenom z mapou a buzulou, by se taky mohlo stát že bych skončil někde v Maďarsku. Jsem si vždycky lehnul do borůvčí papal borůvky a čekal až mě začnou táborový vedoucí hledat, pak jsem rozkřáp o pařez buzolu nasadil výraz umírajícího buvola a šel vstříc volajícím hlasům s tím, že jsem upad na buzulu a já se dezorientoval, ale Radek to pojímal úplně opačně. Vůbec mě fascinovalo jak si lůsr jako on dělal nárok na největší kočku ze třídy. Stejně balit holku na dvě popadaný jabka :-) Zkuste to dneska chlapci a holky vám ty jabka narvou do prdele dřív než se stačíte citově vyjádřit. Nevěřím tomu, že Radek a jeho otec jsou herci, přišli mě jako realnej syn a táta, navíc teda značně obroušený i když hláškování jim šlo na jedničku, hlavně Ráďa trousil perlu za perlou. Jinak to mám s tímhle filmem na chlup stejně jako kolega dobytek. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Neprávem zapomenutá komedie. Stokrát omleté téma je oživeno spartakiádou ("Je to dobrovolná akce, takže tam musíme všichni.") a neotřelými tvářemi. Kupodivu je tu spousta skvostných hlášek ( - "Víš, jak se pozná dobrý hospodář?" - "Že pořád jí nahnilý jabka."), sice rozředěných tragikomickou omáčkou pohnutek stěžejní postavy, ale já jsem se bavil. Navíc musím přitlačit na hodnocení, když se hlavní hrdina honosí tak libozvučným příjmením, jako je Chaloupka. :-) ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Tohle je zvlastni film...pro me trosku nostalgie, protoze spartakiada atd. (jak kluci koukaj z okna na cvicici ucitelku a na holky, a do toho David "poupata..." jako bych tam byl...). Par hodne slusnejch hlasek a temer dokumentarni hereckej styl otce a syna. Urcite stoji za videni, socialisticky film pro mladez. 3+ ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Na první pohled u tohoto filmu bohužel zaujmou strašlivé výkony neherců v hlavních rolích, mimo nimi také spousta mých známých z Rakovníka a okolí. Příběh je vystavěn hezky a zajímavě, scénář je civilní, ale jak jsem psal, na hlavní postavy se nedá moc koukat, ale co hůře, hlavně se nedají posluchat. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý film vyprávějící o čtrnáctiletém Radku Chaloupkovi (F. Toušek), hubeném a extrémně vytáhlém chlapci, jenž se teprve sžívá se svou neobvyklou postavou. Největší potíže má v tělesné výchově, neboť není fyzicky zdatný a povinný školní závod v orientačním běhu je pro něho zpočátku utrpením. Současně prožívá obvyklé problémy dospívajících, první zamilování do své povrchní spolužačky a poté následující zklamání z neúspěchu. Mladý čahoun, mezi spolužáky přezdívaný docela trefně Bidlo, má taktéž problémy se začleněním do společnosti, neboť nemá žádné koníčky a ani neví, kam by jeho život měl směřovat. Tehdejší režim řešil tyto potíže dospívajících povinnou aktivitou v mimoškolních činnostech, Radek se tedy rozhodl pro činnost v hasičském oddílu, avšak i tady se svou neobratností nalezl pouze zklamání. Děj filmu se odehrává na Rakovnicku, a to většinou ve školském zařízení, kde své spolužáky převyšuje mnohdy o dvě hlavy, a také v domácnosti u Chaloupků, kde na mě svým vystoupením udělal dobrý dojem především jeho otec (J. Toušek, skutečný Radkův otec, který se na rozdíl od svého syna objevil i v několika pozdějších filmech), taktéž vytáhlý čahoun se strohým, ale přesným vyjadřováním. Po náhodném setkání s přítelem své sestry a neznámou dívkou, která na Radka zřejmě silně zapůsobila, začíná vytrvale pracovat na své fyzické zdatnosti a dokonce se přihlásí do oddílu zaměřeného na orientační běh, kde působí i jeho nová láska. Z dospělých herců, kteří v tomto snímku J. Matuly vystupují, mohu zmínit učitelku J. Březinovou, starší sestru I. Chýlkovou, jejího přítele D. Rouse či vedoucího běžeckého oddílu A. Pyška. Z dětských herců připomenu pouze F. Menzela, Radkova spolužáka, který mě zaujal svým vyzrálým hereckým projevem. Musím uznat, že film je poměrně zdařilý, snímku sice dominuje nevídaně vytáhlá postava hlavní postavy, avšak obsahuje i mnoho humorných prvků a hlášek, které má na svědomí taktéž nemotorný čahoun. Hudební složka snímku, kterou pěvecky doprovodil D. Janda, se mi též líbila a domnívám se, že se tento film může zařadit do řady kvalitních snímků J. Matuly a uděluji mu průměrné hodnocení. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (25)

  • Vo filme sa neobjavuje meno dediny ani blízkeho mesta, kde sa príbeh odohráva.Vynechanie presného miesta evokuje dojem, že zobrazené dianie mohlo byť charakteristické pre akúkoľvek obec či mesto v vtedajšom Československu. (Raccoon.city)
  • Radek Chaloupka (Filip Toušek) povedal pri záverečnom orientačnom behu, že pri strate orientácie musia sledovať vlak, ktorý tadiaľ prechádzal, čo má napísane na boku. Petr Macháček (Juraj Matula), ktorý s ním bežal povedal, Berlín-Praha-Belehrad. V dobe natáčania takýto vlak v skutočnosti premával. Tento vlak sa volal Meridian (poludník) a premával v rokoch 1969–1993. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama