Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dívat se na své spolužáky z výšky nemusí být vždy jen příjemné. Radkovi přezdívají Bidlo. Je mu čtrnáct let, je dobrý žák, ale bez zájmu o tělovýchovu a sport. Právě se konají místní kola spartakiádních soutěží a Radek by rád zaimponoval své spolužačce... Tvůrci filmu zabloudili v povinném branně výchovném tématu jen velmi lehce a "spartakiádní" film přežil svoji dobu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

Socrates 

všechny recenze uživatele

Má to svůj typickej osumdesátkovej socíkovskej look, nevím, jestli tomu prospělo obsazení neherců do hlavních rolí, ale kdyby tolik vtipu měla většina dnešních komedií, bylo by to fajn. Bidlo je k sežrání, klidně bych se za něj porval - klasickej lůzr, kterej má ale snahu něco s tím dělat a jeho bejčení a mentální trénink (hihi) vyústí až ke sbalení buchty a finále à la Rocky, který kazí jen Dalek Hurikán Janda. Některý hlášky, dialog mladejch na hřbitově nebo scény s "činkou" jsou top a plusem je i přívětivá stopáž. [3,5*] ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Neprávem zapomenutá komedie. Stokrát omleté téma je oživeno spartakiádou ("Je to dobrovolná akce, takže tam musíme všichni.") a neotřelými tvářemi. Kupodivu je tu spousta skvostných hlášek ( - "Víš, jak se pozná dobrý hospodář?" - "Že pořád jí nahnilý jabka."), sice rozředěných tragikomickou omáčkou pohnutek stěžejní postavy, ale já jsem se bavil. Navíc musím přitlačit na hodnocení, když se hlavní hrdina honosí tak libozvučným příjmením, jako je Chaloupka. :-) ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vhled do života dospívajícího teenagera, outsidera, který se pro svou nadměrnou výšku a tělesnou ochablost stává vděčným terčem nevybíravých posměšků, postihuje nejen všechna dobová stigmata, ale především niterný boj člověka, hledajícího své místo v životě. Je to film o dospívání, prvních láskách, velkých zklamáních a malých vítězstvích, o překonávání sebe sama, o tom, že sport není jen o rekordech, ale také o fair play. Představitelé dětských rolí, včetně Touškova Radka, jsou zcela autentičtí, takoví, že jim divák věří každé slovo, každý pohyb před kamerou... Film by si býval zasloužil poněkud dynamičtější tempo, zejména v exteriérech, které si o to přímo říkají. A ano, na povrchu ulpívají i mnohé neduhy té doby, především spartakiáda a její propagandistický význam či závěrečný song v podání chraplavého "hurikána". Navzdory tomu si Radkův příběh o vytrvalosti a touze ukázat sobě i světu, že i se strachem se lze vítězně vypořádat uchoval určitý nadčasový impuls. Těch, kteří nepatří k favoritům ve sportu i v kolektivu je totiž pořád dost. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

V prvním momentech filmu, jsem zvažoval, zda se vůbec dívat. Z počátku mně film připadal takový fádní. Spolužáci se Chaloupkovi posmívají a ono mu to celkem ani nijak nevadí. Na první pohled to vypadá tak, že mu to je snad i jedno. Jako zlomový okamžik filmu mi přičel okamžik, kdy Chaloupku nevzali požárníci (pro ty mladší - hasiči) na krajský přebor. V Chaloupkovi se cosi zlomilo, konečně získal tu správnou motivaci a dostal chuť se sebou něco dělat. Celkově lze říct, že se nejedná o žádný trhák a film s hlubším obsahem, Troufám si tvrdit, že by se nejedni mladí při sledování tohoto filmu s nějakou postavou ztotožnili. Jsem rád, že jsem si vzpomněl jak se jmenoval onen v závěru zmiňovaný film, kdy lidi na nástupišti fackovali mávající lidi vykloněné z okna. Italský film s toutou fackovací scénou jsem viděl, jmenuje se: http://www.csfd.cz/film/31970-moji-pratele-amici-miei/. (neděle 30.08.2009) ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl opravdu hodněkrát, protože když jsem někdy na počátku 90. let chodil do školní družiny, tak jsme často chodili do kina, kde stále dokola opakovali asi tak 5 filmů. Ty ostatní filmy asi nebyly moc zajímavý, protože si na ně vzpomínám jen velice mlhavě, ale tenhle film jsem měl opravdu rád. Pak jsem to viděl ještě po X letech znovu v televizi a sice jsem z toho už nebyl až tak nadšenej, ale pořád se mi to celkem líbilo. Příběh sice nic moc, ale občas ve filmu zazní nějaká hláška od fotra hlavního hrdiny, což byl docela dobrej pošuk. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (25)

  • Vo filme si zahrali obidvaja režisérovi synovia Juraj Matula (Petr Macháček) a Igor Matula (Pavel). (Raccoon.city)
  • Vo filme sa neobjavuje meno dediny ani blízkeho mesta, kde sa príbeh odohráva.Vynechanie presného miesta evokuje dojem, že zobrazené dianie mohlo byť charakteristické pre akúkoľvek obec či mesto v vtedajšom Československu. (Raccoon.city)
  • Radek Chaloupka (Filip Toušek) odmontoval kolesá, ktoré použil ako činky z odhodeného banského vozíka v potoku. Je to z toho dôvodu, že táto časť filmu sa natáčala v tej dobe v už nefunkčných Solvayovych baniach v katastri obce Svatý Jan. Bane v čase natáčania už chátrali vyše 20 rokov a takýchto pohodených vozíkov bolo v tunajšej krajine veľa. V roku 1993 vzniká Spoločnosť Barbora, čo bola Spoločnosť pre zachovanie banských a priemyselných pamiatok. Táto spoločnosť tu znovu buduje úzkorozchodnú dráhu, zháňa a prevádzkuje staré lokomotívy a vozidlá, opravuje zvyšné objekty. Dnes je tu múzeum ťažby a dopravy vápenca. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno