Reklama

Reklama

Utajené příběhy českých dějin - Série 3 (2020) (série)


Král Ječmínek a bitva pod Hostýnem (S03E06)

(epizoda)

Obsahy(1)

Dokumentární film připomíná dávnou historii tatarského vpádu na Moravu v polovině 13. století i tradici poutí na Svatý Hostýn, která s touto opomíjenou historickou epizodou úzce souvisí. Hovoří také o zpola legendární postavě Jaroslava ze Šternberka, o kronikářských zprávách o něm i o vlivu této tradice na lidovou pověst o králi Ječmínkovi. Podle všeho se jak do postavy Ječmínka, tak do postavy Jaroslava ze Šternberka vtělily pozůstatky pohanských tradic spjatých s mladým bohem války a zemědělství jménem Jarilo, který byl známý a uctívaný na Rusi a patrně i u nás. Souvisí to také s úctou ke sv. Jiří (Jur, Jar, jaro). Uvedené souvislosti, a zejména fakt, že je Jaroslavovo hrdinství zmíněno v tzv. Rukopise zelenohorském, vede mnoho badatelů ke skepsi ohledně historicity moravského „kapitána“ Jaroslava ze Šternberka, kterou odkazují jen do říše výmyslů a bájí. Jaroslav však byl skutečnou historickou osobou a opravdu bojoval s kočovnými nájezdníky, nikoli ovšem s Mongoly, ale s uherskými Kumány. Odpor středoevropských zemí proti tehdejšímu vpádu zastavil jednu z vln islámské expanze a ochránil západní Evropu. (TV Prima)

(více)

Recenze (3)

Mistr119 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Škoda, že se nejde více do hloubi pověsti, ale zamíří se pak tématem trošičku někam úplně jinam k rukopisům, nicméně i tak se dovídáme zajímavá fakta a například i já si stále ze školy pamatuju rukopisy jako falzifikáty, i když teda je asi prokázaný opak a jen z (falešné) úcty k Masarykovi veřejnost pořád myslí, že to falzifikáty jsou.. :/ ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tataři neboli mongolové útočí do střední Evropy a po prohrané bitvě při ústupu se proženou také Moravou a dají vzniknout tak oblíbenosti poutního místa sv. Hostýn. Všechny informace jsou v neskutečném fofru, komentář chrlí jednu větu za druhou. Pro mne, Moraváka a návštěvníka svatého Hostýna dobrý díl. ()

Reklama

Reklama