Reklama

Reklama

Zločin v šantánu

  • Velká Británie Crime in the Night Club
TV spot
Krimi / Komedie / Hudební
Československo, 1968, 83 min

Obsahy(1)

V kabaretu Tartaros došlo ke krádeži perlového náhrdelníku a následné vraždě. To vše by mohlo zkompromitovat ministra, který je ctitelem zpěvačky Clary. Je třeba co nejrychleji najít skutečné pachatele... (oficiální text distributora)

Zajímavosti (11)

Jiří Menzel

  • Na téma svých začátků coby režiséra později řekl: "Neměl jsem o sobě moc velké mínění a myslel jsem si, že v nejlepším případě budu jednou asistovat svým úspěšnějším kolegům. Šťastnou shodou okolností jsem se ale k režii celovečerního filmu brzy dostal. Věděl jsem, že budu dělat české filmy a hledal vzory v Čechách. Než se objevili Jasný a Vláčil, vládlo na českém filmovém nebi pro mne trojhvězdí Vávra, Krška, Frič. Usoudil jsem, že ti první dva jsou umělci, na které nikdy nebudu stačit. Mým vzorem se stal Martin Frič. Stalo se sice, že jsem pak dělal filmy, které k němu měly daleko, ale za to já nemůžu. Jeden z nich byl dokonce zamýšlen jako poklona mistrovi - Zločin v šantánu -, ale na něm bylo vidět, o co byl Frič lepší než já. Když mě vzali na Barrandově za režiséra, myslel jsem si, že budu pracovat jako on. Jeden film za druhým, komedie, sem tam nějakou detektivku, poctivě jak dobrý řemeslník - až do penze. S tím předsevzetím jsem se pustil do svého prvního celovečerního filmz. I do druhého a dalších, ale nějak se to zvrtlo a druhý Frič se ze mne nakonec nestal." (NIRO)

Jaromír Šofr

  • Je mimo jiné dvorním kameramanem režiséra Jiřího Menzela. Podílel se (v letech 1966–2013) na 13 jeho kinofilmech, totiž všech kromě Zločinu v šantánu (1968) a Slavností sněženek (1983). Naopak se nepodílel na povídkových filmech, v nichž je Menzel jen jedním z autorů, a na jeho filmech televizních, dokumentárních a studentských a na záznamech Menzelem režírovaných divadelních her. Nicméně už roku 1959 stál za kamerou Menzelem režírovaného krátkého studentského filmu Domy z panelů (1959), což je vůbec první Menzelův i Šofrův film. (Adam Bernau)

Reklama

Reklama