Reklama

Reklama

O zakletém králi a odvážném Martinovi

(TV film)
  • Slovensko Vianočné želanie (více)

Obsahy(1)

Král je těžce nemocný a když se jeho jediná dcera, princezna Michaela, dozví o zázračné koruně krále Svaroga, která by mohla jejího otce uzdravit, vydá se najít Svarogovo začarované království. Cestou se zastaví v jedné vesnici, protože potřebuje okovat koně a nabrousit meč. Kovářem je tu Martin, dobrosrdečný a pracovitý mládenec, který se princezně na první pohled líbí. Když pochopí, že je slepý, o to větší obdiv k němu pocítí. Po pár dnech se ve vsi objeví kůň bez jezdce a Martinovi dojde, že princezně se něco zlého přihodilo. Vezme koně a vypraví se hledat princeznu Michaelu. Cestou se k němu přidá šikovný skřítek, který mu za sladkou buchtu poskytne dobré rady a veselou společnost. Přestože Martin nevidí, dokáže si poradit se všemi překážkami, které mu mají zabránit dojít až do Svarogova království, se zákeřnou ježibabou i se svým největším protivníkem, mocným čarodějem Vlkanem, původcem všeho zla. Martinův handicap se v rozhodující chvíli paradoxně stane výhodou... (Česká televize)

(více)

Recenze (260)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Škoda, že TOHLE nebyla štědrovečerní pohádka 2018. Asi nemůže, protože je slovensko-česká, nebo proč. I přes jaksi dosti uspěchaný konec, který je asi jediným mínusem, tohle totiž bez sebemenších potíží předčilo Žita. Chlapácký klaďas a odvážná i naivní princezna. Skřetovy i čarodějniny nehutnosti si mohli tvůrci fakt odpustit, ale asi si myslí, že nějaké kontroverzní vložky jsou třeba. (Vzkaz: Ne, nejsou.). Až na ten uspěchaný konec (celkem bezproblémové skonání černokněkžníka, najednou by si měla princezna brát kováře, viděli se dvakrát asi na deset minut celkem, to bylo totiž fakt celkem fajn. Se třetí vánoční premiérovou pohádkou, experimentální a natočenou ve znakové řeči - Vodníkova princezna, tyhle dvě asi srovnávat nebudu, jelikož jsem ji neviděl (a neuvidím), ale dovolím si věřit, že i ta by Žitovi nakopala... babiččinu chaloupku. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Rozčilovat se je málo platné v pohádce spíš dobré nežli špatné. 1)  Fešácký Slovák 32letý, vzděláním novinář a absolvent tříměsíčního scenáristického kursu v New York Film Academy v Universal Studios, scenárista Tomáš Dušička (mladší bratr rapera Majka Spirita) si očividně přečetl něco o slovanské mytologii. A tak se panovník zakletého království jmenuje Svarog, samo království obklopuje Adršpašské skalní město a panovník sídlí na hradě Bouzov. Martin naproti tomu bydlí v parádní ladovsky působící vesničce v Zuberci a jeho protihráč, černokněžník Vlkan (nomen omen) na hradu Červený Kameň._____ 2)  Snímek se může chlubit pestrým a docela logickým dějem, až tedy na úlety, o kterých se zmiňuji dále. S původností si scenárista hlavu nelámal a v klidu použil motivy z různých pohádek. Snad se nedopustím nepatřičného spoilerování, když prozradím, že nakonec vše dopadne, jak má, protože čepel nabroušená poctivým člověkem přetne každé kouzlo._____ 3)  Parádní lokace a roztomilé postavy trpaslíka a vskutku půvabné čarodějnice pak evokují pohádkový svět Zdeňka Trošky. Dáte si bleší mlíčko anebo čaj z dřímovníku?_____ 4)  Z účinkujících mě zaujali 26letý Richard Autner (slepý Martin), 36letý Peter Oszlík (Martinův soused Pavel), Košičan Tomáš Mischura (skřítek) nezjištěného věku a 41letý Tomáš Maštalíř (černokněžník Vlkun)._____ 5)  Na pohádce jsem vedle jejích kladů zaznamenal i mnohé zápory._____ Slepý kovář, který rube dříví a úspěšně prochází skalnatou krajinou?_____ Stráže, které mají hlídat princeznu a které tam postavil hlavní padouch, se nechají napálit tak primitivním způsobem?_____ Funkce ježibaby spočívala v tom, že jí Martin sebral kočku?_____ Mocný černokněžník na co sáhl, to pokazil?_____  6)  Pan Dušička by si měl doplnit vzdělání v obcování se členy panovnických rodů. Oslovení Vaše Veličenstvo je vyhrazeno pro panovníky, princeznám se v našich zeměpisných končinách říkalo Vaše (královská) Výsosti. Rovněž familiérní chování kovářovy matky k princezně připomínalo socialistické scénáře, podle kterých jsme si všichni rovni, že._____ 7)  Zvláštní poznámku si zaslouží český dabing slovenského originálu. Proč, proboha?_____ 8)  Výstižný koment poukazuje na nedostatky pohádky: salahadin***, Brtniik**. K tématu původnosti použitých motivů se kvalifikovaně vyslovuje komentátorka rozum i cit*****. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

+2* Zase jedna z těch lepších variant na vánoční televizní pohádku. Ale stále je to o tom, že jednooký je mezi slepými vždy králem - ale rozhodně slováci si polepšili a češi mají co dohánět. Hodnotil jsem před rokem na Vánoce a nevzpomenu si dnes na nic, takže nezbývá než snížit své hodnocení o hvězdičku a bude to adekvátní známka. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Štědrovečerní příběh o nalezenci v obilí se s úspěchem oprávněně nesetkal, byla jsem tedy hodně zvědavá, s čím přijdou naši nejbližší sousedé. Režiséra Bebjaka znám jako tvůrce kvalitních kriminálních i dramatických podívaných a po zhlédnutí jeho "svatoštěpánské" pohádky (na Slovensku ovšem logicky běžela na Štědrý den) bych se vůbec nedivila, kdyby v tomto žánru pokračoval. Tady se totiž povedlo všechno. Když se přenesete přes ne úplně dokonalý český dabing a úvodní snahu o napodobení "Pána prstenů", čeká vás napínavá i dojemná podívaná o sympatickém mladíkovi, kterému v záchraně krásné (a statečné) princezny nezabrání ani vlastní slepota. Přidejte krásné exteriéry, zasněženou krajinu (na tu se o Vánocích vždycky hezky dívá), nepřepálenou stopáž, nulový výskyt šišlajících čertů a vyjde vám krásná pohádka pro celou rodinu, na kterou se příští rok ráda podívám znovu. ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Letošní vánoční pohádky se teda nevyvedli. Opět princezna úplně o ničem, primitivní scénář. Vůbec to nemělo spád, vtip tam nebyl, hlavní představil Richard Autner, byl tragický. Herci buď tragicky přehrávají nebo se přetrapně pitvoří. "Vyvrcholení" boje s čarodějem je tak ukrutně slabé, rychlé a nezajímavé, až to bolí. Nejvíc se mi líbila příroda. Chyběla tomu jiskra. Oceňuji snahu tvůrců a věřím, že své fandy si tato pohádka našla a najde. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (9)

  • Natáčení ve skalách bylo mimořádně náročné – herce, štáb, ale i techniku bylo třeba na vrchol dopravit úzkými a strmými skalními cestičkami. Nahoře na místě natáčení navíc bylo velmi málo místa a mohli tam být jen ti nejpotřebnější z celého týmu. [Zdroj: lifee.cz] (Duoscop)
  • Sochy byly vyrobeny z odlitků, živé sochy měly dva kostýmy – normální a zakletý, který byl speciálně upravený, aby působil jako socha. Tento kostým byl tvrdý a herci se v něm pohybovali jen těžko. Scénám s těmito sochami bylo přizpůsobeno i líčení komparzu. [Zdroj: lifee.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama