Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Africké savaně vládne ke spokojenosti všech zvířat král Mufasa. Právě se mu narodil syn Simba a celé království s radostí vítá nového následníka trůnu. Jen králův bratr Scar je touto zprávou nemile překvapen. Chce se sám stát králem a Simba je překážkou. Scar vymýšlí plán, jak se nenáviděného Mufasy a jeho synka zbavit. Dá příkaz, aby hyeny splašily stádo pakoňů a ti Simbu zadupali do země. Na poslední chvíli ho zachrání jeho otec, je ale zraněn a umírá. Prohnanému Scarovi pak nedá moc práce přesvědčit vyděšeného Simbu, že je zodpovědný za otcovu smrt a měl by neodkladně uprchnout! A tak se Scar konečně dostane k moci. Simba si najde nové zvířecí přátele a vyroste do majestátné lví podoby. Mezitím země jeho otce strádá. Když v říši nastane hlad, vydává se mladá lvice hledat pomoc. Cestou narazí na Simbu a přemlouvá ho, aby se vrátil. Ten o tom nechce vůbec slyšet. Teprve opičák, který sloužil jeho otci, Simbu přesvědčí, že by měl zachránit říši krále Mufasy. (TV Nova)

(více)

Videa (29)

Trailer 2

Recenze (755)

lamps 

všechny recenze uživatele

Snad nejkultovnější animák ze všech. Krásný pohled do rozmanitého zvířecího světa plného dobrodružství, přátelství a samozřejmě velké zábavy. Trvalo dlouho, než jsem si tento snímek pustil, protože animák-muzikál rovná se u mě velká nuda. Tady je ale všechno tak dokonale skloubené, všechny scény včetně těch s písněmi jsou skvěle a vtipně vymyšleny a všechny postavy jsou více než sympatické. Navíc oscarová hudba od Hanse Zimmera je opravdu nadpozemská. Vřele doporučuji.. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem tu knížku měl hodně rád. Film sice není špatný, ale není to ani nic strhujícího. Moc nechápu smysl nové "hrané" verze. Samotný příběh je dost jednoduchý a asi ho moc nemá smysl rozvádět. Každý si v něm asi něco najde. Jako dětský příběh je to hezké, ale jinak v tom žádnou hlubší vrstvu nevidím. Ale určitě stoj za to to vidět. "Hakuna matata." :D ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších Disneyovských animáků všech dob. Když se kouknu na některé dnešní animované seriály, tak je proti nim Lví král, co se týče grafického zpracování, na vyšší úrovni, ačkoli je tento film starý už 18let! Příběh je klasický, pro děti, plný napětí a jednoduchých dějových zvratů, vše odsýpá jak má, je zde plno charismatických postaviček a tak to má být! Hakuna Matata...100% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Keď som to prvý krát videl bol som ešte decko a Lion King bol pre mňa neskutočne fajn animák. Teraz keď sa na to po rokoch pozriem, tak zistím, že to skoro nič nestratilo. Dokonalý príbeh, strih, humor, animácia, nápady, dialógy, akcie, slovenský dabing a samozrejme postavy, to všetko je zabalené do skvelej hudby a pôsobí to skvelo aj naďalej. Jedna s Top rozprávok od Disneyho. Obľúbený soundtrack: This Land. 95% - 5* ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Proc neni ten film delsi? Kdyby to melo aspon o pul hodiny vic, aby se mohly charaktery dokonale vykreslit, a vyhodily se ulitby detem, tak by Lvi kral mohl bez problemu konkurovat vrcholnym anime. Skoda, ze se Disney nezabyva i tvorbou pro dospele divaky. Presto je to netradicne hlubokomyslna disneyovka s nekolika vrcholnymi momenty, ktere stoji na nadprumernych zakladech. Za zminku stoji rovnez krasna oscarova hudba Hanse Zimmera (inspirace Morriconeho The Mission sice bije do usi, ale... :-)) a majestatni hlas Jamese Earla Jonese. ()

Galerie (140)

Zajímavosti (124)

  • Animátoři byli tak unešeni výkonem Jeremyho Ironse, že přenesli některé jeho rysy do Scarova obličeje. (HappySmile)
  • V holandské verzi filmu mluví Timon a Pumba vlámštinou, což je dialekt holandštiny užívaný Belgii. Akcent, který používají Rafiki a Simbova matka, pochází ze Surinamu, bývalé holandské kolonie v Jižní Americe. Ostatní postavy mluví standardními dialekty, běžnými v Nizozemí. (HappySmile)
  • Přestože je film založen na Hamletovi, nese také znaky rodinné legendy Osirise ze starověké egyptské mytologie. Král (Mufasa/Osiris) je zabit žárlivým bratrem (Scar/Seth) a právoplatný dědic (Simba/Horus) je poslán jako chlapec do exilu. Zavražděný král navštíví jako duch svého syna a předá mu své rady. Když dědic dospěje, vrátí se, aby pomstil otcovu smrt. (HappySmile)

Související novinky

Disney100: Koncert

Disney100: Koncert

27.03.2023

Oslava 100. výročí která se nebude nikdy opakovat, proběhne přesně na den po sto letech od chvíle, kdy bratři Disneyové založili nejslavnější studio animovaných filmů na světě. Velkolepá narozeninová… (více)

Guy Ritchie chystá Aladina

Guy Ritchie chystá Aladina

12.10.2016

U Disneyho zabodovali s hranou Popelkou i Knihou džunglí a příští rok dostaneme Krásku a zvíře. K tomu se chystají předělávky Mulan, Dumba nebo Lvího krále a teď se celovečerního kříšení dočká i… (více)

Jon Favreau chystá remake Lvího krále

Jon Favreau chystá remake Lvího krále

29.09.2016

Režisér prvních dvou Iron Manů si letos dopřál velký comeback. Jeho hraná/digitální Kniha džunglí vydělala 965 milionů dolarů, což znamená jediné - už se dávno pracuje na pokračování. Favreau ho měl… (více)

Reklama

Reklama