Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Africké savaně vládne ke spokojenosti všech zvířat král Mufasa. Právě se mu narodil syn Simba a celé království s radostí vítá nového následníka trůnu. Jen králův bratr Scar je touto zprávou nemile překvapen. Chce se sám stát králem a Simba je překážkou. Scar vymýšlí plán, jak se nenáviděného Mufasy a jeho synka zbavit. Dá příkaz, aby hyeny splašily stádo pakoňů a ti Simbu zadupali do země. Na poslední chvíli ho zachrání jeho otec, je ale zraněn a umírá. Prohnanému Scarovi pak nedá moc práce přesvědčit vyděšeného Simbu, že je zodpovědný za otcovu smrt a měl by neodkladně uprchnout! A tak se Scar konečně dostane k moci. Simba si najde nové zvířecí přátele a vyroste do majestátné lví podoby. Mezitím země jeho otce strádá. Když v říši nastane hlad, vydává se mladá lvice hledat pomoc. Cestou narazí na Simbu a přemlouvá ho, aby se vrátil. Ten o tom nechce vůbec slyšet. Teprve opičák, který sloužil jeho otci, Simbu přesvědčí, že by měl zachránit říši krále Mufasy. (TV Nova)

(více)

Videa (29)

Trailer 1

Recenze (754)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Teda... nic proti Eltonu Johnovi nebo roztomilým mluvícím zvířátkům, a joj, kde jsou ty časy, kdy jsem v kině při ukázkách na další film z disneyovské produkce nemusel říkat "Disney je mrtvej"... ale mnohem radši než tuhle dětinskou radovánku s nemožnou dvojkou hakuny a matláka mám mladší kousek, který taky doprovází hudba Hanse Zimmera - Spirit, Stallion Of Cimarron;) V kině a v mladším věku by to asi byl větší žvanec, na tom domácím je to fakt vcelku o ničem. Update po třinácti letech (31.1.2019): Až v dospělosti - a možná i vlivem letitých zkušeností s poněkud devalvující úrovní toho, co se dá vypustit do kina jako velký animovaný film - dokážu ocenit tu úžasnou hudbu a "voice acting" včetně dabingu, a animátorské !tehdy ještě stále plně ruční! řemeslo, které Lví Král představuje. Ale kupodivu na mě po stránce emocí víc působí až druhý díl. Jednička je pro mě stále "jen" úžasné řemeslo, o kterém je co do příběhové stránky a hlavně "povinných" pasáží "správného rodinného filmu s roztomilými mluvícími zvířátky" škoda mluvit. Technicky kvalitním věcem někdy dávám i 80%, a faktem je, že Lví Král je svého druhu milníkem. Takže ano, 80%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Krásná hudba Hanse Zimmera (Oscar, Zlatý glóbus), písně Eltona Johna (Oscar a Zlatý glóbus pro Can you feel the love tonight), vizuálně úchvatné scény a hamletovský, na dětský film docela temný příběh - to jsou hlavní aktiva tohoto filmu. Splašené stádo mi dodnes vyráží dech a imbecilní hyena je dodnes k popukání. Navíc Zlatý glóbus za nejlepší film. Nyní nově možnost vidět tuto skvělou záležitost na obrovském plátně IMAXu - neváhejte! ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

[6,5/10] (Walt Disney) (Technicolor /// Produkce: Don Hahn /// Scénář: Irene Mecchi, Jonathan Roberts, Linda Woolverton /// Hudba: Hans Zimmer, Elton John, Tim Rice, Lebo M., Joseph Williams /// Oscar: Hans Zimmer (hudba), Elton John, Tim Rice (píseň) /// Nominace na Oscara: Elton John, Tim Rice (píseň)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Asi už jsem z pohádek prostě vyrostl, neboť jsem při sledování Lvího krále doslova trpěl a odpočítával vteřiny do konce. Animace už dnes působí zastarale a směšně. Jediné co zde nezestárlo je hudba, kterou má Hans Zimmer vždy výtečnou a není tedy náhodou, že zaujímá čestné místo v mojí topce. Bohužel písně přezpívané do češtiny ztrácí více než část své krásy. Musím zde dát odpad, protože to tak prostě cítím. Opravdu mě to nebavilo. ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Nejlepší posmrtná nepixarovská disneyovka. Že v tom není špetka disneyovské klasiky? Hmm, myslím, že je to jedině dobře, princezen a princů lidského druhu už bylo několik. Trochu Disneyho tu samozřejmě cítit je, jinak by to asi nebylo vůbec vhodné pro děti. Ale oproti jiným je jaksi... skutečnější. Mnohem. A to se cení. Bylo už v nějaké jiné disneyovce opravdu tolik vyobrazeno trauma, vražda, hladomor a tyranie? Myslím, že ne. Netřeba říkat, že Timon a Pumbaa byli mí nejoblíbenější kreslouni (snad si pamatujeme i jejich seriál, kde se potkali i s lidmi) než přišli na svět tučňáci z ze série Madagaskaru. P.S. Myslím, že se na film mohou dívat bez ostudy i dospělý a přitom film nepotřeboval žádné popkulturní narážky (zdravím Lilo & Stitch), má svou tvář. P.P.S. Všechno drama mezi Lvím králem a klasickým japonským Tezukovým Kimbou (nebo Leem) se dá pochopit, ale je nepodstatné. Oba snímky jsou inspirovány jakousi africkou legendou či fiktivním příběhem (už je to nějaký pátek, kdy jsem o tom četl), tudíž vykrádání vzhledem k dialogům s Disneyho společností vyloučeno. A vůbec, která kompletně animovaná celovečerní disneyovka má originální příběh (neberu v potaz díla typu Goofy na výletě) a není mutací předlohy? ()

Galerie (140)

Zajímavosti (124)

  • Simba má v určitých scénách žluté bělmo očí a v dalších zas bílé. (CrypzzXD)
  • Gregory Peck označil film jako svůj nejoblíbenější animák a také jej zařadil do svých pěti nejlepších filmů všech dob. (HappySmile)

Související novinky

Disney100: Koncert

Disney100: Koncert

27.03.2023

Oslava 100. výročí která se nebude nikdy opakovat, proběhne přesně na den po sto letech od chvíle, kdy bratři Disneyové založili nejslavnější studio animovaných filmů na světě. Velkolepá narozeninová… (více)

Guy Ritchie chystá Aladina

Guy Ritchie chystá Aladina

12.10.2016

U Disneyho zabodovali s hranou Popelkou i Knihou džunglí a příští rok dostaneme Krásku a zvíře. K tomu se chystají předělávky Mulan, Dumba nebo Lvího krále a teď se celovečerního kříšení dočká i… (více)

Jon Favreau chystá remake Lvího krále

Jon Favreau chystá remake Lvího krále

29.09.2016

Režisér prvních dvou Iron Manů si letos dopřál velký comeback. Jeho hraná/digitální Kniha džunglí vydělala 965 milionů dolarů, což znamená jediné - už se dávno pracuje na pokračování. Favreau ho měl… (více)

Reklama

Reklama