Reklama

Reklama

Čtyři v tanku T-34 a všude kolem po zuby ozbrojení nacisté... V létě roku 1941 sovětsko-německá smlouva o neútočení a přátelství náhle padá. Jednotky Wehrmachtu během pár měsíců postupují přes pobaltské republiky, Bělorusko a Ukrajinu až do vnitrozemí a Rudá armáda bojuje o každou vesnici. Jednou z nich je i víska, kde se střetne Jägerova tanková rota proti poslednímu zbývajícímu tanku T-34 velitele Ivuškina. Přes početní nevýhodu se však ruskému tanku podaří útok odrazit a krýt ústup nemocnice. O několik let později se Jäger s Ivuškinem znovu setkává, a zatímco nacistický důstojník povýšil na velitele tankové divize, ruský tankista padl do zajetí. Změnila se i situace na frontě: smyčka kolem Říše se stahuje z Východu i ze Západu a Jäger musí co nejrychleji připravit mladé rekruty na obranu země. S tím mu má pomoci právě Ivuškin, který dostane k dispozici ukořistěný tank T-34 a posádku z lágru, aby ze sebe na tankodromu udělali cvičný terč. Ruský velitel nabídku přijímá, místo Jägerovy sebevražedné mise ovšem chystá vlastní plán útěku... Ruský válečný film z roku 2018 koncipoval režisér a scenárista Alexej Sidorov podle svých slov jako akční podívanou pro novou generaci a zároveň jako poctu válečným veteránům. Nákladný projekt z části natáčený v Česku tak klade velký důraz detaily – od uniforem přes zrestaurování vyřazeného tanku T-34 až po výstavbu vesnice, která hned úvodem lehne popelem. Samotný děj stejně jako hlavní postava jsou však fiktivní a válečnými příběhy se inspirují jen velmi volně. Jsou například známy případy, kdy se sovětským vojákům podařilo utéct z německého zajetí, ovšem bez pomoci tanku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (261)

misterz 

všechny recenze uživatele

Troška pritiahnuté za vlasy a miestami smiešne patriotické, no keď si to porovnám napríklad so Železným srdcom (2014), tak tento snímok je aj tak jasný víťaz. A to i z pohľadu komercie a konzumnosti. Veľmi dobre sa na to pozerá, príbeh nenudí a miestami sa tu vyskytne aj nejaký ten vtip. Na záver dokonca prišlo aj na romantiku. Je tu teda z každého rožku trošku a výsledný dojem je veľmi slušný. 80/100 ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Je to taková předělávka ( kdo chce čte remake) staršího sovětského Skřivánka.  Kladem je třeba úvodní bitva, technické provedení samotného filmu, kvalitní protivník ( není hloupý až imbecilní, není bezúčelně krutý, je vojensky na určité výši.) Opět jako Skřivánek má i Legenda T-34 českou stopu. Vtipná věta: Chlapče tebe mě posílá snad sám Stalin. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Bohatýrské bukkake heroismu, patosu a obžersky inscenované tankové akce. Juvenilní válečná fantazie se propojila s fetišistickou adorací T-34 a dala vzniknout jednomu z nejpompéznějších a zábavně nejzhůvěřilejších filmů všech dob. Formálně je to jako Michael Bay s kapačkou vodky nastřelenou rovnou do srdce a koncepčně jak to nejklukovštější od Davida A. Priora. Zatímco americká filmová propaganda vždy cílila na srdce, zakládala si na emocích i příběhu a díky tomu vábila a obluzovala, Rusové válcují a dobývají diváky hysterií a ohlušujícím spektáklem. Jestliže ale klasiky typu "Pád Berlína" představují palici, která lidem v pomalém manuálním tempu do hlavy vtlouká kýžené ideály a hodnoty, pak "Legenda jménem T-34" je přetaktovanou sbíječkou s nitro pohonem (není náhodou, že Sidorov předtím točil boxerské bijáky). Kam se hrabou největší americké blockbustery, takhle rozmašírovanou hlavu jsem neměl snad od prvního dětského zhlédnutí "Komanda". Doufám, že brzy vznikne sequel a crossover "T-34 vs. Godzilla vs. Kong". ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Rus to je len vodka, vojna a mafia. Podľa toho aj točia filmy. Neviem či snáď 7 z 10 ruských filmov nie je o druhej svetovej vojne, kde boli takí udatní a zvíťazili, hoci každý vie za akú cenu ľudských životov. Keby bola ruská armáda tak dobre vybavená technicky i mentálne ako v tomto filme, tak nerozumiem ako vo vojne mohlo padnúť vyše 20 miliónov Rusov. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ruská verze odpadové hollywoodské produkce. 1)  Chvílemi mi připadalo, že si tvůrci dělají z války legraci. Dialogy, občasné hláškování a styl kamery i režie (o hudbě nemluvě) působí jako parodie amerických akčních filmů. Ale ona to parodie není. Ploditelé tohoto filmu prostě z hollywoodských akčňáků převzali jen to špatné._____ 2)  Patrná snaha o líbivost navzdory různým scenáristickým nesmyslům rovněž působí směšně._____ 3)  Po odpadové první části následuje druhá část v koncentračním táboře, která je už zajímavější, ale stále nepřekročí limity, o kterých píši výše._____ 4)  39letý Němec Vinzenz Kiefer (německý tankista Jäger) mi usnadnil přežít tohleto mučení lechtáním. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (20)

  • Nemecké tanky Panzer V Panther sú tu v skutočnosti veľmi dobre zamaskované ruské tanky T 54/55. Rozdiel? Jedine odlišný podvozok. Korba a veža sú fantasticky zamaskované ale skutočný Panther mal prekladaný podvozok. (kukadlo123)
  • Na začátku filmu je použit tank T-34/76. Tank, ve kterém Rusové utekli z německého tábora, je tank T-34/85. Zbraně použité ve filmu byly samopal MP-40, Špagin, kulomet DT, puška Mauser, Mosin-nagant, pistole TT-33 Tokarev a pistole Walter P38. (K98)
  • Poslední souboj dvou tanků a dvou velitelů se natáčel na mostě pod hradem Loket. (bearmeedek)

Reklama

Reklama