Reklama

Reklama

Progres 2

(koncert)

Obsahy(1)

Záznam legendární art rockové kapely Progres 2 k příležitosti 50. výročí existence a k výročí 70. narozenin lídra Pavla Váněho. Kapelu Progres v roce 1968 založili pod původním názvem Progress Organization hudebníci Zdeněk Kluka a Pavel Váně (23. února 1949). Hned jejich první LP deska se stala dle kritiků časopisu Melodie deskou roku 1972. Druhé LP – Mauglí – vydali už pod „normalizačním“ názvem skupiny – Barnodaj. V dobách nejtužší normalizace pak na několik let přerušili činnost. Obnovili ji pod novým názvem PROGRES 2 v roce 1978, kdy poprvé představili experimentální audiovizuální projekt Dialog s vesmírem (první československou rockovou operu). V podobných náročných projektech pokračovali i na dalších albech (Třetí kniha džunglí, Mozek, Změna). Po sametové revoluci natočili opět jako Progres 2 několik televizních pořadů, vydali v reedicích postupně všechna svoje alba. V posledních letech koncertuje skupina PROGRES 2, jako snad jediná z legend šedesátých let, v sestavě pouze původních členů (žádný náhradník), dokonce zřejmě v nejsilnějším složení své historie (Pavel Váně, Zdeněk Kluka, Roman Dragoun, Pavel Pelc a Miloš Morávek)... Pro oslavy svého 50. výročí připravuje kapela nejen speciální koncert, ale také nové řadové album, tradičně opět s propracovaným jevištním zpracováním. Koncert představuje průřez skladeb ze všech alb i projektů, jako host se objeví také spoluzakladatel legendárních Progress Organization baskytarista Emanuel Sideridis, žijící dnes v Řecku. Největším lákadlem pro fanoušky budou asi ukázky z nového alba, které kapela vydává po dlouhých třiceti letech. V závěrečné části koncertu odehrají ukázku z legendárního audiovizuálního projektu Dialog s vesmírem. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Včera mi ČT art udělalo radost a to hned dvojnásobnou. Nejdříve uvedli dokument o padesátileté historii artrockové kapely a poté i koncert z 8.listopadu loňského roku. Proges 2 je moje srdeční záležitost. Jejich tři alba: Dialog s vesmírem, Třetí kniha džunglí a Mozek jsou pro mne kultovní a kdykoliv si je rád znova poslechnu. Několikrát jsem je viděl i naživo. Naposledy někdy před třemi, čtyřmi lety v našem klubu Stolárna prakticky ve stejném složení, jak se představili i v tomto televizním koncertu. Čili o svém hodnocení jsem nemusel přemýšlet ani vteřinu! ()

Reklama

ainny 

všechny recenze uživatele

Ty kráso, vlastně nevím, jestli být nadšená nebo mít depresi. Asi to první. Stačí zavřít oči, zaposlouchat se a roky jsou... vlastně nejsou. Paráda. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Muzikantsky naprostá špička. Zejména nadčasovost Dialogu s vesmírem v našich končinách nemá příliš konkurence. Videozáznam potěší, ale zážitek z živého koncertu nenahradí. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Padesát let je pro život kapely opravdu hodně. A Progres 2 v sestřihu výročního koncertu ukázali, že na to ještě mají. Na tomto koncertě jsem málem byl, ale byl hned vyprodaný. Takže v lednu proběhnul na stejném místě ještě jednou a už i za mé účasti. Někde jsem zachytil informaci, že před tím prvním museli muzikanti v předvečer zahánět nervozitu nějakým mokem a hodně se jim to vymknulo. Takže před koncertem někdo možná ještě dal vyprošťováka a šli do toho. Ne, že by to bylo vidět na kvalitě koncertu. Prostě klasičtí rockeři. Ke koncertu samotnému. Jak v TV, tak naživo proběhnul průřez celou jejich tvorbou a největší zásah měl blok z Dialogu s vesmírem. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama