Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese

(seriál)
  • Československo Z archivu Sherlocka Holmese (více)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Postava soukromého detektiva Sherlocka Holmese ožila v mnoha podobách na filmovém pláně i v televizi. Mezi nejúspěšnější adaptace ale patří britský televizní seriál, který byl vysílán mezi lety 1984 a 1994. Ve své nejslavnější roli se zde představil britský herec Jeremy Brett (1933–1995). Skládá se ze čtyř rozdílně pojmenovaných sérií a pěti delších televizních filmů. První na řadě jsou Dobrodružství Sherlocka Holmese, která byla natočena ve dvou řadách v letech 1984 a 1985. Celkem čítají 13 dílů a každý představí ucelený příběh s vyřešenou detektivní zápletkou. Jedná se o poměrně věrné adaptace knižních předloh Arthura Conana Doyla, které bývají řazeny ke klasikám detektivní literatury. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Tom_Lachtan k tomuto seriálu (8)

Skandál v Čechách (1984) (S01E01) 

Mé první setkání s Jeremym Brettem v úloze Holmese a setkání je to hodně milé, protože Sherlock v jeho podání je skvostný a patří mezi ty nejlepší představitele a už teď mezi tři mé neoblíbenější (spolu s Benedicktem "kurevskydokonalým" Cumberbatchem a rozhlasovým Viktorem Preisem) a totéž by se dalo říct o představiteli doktora Watsona. Tahle konkrétní povídka je zadaptovaná dobře, jestli mi na ní něco vadilo, tak to bylo pár nudných flashbackových scén, ale na druhou stranu je tu velezábavný král Český (a to že je z jakéhosi podivného rodu, o kterém jsme se v dějepravě nikdo neučili jsem ignoroval už v předloze) a velmi podařené převleky. Pořád to sice není úplná špička, ale to je jen tím, že se jedná o filmovou ilustraci, která odpovídá povídce jak jen může, což sice nemůžu mít tvůrcům za zlé, ale přebírá tak od předlohy jak to dobré, tak i to, co zrovna moc nesvědčí obrazovce či plátnu a funguje to jen na papíře. " Sedmi-procentní roztok kokainu mohu vřele doporučit! " ()

Tančící figurky (1984) (S01E02) 

Výborná Sherlockovanost s Jeremy Brettem, jenže.... Já si stejně budu pamatovat jen ty šílené falešné kníry, bohové sedmera, obávám se, že mě budou ze sna budit ještě několik cyklů, neboť jejich nositelé mají dost neklidnou auroelu podivných zmutovanců Sumců čínských. Dobrý doslovný převod povídky, s vynikajícím Holmesem s démonickým pohledem a s lepším výsledným dojmem, než u Skandálu v Čechách (což srovnávám z důvodu toho, že spolu tyhle dva tv filmy sdílí jedno dvd u nás vydané, se skvělým polským mono-daingem, kcha!). A teď doufám, že si nikdo přes ty blbosti nevšimne, že jsem o filmu jako takovém nenapsal skoro nic, bojím, bojím, třesu se děsem ()

Námořní smlouva (1984) (S01E03) 

I hle, Sherlock zase jednou řeší případ, který vlastně ani není moc zajímavý (což platí i o povídce, kterou jsem sice četl, ale dokonale a bezmezně se mi vyzmizíkovala ze škeble), ale na druhou stranu, Jeremy Brett je prostě výborný a zvládá být hlavním (v tomhle konkrétním případě i jediným) tahákem. Průměrná část fajn Holmesovského cyklu, tentokráte bez falešných divnoknírů (teda ne že by použili pravé kníry, ale nevypadají jako deprimovaný králík, ani jako před týdnem mřelý slepýš). ()

Mrzák (1984) (S01E05) 

Největší výhodou téhle série je jednoduše obsazení pánů Holmese a Watsona, proto je jeden z mínusů, když tu tito dva pánové po většinu scén zcela absentují, neboť je tu nakupena polovina veletuctu více, či méně zdařilých flashbacků, jejichž největší problém je, že téměř doslovně opisují z knížky, pro lepší pochopení, když se v knížce mluví o tajemném mrzákovi, který chová tajemné exotické zvíře, tak je mnohem, ale mnohem zajímavější to popisně číst, než sledovat na obrazovce zcela ne-tajemného hrbáče s malým žvížátkem. A taková je tu bohužel většina scén, sice popisně přesná a vyloženě neatmosferická. Pokud by někdo chtěl tuhle konkrétní velmi dobrou povídku věrně zpracovat, bylo by lépe pozměnit příběh lépe pro filmové vyprávění, ale za to s ponechanou aurou větší temnosti a atmosferičností špíny a tajemna. ()

Strakatý pás (1984) (S01E06) 

Strakatý pás je moje oblíbená povídka na papíře a stejně jako u jiných částí tohohle Sherlockiálního cyklu se dopustím srovnání rozhlasová verze s tou televizní, ale předem, hlavní výhodu předlohy vidím v atmosferické tajemnosti a tajemné atmosferičnosti (ha, tajemná dualita!), žel, tohle se na obrazovce jaksi odmítá zjevit a exotičtěji, než podivuhodné sídlo páně padoucha, působí i divé kníry zúčastněných. Mluvené slovo × tv film.1 : 0 Ovšem demagogicky magořivější smích herr Holmese jen tak někde k slyšení není. ()

Modrá karbunkule (1984) (S01E07) 

Skvělej díl s odlehčeným tónem (co jiného by se taky dalo čekat, když hlavním úkolem páně Holmese je vypátrat cestu jedné obzvláště přerostlé husy), díky tomu ani nevadí, že namísto brilantní dedukce úřaduje spíše náhoda a název Karbunkule zní spíš než jako cenný diamant jako něco, co lze v knihovně nalézt v oddělení esoteriky dalmatinů. ()

Spolek ryšavců (1985) (S02E05) 

Celkem standardní tv Holmes, což rozhodně nemyslím nijak ve zlém, ba naopak. Brett je ve své Sherlockovské formě na vrcholu a jeho postava si tenhle případ užívá tak, že skáče přes sofa, chechtá se jako namyšlená hyena a chodí na koncerty. Případ samotný mám sice literárně rád,  v tv podobě je ale spíš průměrný a úplně se pro obrazovku nehodí a moc tomu nepomáhá ani havní zrzek, kterého se případ týká, protože je fascinující sbírkou naivity a blbosti a to do takové míry, že by se mnohem lépe vyjímal v nějaké parodii. PS: je tu hned několik detailních záběrů na ruce  různých gentlemanů, kteří mají abnormálně dlouhé nehty a celkově to působilo značně... Hrůzně.   fascinující nehty ()

Poslední případ (1985) (S02E06) 

On je to vlastně Holmes až překpaivě Nesherlockovský, je tu nemnoho dedukcí, přítomný převlek je průhledný jako hladový somálec po důkladné kůře v parní sauně a německý přízvuk je chvílemi celkem hrůzný, ale... Vlastně je to fajn, protože prim tu hraje démoničnost profesora Moriartiho, který je zde opravdu padouchem par excellence, tedy je jeho pohled pronikavý, tvář zachmuřená a pelerína ve větru povlávající. Zkrátka je fajn, když Sherlock tahá za kratší konec a natočit takhle notorický případ, ve kterém se toho ovšem zas tolik neděje, není vůbec nic lehkého. ()

Reklama

Reklama