Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese

(seriál)
  • Československo Z archivu Sherlocka Holmese (více)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Postava soukromého detektiva Sherlocka Holmese ožila v mnoha podobách na filmovém pláně i v televizi. Mezi nejúspěšnější adaptace ale patří britský televizní seriál, který byl vysílán mezi lety 1984 a 1994. Ve své nejslavnější roli se zde představil britský herec Jeremy Brett (1933–1995). Skládá se ze čtyř rozdílně pojmenovaných sérií a pěti delších televizních filmů. První na řadě jsou Dobrodružství Sherlocka Holmese, která byla natočena ve dvou řadách v letech 1984 a 1985. Celkem čítají 13 dílů a každý představí ucelený příběh s vyřešenou detektivní zápletkou. Jedná se o poměrně věrné adaptace knižních předloh Arthura Conana Doyla, které bývají řazeny ke klasikám detektivní literatury. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele D.Moore k tomuto seriálu (13)

Skandál v Čechách (1984) (S01E01) 

Opravdu dobrý Holmes - Jeremy Brett sice vypadá jako typický asketický suchar, ale chová se úplně jinak, je mrštný, hlasitý, zkrátka plný energie a ten kontrast mezi vzhledem a povahou mu dává šmrnc. Watson (jehož představitel mi připomíná Luďka Munzara) je zrovna v tomto případu spíše za pozorovatele, ale i tak lze vytušit, že jim to oběma dobře půjde. ()

Tančící figurky (1984) (S01E02) 

Výborný případ, tajemný, napínavý a snad by se dalo říct i akční. Něco mi říká, že se brzy zařadím k lidem, kteří na Brettova Sherlocka nedají dopustit. Watson toho sice opět moc nedokázal, ale i tak bylo vidět, že je pro Holmese při přemýšlení i při našeptávání rad během výslechu svědkyň velmi důležitý. ()

Námořní smlouva (1984) (S01E03) 

Odhalení tentokrát není nijak překvapivé ani dramatické, ale přesto se mi moc líbí, že si tvůrci pro začátek seriálu vybrali tyto poněkud opomíjené, ovšem ne nezajímavé případy. Holmes je od začátku do konce v pohybu (moje podezření, že právě Brettovým pojetím se Benedict Cumberbatch inspiroval nejvíce, je čím dál silnější), usilovně přemýšlí a má z toho očividnou radost, Watson se s každou epizodou zapojuje víc a víc. ()

Osamělá cyklistka (1984) (S01E04) 

Tyhle případy, v nichž tak docela nejde o pátrání po zákeřném vrahovi, z mého pohledu dělají Holmese Holmesem. Ukazují ho jako schopného vyšetřovatele, který se dokáže obdivuhodně zarputile hnát za něčím, co ho zaujalo, a zároveň tím pomáhá člověku v nouzi. Film to všechno skvěle vystihl. ()

Mrzák (1984) (S01E05) 

Mám moc rád netrpělivého Holmese, který nejprve křičí na člověka neschopného říct cokoliv užitečného, aby se na něj vzápětí jen mlčky díval a další otázky kladl pouze pohybem obočí. Nejen díky tomu je tenhle případ vážně skvělý. ()

Strakatý pás (1984) (S01E06) 

Atmosféra za milion - tak napínavá, že má místy co do činění snad i s hororem. Ne že by to Holmesovi bránilo v očividném nadšení, se kterým se pouští do vyšetřování. ()

Modrá karbunkule (1984) (S01E07) 

Jeden z mých nejoblíbenějších Holmesových případů a zároveň nejlepší díl první série tohoto seriálu. Pátrání je trochu odlehčené a vánoční nálada mu dává hřejivý nádech lidskosti, Jeremy Brett exceluje a David Burke mu coby Watson stačí, jak jen to je u této dvojice možné. ()

Dům u měděných buků (1985) (S02E01) 

Tuhle povídku jsem neznal a velmi příjemně mě překvapila. Atmosféra přímo hororová a výborný začátek druhé série. ()

Řecký tlumočník (1985) (S02E02) 

Další velmi napínavý případ, Holmesovi protivníci jsou tentokrát přímo nevídaně slizcí a nevypočitatelní a divák má zase ten pocit, že jde o vše. Mycrofta jsem si sice nikdy tak starého nepředstavoval, ale co, oba Holmesové se (i s Watsonem) především krásně doplňovali a nepředháněli se, jak tomu bývá v jiných adaptacích. ()

Stavitel z Norwoodu (1985) (S02E03) 

Zatím rozhodně jedna z nejlepších epizod tohnoto seriálu. Obzvlášť když pochybující Holmes přestane pochybovat a se stoprocentním sebevědomím se znovu zahryzne, nemá to chybu. ()

Domácí pacient (1985) (S02E04) 

Skvělá scéna s Watsonem a Holmesem v holičství, Holmes ohledávající místo činu, sugestivní oběšení, roztomile vtipná tečka v závěrečných titulcích... Druhá série tohoto seriálu zatím zkrátka ani jednou nezaškobrtla. ()

Spolek ryšavců (1985) (S02E05) 

Holmes řeší případ na tři dýmky, nadšením skáče přes pohovku... Jeremy Brett je vážně úžasný a na rozdíl od předlohy se už teď přimotá do cesty profesoru Moriartymu, což je jedině dobře. ()

Poslední případ (1985) (S02E06) 

Natočit jeden z nejvousatějších Holmesových příběhů tak, aby byl zajímavý, ačkoliv divák ví, co se (ne)stane, to je asi docela nevědčný úkol. No ale povedlo se, ba co víc, dopadlo do výborně. Uštvaný Jeremy Brett je v úvodních minutách skvělého finále druhé řady výborný, stejně skvěle ovšem hraje v posledním dějství, kdy už Holmes zkrátka a dobře ví, co přijde, a jen čeká, kdy to přijde. David Burke nezůstává svému kolegovi nic dlužen a Moriarty působí opravdu ďábelsky. ()

Reklama

Reklama