Reklama

Reklama

Beverly Hills 90210

(seriál)
  • USA Beverly Hills, 90210 (více)
USA, (1990–2000), 219 h 29 min (Minutáž: 40–93 min)

Tvůrci:

Darren Star

Režie:

Georg Fenady, Allan Kroeker, Jennie Garth, Burt Brinckerhoff (více)

Hrají:

Jason Priestley, Jennie Garth, Ian Ziering, Luke Perry, Brian Austin Green, Tori Spelling, Kathleen Robertson, Tiffani Thiessen, Hilary Swank, Jamie Walters (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(291)

Obsahy(1)

Steve, Brandon, Andrea, Valerie, Dylan, Kelly, Brenda, David, Donna. To jsou hlavní postavy seriálu o mladých a pro mladé, kde je každý bohatý, chytrý, úspěšný a jak jinak, než i krásný. Prostě narozeni v Americe. Ale i přes perfektní předpoklady k vedení života bez útrap si jimi tito neposkvrnění lidé procházejí. Potýkají se s prvními láskami, se zklamáním z nich, s jejich návraty. Někoho zláká svět drog, jiného do své moci polapí “démon alkohol“, někdo neplánovaně otěhotní... Jen Steve je pořád v pohodě. Ale i přes veškeřé spory, které mezi sebou kdy měli, jsou to přátelé a nic na světě nemají radši víc, než jeden druhého (a svoje rodiče). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Petroff k tomuto seriálu (8)

Beverly Hills 90210 (1990) 

"Pusťte Donu k maturitě, pusťte Donu k maturitě!!" Soukromý žebříček šukéznosti ženských hereček (od nejlepší k nejhorší): Kathleen Robertson, Tiffani Thiessen, Shannen Doherty ...pak všechny ostatní, a na konci Jennie Garth a Tori Spelling. ()

Pilot (1990) (S01E01) 

Dvojčatům Walshovým je 16, ale Brandon (Jason Priestley) vypadá tak na 25 a Brenda na 20. Shanon Doherty (Brenda) tu svým vzhledem (můj osobní vkus) s přehledem válcuje všechny rádoby kočky (-blondýny). Kelly (Jennie Garth) je vtipně umělá, nepříjemná, povrchní blond barbínka, se kterou by v reálu nikdo skutečně přátelit nechtěl. Taková ta cuchétka, kterou všichni žerou prostě proto, že jí všichni žerou. O Donu (Tori Spelling) by si pak soudnej kluk neopřel ani rozbitý kolo. To děvče je totiž vysloveně ošklivé, nevýrazné a k tomu dost blbé. Andrea vypadá na věk své představitelky (Gabrielle Carteris), tedy 29 let a je až epicky inteligentní a velmi cílevědomá. ......... Děj pilotu: Přijetí dvojčat Walshových do školy, jde prakticky o nejlepší studenty, které vůbec mohla Minnesota poslat. Brandon nikdy nedostal žádnou trojku. Brandon se hlásí do školních novin, je vykreslenej jako silně sexy samec a k tomu ale samozřejmě muž (je mu 16) plný cti, šarmu a oduševnělosti. Díky své asociálnosti sbalí nejbohatší holku ze školy (dcera rockové hvězdy, mejdan pro celou školu, ona stojí sama u altánku, kam on se sám jde ukrýt před pařícími davy). Mají posléze rande, kde si dávají vířivku v zahradě, která vypadá jak brazilská džungle, a Brandon odmítne s ní mít víc než pár polibků. Je to totiž slušný chlapec. Stíhá se skamarádit se Steevem (Ian Ziering), kterej je prachatej, je to frajer, má podchycený podvádění při školních testech a chodil rok s Kelly. David (Brian Austin Green) odveze totálně sťatýho Steeva domů z mejdanu, ač nemá řidičák. Káru zapomene zabrzdit a tak se to žihadlo krapet nabourá. Holky si zfalšují průkazky a chtějí jít do klubu lovit pracháče. Bodyguard ale dovnitř pustí jen Brendu, a ostatní pipky ostrouhají. Brendu v klubu balí slizkej týpek kolem 30. Ona mu lže o svém věku a totálně se do něj zabouchne, i když není nijak naznačeno proč. Asi, že je fešák. Když mu ona na 3. rande přizná svůj věk, týpek jí pošle do hajzlu a ve vší slušnosti jí odveze domů, namísto aby jí opíchal, jak měl původně v plánu. Docela charakter. Každej druhej by se na ní vysral, každej první by jí prostě štrejchnul a odkopl až potom (po tom). Brenda tak skoro přišla o panenství, ale nakonec ho uhájila. Body pro ní - bylo to těsně. Nakonec jí samozřejmě došlo, jak moc povrchně se chovala a že kdyby jí měl doopravdy rád, tak jí nenechá a blablabla. Protože byla zamilovaná a asi 3x na rande, tak se absolutně nestíhala učit a začala propadat z chemie. Ale protože se probrala, dá to jistě brzy do pořádku. V poslední scéně tak vedle sebe sourozenci Walshovi sedí na posteli a svěřují se, že jsou stále ještě panna a panic. S napětím očekáváme další vývoj. Samozřejmostí jsou totálně šíleně strašný účesy, oblečení a obecně ten cool styl je zvráceně zábavnej. ()

Zelená komnata (1990) (S01E02) 

mira007 tu zmiňuje hodně důležitej moment - Dylan to Brandonovi vážně přesně takhle řekl: "Chci být tvůj přítel!" Dokonalý. Tenhle díl se zhusta opírá do alkoholiků. Brandon se poznává s Dylanem (Luke Perry), když se společně zastanou nerdskýho prváka. Dylan vezme Brandona na pláž, kde mu ukáže kouzlo surfingu. S partou z pláže se pak "vloupají" do jednoho z pokojů v luxusním hotelu. To je pro morálního Brandona nepřijatelné, rozlobeně odchází. Dylan ho doběhne a vysvětlí mu, že hotel patří jeho otci a on takto jen machruje, aby ho lidi brali jako většího rebela. V partě jsou 2 kluci a holka, co se rádi napijou. Brandonovi jsou odporní a svou duchapřítomností zachrání blondýnu-alkoholičku před utonutím, takže body pro něj. Dokonce mu ani nevyhubuje máma, že přijde pozdě domu, protože je hrdina. Brenda řeší, že nemá co na sebe a nemůže si dovolit koupit džínsku za 150$, natož bezstarostně cálovat kartou jako Kelly. Jinak se neděje nic, jen Brandon napíše asi 4 věty o své adaptaci v Kalifornii, dá tam přirovnání k surfování a Andrea je z něj celá mokrá, že teda jako hurá, máme úvodník do novin. Brandon taky hned v tomhle 2. díle odhalí, že Andrea podvádí - lže o svém bydlišti a nárok chodit na West Beverly High by tak neměla. Jenže jde přece o nejlepší školu kolem a o vzdělání jde Andree nejvíc na světě, takže je tohle šmelo v pohodě. Móda je stále dost drsná, kompletně džínovej Brandon s patkou ve vlasech, která má asi 3 vlny. Brenda v tomhle díle už i nahodila ofinu, což je dost otřesný, tím spíš, když člověk vidí, že je fakt kočka a ty vlasy to takhle totálně zazděj. Tvůrci evidentně chtěli, aby jakože největší kočka byla Kelly, ale hrubě se nedaří. Ta totiž nosí ještě o řád strašnější modely než všichni ostatní. Do školy třeba chodí v růžovejch legínách, přes který má natáhlý tečkovaný bílý legíny po kolena - "velbloud" a zapařenost aproved. --- Nakousl jsem i třetí díl a už se těším, až si k němu v klidu sednu a budu moct sledovat další dobrodružství, trable a lapálie naší party. Trailer na 3. díl: K domu Walshových dorazí nějaká mexikánka a jelikož paní Walshová je úplná kráva, tak jí pustí do domu a ta v něm rázem začne uklízet... Jde o o dokonalý plán vloupání? Milenku Jima Walshe? A co na to Jan tleskač? Stay tuned! ()

Každý sen něco stojí (1990) (S01E03) 

Díl třetí. Máma Walshová má problém. Přišla mexikánská pani a začala jí uklízet barák. To musí bejt slušnej masakr na sebevědomí. Starej Walsch jí o najmutí paní na úklid jaksi zapomněl říct. David pobíhá s kamerou po škole a jedno z děvčat se před ním svlékne do podprsenky, načež David omdlévá vzrušením. Brenda jde s holkama do butiku a mlsně slintá nad luxusním, z dnešního pohledu velmi hnusným oblečením. Její nová kámoška se s tím nesere a cpe si hadry na tvrdo rovnou do kabelky (která má rozměry menšího stanu). Zlodějku chytnou a spolu s ní i Brendu, coby jejího komplice. Telefon od policie a informace o tom, že jejich dcera byla přistižena při krádeži v obchodě, zastihne rodinu nepřipravenou. Walshové přece nekradou. Rodiče pochybují, svodů je v Los Angeles pro mladou dívku až příliš, Brandon ale stojí pevně za svou sestrou a její údajný čin mu přijde zhola nemožný. Brenda je Walsch. Walshové jsou čestní. Brenda nekrade. Ta je zničená z přístupu rodičů, a z toho, že je tak moc zklamala. Když už jí matka skoro věří, služebná najde v Brendině skříni kontraband (takhle doslova je to v seriálu řečeno) a tak jsou vytáčky marné. Kradené zboží si ale u Brendy nechala ona zlodějka, jenže takto to vypadá naprosto jasně. Brenda je nešťastná a s matkou na sebe na chvíli dokonce zvýší hlasy. Druhý den přichází zlodějka a kydá si popel na hlavu. Její rodiče staví obchodní centra a ona má vše, nač si jen vzpomene. Je ale nešťastná a těmito malými krádežemi se tak nějak ujišťuje, že je naživu. Závidí Brendě její harmonickou rodinnou pohodu a následně, jako všichni epizodní herci, mizí v propadlišti dějin. Brandon hledá práci. Zkouší to v restauraci, kde panují děsivé pracovní podmínky – rozuměj: po lidech se tam chce, aby makali. Sice za to dostanou minimální mzdu, ale co už. A tu vstupuje na scénu Brandon, prohlásí se za spasitele, roztrhá na sobě rondon a vzpřímeně odejde středem za dalším dobrodružstvím. Přizvukuje mu u toho Dylan, kterej do tý lepší restaurace naběhl v lacláčích s jedním laclem švihácky rozeplým – je to frajer! Dylan bere Brandona do PeachPitu a seznamuje ho s Natem, který mu vzápětí nabízí práci. Brenda byla očištěna, Brandon si našel práci a já se už teď těším na další dramatické zápletky. Bude Brandon v práci spokojen? Vyřeší Brenda konečně svůj problém se šatníkem? A co mexická služebná? Pašuje kokain? To vše a mnohem víc zjistíme v další epizodě. ()

Poprvé (1990) (S01E04) 

Taky se těšíte tak jako já? Oujé. Brandon s tátou hází na koš, směrování dílu je jasný. Brandon bude nejlepší v basketu. ("Nejsi na to dost mrňavej?" (C) Andrea & Steeve) Brenda chce řidičák. Brandon válí v přípravnym zápase (ale potopí tím Steeva) a Brenda si jede autoškolu. Nahrávka spadla do mono zvuku, sere mě to. Brandon nechápe, že být černoch a vítěz je stav mysli. Brandon není černoch. Basket vyhrávají černoši. Nevím o co mu jde. Doma si háže na koš a hraje si na vítěze. Steeve ve škole druhej den nahazuje nejšílenější košili všech dob (zelená chameleonská) a říká: "Nazdar!" Brandona sere protekce (černejch basketbalistů) sportovců (jde prý o zvláštní studijní program). Čmuchá téma na článek. Andrea kontruje. Jde o rasu? O sport? O vražedný článek? Brenda v autoškole vidí stopku a nechce přejet psa, výborně! Andrea odhaluje podvod a Brandon říká: "Já to věděl!" Brandon kašle na to, jestli je James bílej nebo černej. Následuje rodičovský ponaučení. Starý jdou na večeři ven a táta Walsch má pro syna konkrétní motivaci: Buď v sestavě a já cáluju pojistku na auto. Brenda v retro sluchátkách zvedá retro telefon. Kelly jí ukecá, aby si doma "půjčila" auto a přijela pro ní. Brenda si fandí. Jede prima. Došel benzín. Drama jak kráva. Tohle píšu online-jsem napnutej jak svině. Scéna z Natural Born Killers. Benzínka. Ukradený auto, ale nikdo mrtvej. Ach jo. Brandon musí vrátit knížky do knihovny, nebo dostane pokutu. Potká tam toho černýho basketbalistu a ten mu vysvětluje něco o rasismu, protekci, kastách a nespravedlnosti. Dneska už asi takhle nenatočitelný. Ukradli auto, který si Brenda "půjčila" od Brandona. Táta doufá, že Brandon uspěje v mužstvu, máma masíruje tátovi záda. Brandon si jde pokecat s baskeťákem Jamesem. Nejsou kovbojové ani pašeráci narkotik a oba bojujou o místo v mužstvu. Pod košem jsou z nich hnedle kámoši. Walsch dinosaur dává tátovskej pokec s Brandonem a dokonce i klíčky zůstaly v zapalování, zázračně, uprostřed křižovatky znovuobjevenýho ukradenýho auta (asi bych potřeboval pomoc s interpunkcí, interupcí nebo interněčím, sakra). Hurá! Co bude dál? Doufám, že v dalším díle bude David a taky Dylan, ten se mi moc líbí. Uvidíme se u další epizody. ()

Muž proti muži (1990) (S01E05) 

Za Brandonem přijíždí dívka, se kterou chodil v Minnesotě. Je z toho naměkko, teda "tam dole" spíš na tvrdo. Celej tenhle díl je takovej dost testosteronovej (jak epizoda, tak Brandon). Chce po ní, aby v noci přišla k němu do pokoje. Máma Walshová něco tuší. Nemůže se smířit s představou, že by její dítě mělo v jejich domě sex, nebo co. I kvůli tomu budí tátu Walshe, kterýmu to je celkem šumák, ale slíbí, že si s Brandonem "promluví". Probíhá Brandonovo odpanění, ráno je jak na extázi, zpívá, tančí, objímá celej svět. Seznamuje holčinu s Dylanem, ta je z něj úplně paf a dost nepokrytě ho balí. Dylan je ale charakter a nenechá se. Brandon fest žárlí, a to až tak, že Dylanovi prostě jednu flákne. Dylan si ho chytne, a zblízka mu do očí říká, ať se probere a uvědomí si, kdo je jeho skutečnej přítel. Na povrch vyplouvá skutečnost, že slečna nepřijela jen tak na vejlet, ale že utekla z domova. Skandál. Brandon nutně potřebuje vědět, s kym vším spala. Ona mu tvrdí, že to je jedno a že on byl úžasně něžnej a bylo jí s nim nejlíp ze všech. Odjezd. Prozření. Střih. Brandon hraje s fogym basket u vjezdu do garáže, a starej přichází s oním "promluvením si". Brandon to bagatelizuje s tím, že o sexu už přece mluvili, když mu bylo 10. Nakonec mu to ale nedá a říká: "Vyřiď mámě, že jsem si dal pozor!" (dost drsný, pokec s fotrem ve smyslu: -"Jo, vojel jsem jí." -"Hmm, dobře ty.") ()

Vyšší vzdělání (1990) (S01E06) 

Brenda a Dylan poprvé v jednom záběru. Dylan je frajer a Kelly s Brendou jsou z něj úplně v hajzlu. Brendu mrzí, že je brunetka, protože Dylan řekl, že dává přednost blond. Brandon nějak nedává dějepis. Dostává svou první trojku v životě. Brenda nemá dost peněz na novej účes. Donna řekne svou první pořádnou repliku v seriálu: "Jsem blbá, dala jsem si obě čočky do jednoho oka!" Kelly barví Brendě hlavu. Vyjde z toho katastrofa. V soundtracku jsou Depeche Mode a Policy of Truth. Na pozadí hraje skoro celá skladba. Učiteli historie se podělá auto a Brandon mu pomůže vyměnit kolo. Profesor se mu svěřuje, nacházejí k sobě lidskou cestu. Steve Brandonovi nabízí usnadnění testů, má ukradené otázky. Brandonovi se to příčí, ale neodolá, vidina další trojky je děsivá. Andrea ho přistihne, urazí se a nehodlá s ním už v životě promluvit ani slovo, a to ještě může být rád, že ho nebonzla. Brandona to trápí, dokonce i táta se ptá, co se děje a radí mu, aby se na svět víc usmíval. Dylan potká Brendu s katastrofálním účesem a vezme ji ke svýmu známýmu kadeřníkovi, kterej z ní zas udělá kočku. Brandon s Andreou řeší podvádění, test se změní v úvahu a Brandon to hravě dává, protože do taháku se ani nepodíval a poctivě se učil, takže pochopil souvislosti a neměl jen nabiflované odpovědi. Dobře to dopadlo. ()

Pokušení sedmnáctého roku (1990) (S01E08) 

Trable v ráji rodičů Walshových. Táta moc pracuje a mámu to mrzí, je pořád sama. Jim by píchal. Cindy si o tom chce promluvit. "Potřebuju cítit víc důvěrností, Jime!" "Chápu" říká Jim, "tak já jdu zas dolů, musím ještě pracovat." Cindy potkává bývalého kamaráda, profi fotografa Glena. Zve ho domů a tam spolu sedí do 3 do rána na gauči a povídají si. Jim to vidí s nelibostí. Brenda s Brandonem se přihlašují do výzkumu dvojčat. Děti cítí rodičovské potíže a chtějí jim pomoci. Vystrojí jim večeři, jenže ta končí ještě před předkrmem hádkou. Cindy jede v noci ke Glenovi, ten si od toho slibuje kdoví co, ale srdcařka Walshová ho pošle do háje. Dvojčata ji vidí od Glena v noci odcházet. Jsou zdrceni. Brandon: "Takovej hnusnej vobšourník!" Brenda: "Co je vobšourník?" "Vobšourník, Brendo, to je takovej sexuální žebrák." "To snad není možný, Brandone, nastartuj a přejeď toho chlapa!" Glen se vztyčenou hlavou odchází a přeje všem krásný rodinný život. Brenda posléze reaguje, že to byla zápletka lepší, než Romeo a Julie, nebo Pretty Woman. Průběžnou dějovou linkou dílu je Davidovo přání stát se novým školním DJ. Dylan se ani neukázal. Ach jo. ()

Související novinky

Návrat Beverly Hills provází potíže

Návrat Beverly Hills provází potíže

18.05.2019

Návrat kultovního seriálu Beverly Hills 90210 se ukazuje být stejně tak dramatický za kamerou, jako kdysi v devadesátých letech před ní. Podle serveru Variety opustil šestidílný seriál nově… (více)

Zemřel herec Luke Perry

Zemřel herec Luke Perry

04.03.2019

Jen pár dní po prodělání těžké mozkové mrtvice, hvězda Beverly Hills 90210 a seriálu Riverdale, herec Luke Perry, zemřel. Bylo mu teprve 52 let. Oznámil to hercův mluvčí, který potvrdil, že s Perrym… (více)

Beverly Hills 90210 chystá návrat

Beverly Hills 90210 chystá návrat

23.12.2018

Stanice CBS podle všeho plánuje druhý restart kultovního seriálu pro mladé Beverly Hills 90210. Původní herci Jennie Garth, Tori Spelling, Jason Priestley, Brian Austin Green, Gabrielle Carteris a… (více)

Další „parodie“ na 300

Další „parodie“ na 300

27.08.2008

He? Na DVD právě dorazil výplach Tohle je Sparta! (pokud se na něj chystáte, možná byste se nejdřív měli mrknout na hodnocení zdejších uživatelů), ale „sranda“ nekončí. Řítí se na nás další film,… (více)

Reklama

Reklama