Reklama

Reklama

Chobotnice

(seriál)
  • Itálie La piovra (více)
Itálie / Francie / Rakousko / Španělsko, (1984–2001), 68 h 23 min (Minutáž: 52–114 min)

Hrají:

Michele Placido, François Périer, Paul Guers, Remo Girone, Patricia Millardet, Nicole Jamet, Florinda Bolkan, Jacques Dacqmine, Cariddi McKinnon Nardulli (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Policejní inspektor Corrado Cattani je přeložen na Sicílii s manželkou a dvanáctiletou dcerou Paolou. Jelikož se specializuje na mafii a s ní spojené obchodníky s drogami, jejichž transakce jsou kryty bankou a jeví se jako legální obchody, brzy se stane terčem vyhrožování. Po únosu své dcery je Cattani donucen odvolat žalobu proti hlavnímu podezřelému, a to i přes pohrdání svých kolegů. Paola se po únosu vrací v zuboženém stavu a Corrado se pouští do nemilosrdné odvety vůči zločincům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (150)

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slávu prevažne sicílskej La Piovry dnes už prekonala neapolská Gomorra, no v čase svojho vzniku žal seriál veľký úspech. Ponúkol postavu charizmatického komiséra Cattaniho a jeho boj s organizovaným zločinom na Sicílii. Scenáristom zameranie na jeho postavu a menšia pozornosť na postavy zločincov vydržala 4 série. Väčšinou im to s atmosférou vychádzalo, no našli sa aj epizódy, kedy varili dej z vody a témy nemali čo nové a zaujímavé ponúknuť. Po prehodení focusu na inú postavu bez potrebnej charizmy v sériach 5 a 6, z ktorej sa stal hlavný hrdina, série trpeli rozšírením deja – prepojením zločinu v celej Európe kvôli strate intimity z prežívania niekoľkých postáv a tesnej blízkosti zločinu hneď za dverami. Podaný problém je reálny, avšak potrebná atmosféra zmizla. Séria 7 ponúkla mladú krv, či už charizmatického Raoula Bovu v hlavnej úlohe komisára, mladý rebelský gang, ako ja návrat na Sicíliu so starými štruktúrami mafie starej školy. Seriálu to pomohlo, no séria nedosiahla kvalít prvých dvoch. Série 8 a 9 a ich návrat do minulosti Sicílie dodal postavám aj deju veľkú charizmu, takisto vykreslil zaujímavé postavy zločincov. Sériu 9 hodnotím rovnako ako série 1 a 2, čo sú najlepšie série seriálu. Mohla to byť kvalitná bodka na záver, no vznikla ešte séria 10, čo bol už totálny prepadák bez charizmy, atmosféry a logiky. Určité série sa pozrieť oplatí, sériu 10 však odporúčam skôr vynechať. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriály typu Chobotnice jsou nepřekonatelné. V tomto se poprvé setkáváme s celou řadou postav a postaviček Sicílie druhé poloviny osmdsátých let. Seriál Chobotnice patří k tomu nejlepšímu, co v italské provenienci vzniklo. Hlavní postavou je komisař doktor Cattani. Sledujeme tragické osudy jeho a jeho rodiny. Snad žádná z postav příběhu nezemře přirozenou smrtí. A jsou jich desítky až stovky. Složitý děj, složité zápletky. Kvalita seriálu je však na vysoké úrovni a právem si v hodnocení zaslouží hodnotu deset. ()

Reklama

Yardie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Teď budu mluvit obecně k celé sérii.... Tento seriál jsem vídal v TV, když jsem byl hodně malý. Doteď vím, že se mi strašně líbil, i když jsem si už nepamatoval přesný děj. A dodnes si pamatuju scénu, kdy zastřelili Coradiho. Teď, když vychází celá série na DVD se nemůžu dočkat každého pátku, kdy vyjdou další díly. Vše začíná tajemnou až strašidelnou úvodní hudbou filmu, která navozuje až trošku strachu. Děj se točí okolo doktora Cataniho, který se pustil do boje s mafií na Sicílii a postupně odhaluje, jak je tato chobotnice propletena, až do nejvyšších pater společnosti a to nejen na Sicílii a dokonce nejen v Itálii. A nakonec, když si myslíte, že je vyhráno, tak se ukáže, že v podstatě se nic nestalo a mafie jede z vesela dál. Občas je to trošku skličující, když vidíte, co všechno je možné a jak to v tom světě chodí. Když jsem jednou shlédnul 2 díly po sobě a během těchto dílů bylo mafií zabito asi 10 lidí, měl jsem dost špatný pocit... Zajímalo by mě, jak moc je to vzdálené realitě, ale myslím, že asi ani moc ne, což je dosti strašidelné... Nejlepší ze všech řad je každopádně čtyřka, kde děj opravdu graduje a všech 6 dílů jsem viděl během dvou dnů, protože jsem se nemohl odtrhnout. A hudba, ta se neskutečně povedla a jen dokreslu tu temnou a depresivní ráži celého seriálu.Howgh! ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Dílo, které oplývá skvělými výkony hlavních herců, ale taky neobyčejně propracovaným scénářem. A nemluvě o tom, že snad ani lépe nemohl být ztvárněn marný boj proti podsvětí a organizovanému zločinu mafie. Hlavní postava zosobněná Michelem Placidem je nezapomenutelná. Všimněme si, že u nás měl tento výborný seriál premiéru v čase reálného socialismu. Dost možná aby soudruzi ukázali, jak se žije za kopečky? No nic k seriálu, To ovšem nic nemění na faktu, že první dvě části skutečně odsýpaly. Poté sice už to postrádalo gradaci, ale přesto se dá jistě říct, že to bylo nadprůměrné. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

I kdyby z žádného důvodu, z čisté nostalgie musím Chobotnici udělit nejvyšší hodnocení. Jako malý kluk ve školce jsem byl jedině Cattani, nikdo jiný neměl nárok. Po letech, kdy jsem kompletně celý děj zapomněl, jsem Chobotnici opět zhlédnul a zub času na ní nezanechal stopy. Nadčasové dílo o marném boji s mafií a poukazující na fakt, že postavit se jí může jedině člověk bez rodiny, kterému nezáleží na životech ostatních ani jeho vlastním. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (15)

  • Poslední scéna 4. série vzbudila neuvěřitelné ohlasy ze všech koutů světa. Z USA přišel kuriózní dopis, ve kterém údajný miliardář nabízel několik miliónů dolarů tvůrcům seriálu s tím, aby se vrátili k natáčení dalších dílů. (Sonnery)
  • Vila, ve které spolu žijí Ester Rasi Cariddi (Simona Cavallari) a Tano Cariddi (Remo Girone), je ve skutečnosti Villa Melzi d'Eril v Bellagiu v Itálii. Vila, kde bydlí Antonio Espinosa (Bruno Cremer), je ve skutečnosti Villa Giovanelli Fogaccia v Římě v Itálii. (Cucina_Rc)
  • Italská televize Rai měla připravený scénář pro jedenáctou sérii Chobotnice která se měla začít natáčet v roce 2016. Nakonec z toho sešlo, ale tvůrci se rozhodli, že scénář poupraví a natočí spin off seriálu. Vznikl tak zbrusu nový seriál, který jej již natočen s názvem Maltese - Il Romanzo del Commissario (od r. 2017). Tento nový seriál je jakýmsi perquelem seriálu Chobotnice a odehrává se zhruba deset let před ním. Maltese začíná v podstatě stejně jako Chobotnice; mladý komisař přijíždí ze severu na Sicílii vyšetřovat vraždu kamaráda a spojitosti mafie s politikou a státem. Čím více se zaplétá do sítě mafie, tím více je v nebezpečí života on i jeho rodina. Stejně jako komisař Cattani (Michele Placido) má i komisař Maltese (Kim Rossi Stuart) malou dceru a ženu které ale žijí v USA. Seriál stejně jako po vzoru původní Chobotnice poměrně otevřeně a detailně ukazuje praktiky mafie včetně vražd, únosů a vydírání. (ČSFD)

Reklama

Reklama