Reklama

Reklama

Babylon 5

(seriál)
  • USA Babylon 5
USA, (1993–1998), 83 h 59 min (Minutáž: 45–89 min)

Hrají:

Bruce Boxleitner, Claudia Christian, Jerry Doyle, Michael O'Hare, Mira Furlan, Richard Biggs, Bill Mumy, Stephen Furst, Andreas Katsulas, Peter Jurasik (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(111)

Babylon 5 je americký televizní sci-fi seriál, zaměřený převážně na dospělé publikum. Jeho tvůrcem je J. Michael Straczynski. Je také producentem seriálu a napsal děj k většině epizodám. Děj seriálu se odehrává především na vesmírné stanici, která se jmenuje Babylon 5. Jednotlivé epizody jsou přímo prostoupeny komplikovaným rámcovým příběhem, postavy jsou pověstné složitými vztahy mezi sebou i vlastní psychologií. Hlavní dějové linie seriálu se zabývají osobními osudy jednotlivých postav, politickými změnami v Pozemské alianci, napětím mezi běžnými lidmi a telepaty a nejvýraznějším tématem seriálu je nadcházející konflikt s prastarou rasou Stínů, která se vrátila, aby uvedla celou Galaxii v chaos. Na stanici vedle sebe žije několik ras. Mezi ty hlavní patří lidé, Minbaři, Kentauři, Narnové a Varloni. Právě tyto rasy sponzorovaly výstavbu stanice. Babylon 5 není utopií, žijí na něm i odpadlíci jako bezdomovci a zločinci. Také politické uspořádání má daleko k dokonalosti. V seriálu můžeme sledovat pozvolný přerod z demokracie v tyranii. Babylon 5 se pokusil vytvořit konzistentní svět, ve kterém jsou respektovány fyzikální zákony více než v jiných seriálech tohoto druhu. Pro seriál je typické, že nelze rozdělit postavy na kladné nebo záporné. (Džejkop)

(více)

Recenze (100)

klerik 

všechny recenze uživatele

Prvý sci-fi seriál, ktorý ma chytil. Humanoidní mimozemštania sú občas prestriedaní aj tými hmyzoidnými, posádka má super uniformy (žiadne elasťáky :)) a postavy sú dobre psychologicky načrtnuté a občas zaznie aj nejaké to posolstvo. Jerry Doyle ako Garibaldi bol pre mňa vždycky taký menší Bruce Willis :) Kult, ktorý neohlodal ani čas... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál s výbornými filmy, které perfektně dotvářejí atmosféru seriálu a hluchá místa jsou jimi zaplněny. Těžko hodnotitelný, protože rozsah látky se dá srovnávat možná tak s legendou jakou je Star trek (mimochodem podobnost s Deep Space Nine náhodná?). Rozmach, myšlenky, postavy i konflikty působí velmi zajímavě a Babylon 5 s nimi má v rukávě schované kdejaké eso... Možná trochu škoda, že B5 zůstal za legendou ST jako by ve stínu a nikdy se nedokázal prokousat na světlo světa, aby byl všeobecně uznán a i obdivován. Ve výsledku jde spíše o seriál pro menší hrstku velkých fanoušků sci-fi, kterým nestačí reprízovat nekonečné objevování nekonečného vesmíru na cestách vesmírné lodi E.... ()

Reklama

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Prvá séria ma nijako neohromila, pripadalo mi to ako taká lacnejšia verzia seriálu Star Trek: Nová generácia ktorý som videl predtým. Pri druhej sérii, s novým velitelom to začalo byť zaujímavé. Špinavá vesmírna politika, vojny, genocída a machinácie tajomných spolkov v pozadí. Keď sa začalo schyľovať k vojne s "tieňmi" o osud vesmíru, bol som na to už tak namotaný, že som si na dáky Star Trek ani nespomenul. Efekty sa stále zlepšovali a zápletka hustla. Vorloni a ich "planétový zabijak" či šialený Centaurský cisár Caligulovského formátu - to boli vrcholné momenty seriálu. Séria odohrávajúca sa po vojne s tieňmi ( ktoré stále strašili zo záhrobia a ovplyvňovali dej ) bola stále kvalitná, napínavá a dobre premyslená, plná rôznych spiknutí so skvelo vygradovaným finále. Posledná séria sa potom už len tak nejak viezla na bývalých úspechoch s cieľom ukončiť seriál a uzavrieť osudy hrdinov. P.S. ani jeden z vedľajších doplnkových filmov sa mi nepáčil. ()

matolas 

všechny recenze uživatele

Babylon 5 je jedna neuveriteľná, geniálna, seriálová rarita, ktorú už nikdy nik v živote nenatočí a v srdciach mnohých sf fanúšikov zatkvie ako najlepší seriál všetkých čias. Bude to tak aj u mňa. Prakticky všetky postavy sú absolútne skvelé a Londo s G'Karom patria do akejsi "nad-skupiny" kde sú len oni dvaja. Geniálny seriál, geniálnych 5. sérii s fenomenálnymi postavami a dejovými zvratmi. Klaniam sa. ()

sl4necek 

všechny recenze uživatele

Mnohem vážnější sci-fi než Star Trek. Skvělý příběh natažený do pěti sérií, zajímavé charaktery a hudba. Zamrzí občasná klišé a na můj vkus příliš často ukazovaný rasismus. Některé postavy se chovají jako idioti, ale s tím se u tak dlouhého seriálu dá počítat. Nebudu spekulovat, jestli je lepší Babylon 5 nebo Star Trek: Deep Space 9. Seriály si jdou vlastní cestou, ST: DS9 si užijí hlavně milovníci soubojů vesmírných "fajtrů", zatímco Babylon 5 řeší poměrně závažné otázky rasismu, osobní svobody a jiných "dospělých" témat. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (18)

  • Věta se kterou se vždycky loučí Alfred Bester (Walter Koenig) 'Be seeing you' odkazuje na seriál THE PRISONER (1967). (PanCitron)
  • Rozpočet na jednu epizodu byl zhruba 800 000 amerických dolarů. Pro představu ve stejné době vysílaný Star Trek: Deep Space Nine (1993) měl rozpočet na díl 1,6 milionů. (PanCitron)
  • Hoci sa po stanici pohybuje v ochrannom obleku voľne, nikdy nevidno veľvyslanca Kosha prechádzať cez dvere. Priblíži sa k nim, ale potom sa zrazu objaví na druhej strane. Dôvod je prostý, kostým Kosha je príliš veľký a do žiadnych dverí na scéne sa nevojde. (surfound)

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama