Reklama

Reklama

Machři a šprti

(seriál)
  • USA Freaks and Geeks (více)
USA, (1999–2000), 13 h 24 min (Minutáž: 43–48 min)

Tvůrci:

Paul Feig

Hrají:

Linda Cardellini, John Francis Daley, James Franco, Samm Levine, Matt Czuchry, Martin Starr, Joe Flaherty, Busy Philipps, Samaire Armstrong, Seth Rogen (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Na střední škole McKinley v americkém státě Michigan se píše rok 1980. Místní, intelektuálně poněkud pomalejší sportovní hvězdy si vyznávají lásku s překrásně povrchními roztleskávačkami... ale v téhle show nás osudy této „zlaté kasty“ nezajímají. Kamera sjíždí pod tribuny, kde právě Daniel (James Franco) a Ken (Seth Rogen) aplikují rockovou filozofii na křesťanskou americkou morálku a jejich kamarád Nick (Jason Segel) se vyznává ze své víry k božstvu jménem John Bonham a skupině Led Zeppelin. Docela jiná, o dva roky mladší trojice kluků – Sam (John Daley), Neal (Samm Levine) a Bill (Martin Starr) – kteří stojí mimo společnost naopak proti své vůli (už jenom proto, že viděli Hvězdné války ne jednou, ale sedmadvacetkrát) jsou opodál šikanováni proto, že si stojí za svým názorem, že Bill Murray je skvělý komik. Mimo pomyslný střední proud stojí také Samova starší sestra Lindsay (Linda Cardellini), nejchytřejší studentka školy, která však po smrti jediné osoby, která ji v životě rozuměla ztrácí víru ve staré hodnoty a hledá nové, mezi novými přátely, kteří pro ni reprezentují opak jejího starého života.

Nejen pro svou dobu-vystihující atmosféru, skvělý soundtrack a sofistikovanost, která jej na první pohled odlišuje od seriálů typu Beverly Hills, má dnes seriál Freaks and Geeks (český překlad je poněkud zavádějící) v Americe téměř kultovní post a na imdb neuvěřitelné hodnocení 9.6 hvězd z desíti. Proto je fakt, že byl přes úpornou snahu jeho tvůrců (Paul Feig a Judd Apatow) pro nízkou sledovanost zastaven hodně nešťastný – naděje na natočení další série se rozplynuly. (Eddard)

(více)

Recenze (157)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Je to taky mix BH 90210 a That '70s Show. Cize nie je tu uplne sitcom, su tu aj vaznejsie sceny, ale vdaka mnozstvu popkulturnych odkazov na 80. roky to ma strasne pohodovu atmosferu. Velkym plusom su postavy. Bavili ma jak sprti, tak aj machri a vedel som sa ztotoznit s obidvoma skupinami. Ale sprti ma asi bavili predsalen o trochu viac. S odstupom casu je neuveritelne ake hviezdne obsadenie sa tu zislo a väcsina hercov, ktori tu zacinali sa stali bud filmovymi alebo televiznymi hviezdami. Este aj v epizodnych vystupoch sa tu objavi kopec znamych xichtov. Z hercov ma najviac bavil Samm Levine a Jason Segel. A super bol este triedny poradca, otec hlavnej hrdinky a telocvikar Thomas F. Wilson, ktory konecne po slavnej serii Back to the Future dostal kvalitnu ulohu. Trochu ma srala nerozhodna hlavna postava Linda Cardellini tym jak sa neustale tvarila jak kakabus. Retro stylizacia je pefektna rovnako ako vydareny soundtrack. Najväcsim prekvapenim pre mna je, ze to vytvoril Paul Feig, ktory dokazuje, ze dakedy davno bol vtipny. Jeho neskorsiu tvorbu to pripomina iba v tom, ze vsetky chlapcenske postavy a je jedno ci machrov alebo sprtov, su utlacane dominantnejsimi zenami. Asi to ma aj doma tak zariadene. Serial sice zostal neuzavrety a je velka skoda, ze ho zrusili, ale koniec nastastie neobsahuje nejaky brutalny cliffhanger, takze sa to plati pozriet. 8/10. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nostalgický závan mládí... Tohle je snad jediný teenegerský seriál, který není vysloveně dementní a podbízivý, ale také popisuje jinou sortu mládeže, než tu prázdnou, metrosexuálně stylizovanou, z okolí městských lepších čtvrtí... Vtipné, svižné, šikovně a chytře vyvážené (prolínající se příběhy machrů a šprtů) a přesto obsahově nerozmělněné a k tomu ta výborná hudba!!! Skvělý seriál... ()

Reklama

Gazy 

všechny recenze uživatele

Když tenhle serál pobíhal po České televizi, tak jsem ho bohužel trestuhodně minul a nápravu jsem zjednal až nyní. Hned po několika dílech se mi většina postav zaryla pod kůži a z Freaks and Geeks se náhle stala srdeční záležitost. Především trojka Sam, Neal a obrýlený Bill si získala mé sympatie díky jejich dokonalým debatám, slabostí pro sci-fi a jednoduše ono "geekovství", díky čemuž jsou v dosti nezávíděníhodné situaci. Opomenout bych samozřejmě neměl ani Lindsay Weir, která je ve své dlouhé vojenské bundě a bystré hlavě dívkou, která je snad až příliš dokonalá. Jinak je fajn, že parta zde účinkujících mladých herců se objevuje i v pozdějších projektech Judda Apatowa a naopak věčnou škodou jest, že kvůli nízké sledovanosti zůstalo jen u 18-ti epizod. ()

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Ou.. tak tady jsem neměl rozhodování vůbec lehký:) Ze začátku mi tahle partička vůbec nepřirostla k srdci.. a snad do půlky seriálu jsem pořád bojoval s tím, že to snad ani nedokoukám. Ale krása Freaks and Geeks je právě v tom, že si mě postupně všichni získávali a konec první řady(potažmo celýho seriálu) jsem byl docela naštvanej, že nezjistím, co se bude dít dál. A nezjistim to už nikdy.. což je určitě škoda. Každopádně středoškolský peripetie současný mladý herecký elity v čele se Sethem Rogenem, Jamesem Francem a Jasonem Segelem, která se snaží koexistovat s třema naprosto úžasnejma učebnicovýma příkladama geeků, kterým prostě kraluje na všechno alergickej Bill Haverchuk, je věc, která určitě stojí za zkouknutí... ()

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Nevedela jsem, ze neco z dilny Juda Apatowa muze byt az tak zabavne, neotrele a serialove zajimave. Vyhybala jsem se tomuto serialu leta, presto, ze kamaradka, ktera je mi filmove blizka z neho byla jiz roky nadsena. Ted uz aspon vim proc. Musim rict, ze me paradoxne nejvice zajima Sam a jeho dva geekovsti kamaradi nebo Lindsayni rodice, nez Lindsay a jeji kamaradi samotni, kteri mi proste prijdou jako nezajimavy a trapni pozeri. Kazdy dil se mi zatim moc libil a u Sama, Neala a Billa se smeju na cele kolo. Navic se vzdycky tesim na dalsi mini rolicku nejake zacinajici hollywoodske hvezdicky. Skoda jen za tak malo dilu, nizka sledovanost je pouze dalsi ukazkou toho, jak jsou amici stupid... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (64)

  • Když Nick (Jason Segel) plivne přes brčko na Kim (Busy Philipps), tak ta ve vzteku shodí jeho kelímek s pitím. V dalším záběru ale kelímek stojí zase na lavičce. (Duoscop)
  • Na začátku každé epizody hraje píseň „Bad Reputation“ od Joan Jett & The Blackhearts. (Duoscop)
  • Jason Segel přiznal, že nebylo těžké zahrát, že je vystrašený ze svého otce, kterého hrál Kevin Tighe. Bál se ho prý i ve skutečnosti. (Fugas.cz)

Reklama

Reklama