Reklama

Reklama

Machři a šprti

(seriál)
  • USA Freaks and Geeks (více)
USA, (1999–2000), 13 h 24 min (Minutáž: 43–48 min)

Tvůrci:

Paul Feig

Hrají:

Linda Cardellini, John Francis Daley, James Franco, Samm Levine, Matt Czuchry, Martin Starr, Joe Flaherty, Busy Philipps, Samaire Armstrong, Seth Rogen (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Na střední škole McKinley v americkém státě Michigan se píše rok 1980. Místní, intelektuálně poněkud pomalejší sportovní hvězdy si vyznávají lásku s překrásně povrchními roztleskávačkami... ale v téhle show nás osudy této „zlaté kasty“ nezajímají. Kamera sjíždí pod tribuny, kde právě Daniel (James Franco) a Ken (Seth Rogen) aplikují rockovou filozofii na křesťanskou americkou morálku a jejich kamarád Nick (Jason Segel) se vyznává ze své víry k božstvu jménem John Bonham a skupině Led Zeppelin. Docela jiná, o dva roky mladší trojice kluků – Sam (John Daley), Neal (Samm Levine) a Bill (Martin Starr) – kteří stojí mimo společnost naopak proti své vůli (už jenom proto, že viděli Hvězdné války ne jednou, ale sedmadvacetkrát) jsou opodál šikanováni proto, že si stojí za svým názorem, že Bill Murray je skvělý komik. Mimo pomyslný střední proud stojí také Samova starší sestra Lindsay (Linda Cardellini), nejchytřejší studentka školy, která však po smrti jediné osoby, která ji v životě rozuměla ztrácí víru ve staré hodnoty a hledá nové, mezi novými přátely, kteří pro ni reprezentují opak jejího starého života.

Nejen pro svou dobu-vystihující atmosféru, skvělý soundtrack a sofistikovanost, která jej na první pohled odlišuje od seriálů typu Beverly Hills, má dnes seriál Freaks and Geeks (český překlad je poněkud zavádějící) v Americe téměř kultovní post a na imdb neuvěřitelné hodnocení 9.6 hvězd z desíti. Proto je fakt, že byl přes úpornou snahu jeho tvůrců (Paul Feig a Judd Apatow) pro nízkou sledovanost zastaven hodně nešťastný – naděje na natočení další série se rozplynuly. (Eddard)

(více)

Recenze (157)

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Obdivuji své pevné nervy, které vydržely, až do konce devátého dílu. Marně jsem čekal, kdy se konečně děj rozjede, jak bylo všude avizováno. Bohužel prakticky neděj se nehnul z místa a když se objevila hutná dramatická scéna tak ji tvůrci zazdili následným nasazením otravných šprtů. Ano, hlavním kámen úrazu je druhá skupinka hlavních postav. Šprti jsou natolik nesympatičtí, že stačí aby vešli na scénu a už skřípete zubama. Oproti tomu je skupinka "Freaks" to pravé ořechové. Sympatické charaktery, kterým budete fandit od začátku a především jejich přirozenost s kterou pronášejí brilantní dialogy by jim mohl závidět kdejaký ostřílený veterán. V případě Machrů výborný casting, ještě lepší soundtrack (!!!), jen škoda, že nemám takovou trpělivost, ale další Samovo kňourání by mé nervové ústrojí nejspíše neustálo. Oblíbené postavy: Daniel, Ken, Lindsay a božská děv(!)a Kim. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Obsahuje spoilery: Jeden z nejdokonalejších seriálů, škoda že to bylo tak strašně blbě uzavřeno. Chtělo by to ještě jednu sérii :). Prvních pár dílů bylo strašně nezajímavých, hlavně dokud se nezačala bavit Kim s Lindsay. Potom byl velký zvrat a už to bylo super. Tak jako u všech seriálů některé díly byly slabší ale některé vynikající. Všechny postavy byly zahrány úúžasně. Do teď se nemohu rozhodnout jestli byli lepší Freaks nebo Geeks :) .. Opravdu dokonalé herecké složení (náladová, bitkařská Kim, vyhulenec Nick, frajírek Daniel, a docela normální Ken :D)) na druhé straně Geekové :) Sam, Neil a Bill. Dost jsem se nasmála a byl to jeden z nejreálnějších seriálů, co jsem kdy viděla. Mimoto úvodní intro bylo po Trávě asi nejlepší :) ()

Reklama

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Vtipný, pravdivý, s výborným obsadením. Veľká škoda jeho skorého zrušenia. Pre mňa je to napriek tomu najlepší teenagerský seriál, pri ktorom som si navyše uvedomil, že Glee je len do pozlátka (aj keď pekne ligotavého) obalená hŕstka trápnych optimistických fráz, ktorá nemá s reálnym svetom veľa spoločného. Navyše, vedel som sa stotožniť s oboma skupinami, keďže som sexy ako geek a učím sa ako freak :-) ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Super seriál z americké střední (popravdě mě se líbí skoro všechny filmy o americké highschool :D). Boží je jak skupinka šprtů s jejich fórky z Hvězdných válek a televizních pořadů a s jejich nebetyčnou nesmělostí, tak skupinka machrů s jejich školními a partnerskými problémy, kouřením, Johnem Bonhamem z Led Zeppelin a „Disko je hnus!“ Fakt povedený seriál, který jsem sledoval celkem náhodně někdy na gymplu. ()

bubun 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nedoceněný seriál. Výborně napsané, výborně zahrané, výborně obsazené (je to důkaz, že i náctiletí herci mohou hrát náctileté - a dobře - například Sethu Rogenovi bylo sedmnáct, když to točili, ale všichni jsou dokonale přesvědčiví, včetně představitelů rodičů hlavních "hrdinů"). Někdo tady napsal, že "oni to snad ani nehrají, oni to žijí", a to je přesný. Dost dobře si pamatuju svoje pocity z puberty, ze střední školy apod., ale lépe než tenhle seriál tu osamělost, izolaci, zmatenost, rozháranost, bezmoc, spontánnost, chuť věci měnit a řešit, lépe bych to vyjádřit nemohla. Navíc v seriálu není žádná vlezlá podbízivá sentimentální hudba, občasný brnknutí na kytáru je v mezích, a jinak je i soundtrack špičkovej. Dialogy se taky pohybujou ještě dost od hranic patetickýho fňukání. Je to prostě uvěřitelný, a o to mi jde. Kim Kelly: "I killed Millie's dog." ken Miller: "Like with your bare hands?" ()

Galerie (6)

Zajímavosti (64)

  • V jedné scéně John Francis Daley (Sam Weir) diskutuje o fimu Lampas (1981). Joe Flaherty, který hraje Weirova otce, měl malou roli v tomto filmu. (Fugas.cz)

Reklama

Reklama