Reklama

Reklama

Machři a šprti

(seriál)
  • USA Freaks and Geeks (více)
USA, (1999–2000), 13 h 24 min (Minutáž: 43–48 min)

Tvůrci:

Paul Feig

Hrají:

Linda Cardellini, John Francis Daley, James Franco, Samm Levine, Matt Czuchry, Martin Starr, Joe Flaherty, Busy Philipps, Samaire Armstrong, Seth Rogen (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Na střední škole McKinley v americkém státě Michigan se píše rok 1980. Místní, intelektuálně poněkud pomalejší sportovní hvězdy si vyznávají lásku s překrásně povrchními roztleskávačkami... ale v téhle show nás osudy této „zlaté kasty“ nezajímají. Kamera sjíždí pod tribuny, kde právě Daniel (James Franco) a Ken (Seth Rogen) aplikují rockovou filozofii na křesťanskou americkou morálku a jejich kamarád Nick (Jason Segel) se vyznává ze své víry k božstvu jménem John Bonham a skupině Led Zeppelin. Docela jiná, o dva roky mladší trojice kluků – Sam (John Daley), Neal (Samm Levine) a Bill (Martin Starr) – kteří stojí mimo společnost naopak proti své vůli (už jenom proto, že viděli Hvězdné války ne jednou, ale sedmadvacetkrát) jsou opodál šikanováni proto, že si stojí za svým názorem, že Bill Murray je skvělý komik. Mimo pomyslný střední proud stojí také Samova starší sestra Lindsay (Linda Cardellini), nejchytřejší studentka školy, která však po smrti jediné osoby, která ji v životě rozuměla ztrácí víru ve staré hodnoty a hledá nové, mezi novými přátely, kteří pro ni reprezentují opak jejího starého života.

Nejen pro svou dobu-vystihující atmosféru, skvělý soundtrack a sofistikovanost, která jej na první pohled odlišuje od seriálů typu Beverly Hills, má dnes seriál Freaks and Geeks (český překlad je poněkud zavádějící) v Americe téměř kultovní post a na imdb neuvěřitelné hodnocení 9.6 hvězd z desíti. Proto je fakt, že byl přes úpornou snahu jeho tvůrců (Paul Feig a Judd Apatow) pro nízkou sledovanost zastaven hodně nešťastný – naděje na natočení další série se rozplynuly. (Eddard)

(více)

Recenze (157)

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Neheroizovaná 80. léta s melancho-realistickým výstupem. Způsob, jakým jsou jednotlivé díly sliňovány v homogenní celek na mě působí mnohem příjemněji a výpovědněji než striktně formované díly běžných sitcomů. Nehledě na fakt, že skutečně žádný díl není násilně řízen za účelem crowd-pleasingu. Škoda a hanba, že to dozajista mělo za následek konec seriálu. Zároveň se u mě jedná o prvního Apatowa, proti kterému nemám výhrad. ()

Fryštok 

všechny recenze uživatele

Má někdo chuť na středoškolský seriál z osmdesátek s mladým Jamesem Francem a Seth Rogenem? Oh, hell yeah man, boii, you can bet on that. Né fakt, tehle seriál má vše co byste od typikcého středoškolského seriálu čekali - místní šikanátor, holka co chce zapadnout mezi "frajery", kluk co se zamiluje do idiotky, oslavy Halloweenu, Disco Sucks, problémy s rodinou, popkulturní reference a spoustu dalšího. Freaks and Geeks není nějaké geniální intelektuální pohlazení duše, je to jen příjemný americký středoškolský seriál a to úplně stačí. Na závěr sem hodím dialog z mé oblíbené scény. - Jean Weir: "Nobody is home. You wanna have a little sex?" - Harold Weir: "Sex? Well... ok." ... Kontext si hledejte sami, grrrrrr. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

--- PRVNÍ SÉRIE --- Snad jediný kvalitní teenagerský seriál, který teenagery opravdu upřímně vystihuje. Aby ne, když se pod tímto dílkem podepsal Judd Apatow. Zábavné charaktery, skvělý 80's soundtrack a výborné herecké výkony, tehdy ještě neznámých hvězd, zaručují skvělou zábavu na dlouhé večery. Škoda, že byla natočená pouhopouhá jedna série, avšak o to má seriál epizody nabytější inteligentním humorem a zábavnými situacemi. Hodnocení seriálu: 5/5 ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Když jsem byla malá, dávaly to odpoledne na České televizi a občas jsem na to se ségrou mrkla. Ale protože jsem byla hodně malá, spíš mě bavily praštěný telenoveli a tak jsem neviděla všechny díly. Proto jsem si mnohem později stáhla všechny díly a musím říct, že ačkoliv se to ze začátku nemusí zdát (protože kvalita seriálů a filmů o teenagerech pro teenagery je dost ošemetná), seriál je vtipný a inteligentní (což je, zvlášť v současnosti, naprosto nedostatkové zboží), má sympatické postavy, které jsou naprosto normální (navíc v 80. letech neexistoval Facebook v podobné nesmysly) (i skvělé herce) a je poutaví. Velká škoda je, že dílů je tak málo, na druhou stranu si možná díky tomu seriál po celou dobu udržel skvělou kvalitu. ()

anusha 

všechny recenze uživatele

Súdiac podľa toho čo som doteraz videla si myslím, že je zrejme veľmi ťažké natočiť seriál odohrávajúci sa na strednej, ktorý by nebol zbytočne moralizujúci , trápny a patetický. No freaks and geeks takto nepôsobí. Postavy sa správajú celkom reálne tj každý sa niekedy správa ako dement okrem millie :). Epizódy majú vtipné zápletky a niekedy veľmi prekvapujúcu pointu (falošné ID). Pri sledovaní som sa výnimočne bavila (Všimla som si ,že Jason Segel sa už vtedy vyžíval v hraní zlomeného srdca:). Veľká škoda ,že seriál tak skoro zrušili. No vďaka tomu zvládnete celý seriál rýchlo zhliadnuť a obľúbiť si všetky (!) postavy. PS: JohnnyD :-* ()

Galerie (6)

Zajímavosti (64)

  • V úvodní scéně při bubnování hraje „The Spirit Of Radio“ od Rush. Během scény ve sprchách hraje „White Room“ od Cream. Když je Sam (John Francis Daley) nahý na chodbě, tak při tom hraje „One Step“ Beyond od Madness. (Duoscop)
  • Herci v některých scénách zcela improvizovali, aby seriál vypadal ještě více realisticky. (Fugas.cz)
  • Ken Miller (Seth Rogen) se jako jediný z hlavních postav neobjevil ve všech epizodách. (Vlado666)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno