Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Austrálie Wake in Fright (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mladý muž, povoláním učitel v jedné Bohem zapomenuté osadě, odjíždí na letní prázdniny do Sydney. Tam však nikdy nedojede, protože se cestou zastaví v jednom hornickém městečku, kde v kartách prohraje za večer všechny své peníze. Začíná se sžívat s místním prostředím a zjišťuje, že mu civilizace určovaná jistými lidmi připomíná peklo. (MVanis)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (51)

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších australských filmů let sedmdesátých uvedený kdysi kupodivu i v našich kinech. A to cenzorům nevadila nahota hlavního představitele, chlast a násilí! Mladý učitel odjíždí ze zapadákova na vánoční prázdniny do Sydney a uvízne v malém městečku, kde hlavním smyslem usedlíků je chlast a hazard.Mladý hrdina poté, co prohrál všecky svoje peníze propadá místním "zvykům"...Noční scény drastické "zábavy" místních usedlíků, kteří autem honí a následně jen tak z nudy zabíjí klokany jsou nezapomenutelné a nadlouhou dobu se staly mojí noční můrou! Podle knihy Kennetha Cooka. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Jde o nepochybně pozoruhodný film, z něhož mám osobitý zážitek, chválím na něm nejen kameru a hudbu, ale do jisté míry i hodně zajímavý obsah. Tak trochu „austrálský Gambler“ vypráví o mladíkovi, v němž se během kontaktu s cizím prostředím probouzí pudy (nejen) po hazardu a v opojení vášně, alkoholem a následních pocitech bezvýchodiskovosti klesne morálně ještě hlouběji, než jeho společníci, jimiž je ovlivňován... Přiznám se, že mnohem víc si cením filmy, ke kterým se z různých důvodů budu mít chuť v budoucnu vracet, než ty, které ve mě vyvolají pocity hnusu natolik, že je už nechci znovu spatřit. Odpustil bych tvůrcům bez problémů několik kusů zastřelené zvěře, ale brutální boj s klokany rukama a nožem byl na můj vkus už hodně přes čáru. Myslím, že počínání povalečské party a Johnnyho, které se rozpoutávalo dlouhou dobu před tím, bylo už stejně dost nechutné a bez těchto „vrcholných“ scén se film klidně mohl obejít... právě pro tyto scény nemůžu dát víc než 3 hvězdičky, kromě jiného mají podíl na tom, že mě po zbytku času přestalo další dění skoro úplně zajímat (opětovně mě zaujalo až posledních pár minut). A nic na tom nezměnila ani uklidňující poznámka v závěru či titulky prozrazující účast cvičené bojové kengury. Z australské kinematografie jsem ze stejného roku viděl i Roegův film Cesta, který se taky zabýval mj. krutým vztahem člověka k přírodě, ale činil tak pro mě mnohem více fascinujícím způsobem. 65% ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Docela by mne zajímalo, jak na tento film pohlíželi diváci v době jeho vzniku a uvedení .... Tak bych řekl, že ten film docela svý, věkem vyzrál jako víno, ovšem ta nejlepší jakost to stejně není. Děj filmu je prostý. Vzdělaný týpek učitel se zasekne v jednom buranově, kde to je samej redneck, všichni zde pořád, ale pořád chlastaj, dělají bordel, střílej a zabíjej klokany pro zábavu, perou se mezi sebou, věnujou se gamblu ... Ti lidi nejsou přímo zlí. To je právě to zajímavé. Ve filmu není jedinná záporná postava. Ale jsou odporní, spocení, vysmátí, ožralí a naprosto nepříjemní. Film vykresluje, jak se učitel stává brzo jedním z nich, přijímá jejich vulgární a buranské zvyky a způsoby zábavy, začne drsně chlastat atd., atd. ... Nakonec mu asi nějak dojde, co se s ním děje a snaží se dát zase dohromady ... Připadlo mi to jako taková sociální studie, jak prostředí mění člověka ... Sleazy - odporný - nechutný film, hlavní herec hraje otřesně, ale vše to zachraňuje na plné čáře excelentní Donald Pleasence, který si svoji roli fakt užívá ... Je to kvalitní filmařina, ale jako celek občas nudí ... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Ted Kotcheff /Rambo- prvni krev/ natocil vyborny film z australskej polopuste, kam nahodou prisiel mlady ucitel. Nahodou zabludil do isteho australskeho mestecka uprostred polopuste. Film ma vyborne tempo, zaujimave su realie australskeho polopustneho sidla, hlavny hrdina sa postupne zzije s ostatnymi ludmi /nie su prijemni, ale aj tak sa s nimi skamaratil/. Donald Pleasence /You Only Live twice/ sa ulohy zhostil velmi dobre, mlady Gary Bond je sympatak. Niekolko silnych scen - klokany - potom su hodny zapamatania si. 89 % ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tenhle film můžu dost těžko komentovat, protože jsem pomalu dvacet minut musela rychloposuvem přejíždět scénu na lov klokanů (pro mě za mě, můžou k tomu napsat jaký chtějí dovětek, já to prostě nesnáším). Jinak se děj odehrává většinou v lihovém oparu po barech, při různých sázkách, kde nevíte jestli padnou hlavy nebo křížky a podobně. Bylo mně chudáka Johnyho líto, přála jsem mu, aby se nemusel do té Tiboondy vrátit, ale když jsem to tak sledovala, tak Johne buď rád, že jsi se k Charliemu a jeho flašce nakonec v relativně zdravém stavu dostal nazpátek. Byl to takovej chlapskej syrovej film. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (8)

  • Vo filme sa pijú 2 značky piva. West End Bitter je juhoaustrálske pivo a Courage Bitter anglické. Courage Bitter chcel týmto vstúpiť na austrálsky trh, avšak pokus zlyhal. (shimik77)
  • Režisér Ted Kotcheff neskôr spomínal, ako si herec Chips Rafferty (Jock Crawford) presadil, že bude piť skutočné alkoholické pivo a nie nealkoholickú náhradu ako ostatní herci. Povedal režisérovi, nech sa sústredí na réžiu, a on sa bude sústredí na pitie. Chips vraj vypil niekoľko desiatok litrov piva denne. (classic)
  • Predlohy z roku 1961 si všimli anglickí tvorcovia už v roku 1963, vtedy mal snímok produkovať Dirk Bogarde a režírovať Joseph Losey. Nebolo však jednoduché získať finančné prostriedky. Samotné financie sa podarilo zohnať až po predaji práv spoločnostiam NLT Productions a Group W. Réžiou bol poverený Ted Kotcheff a nakrúcať sa začalo v roku 1970. (classic)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama