Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Austrálie Wake in Fright (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mladý muž, povoláním učitel v jedné Bohem zapomenuté osadě, odjíždí na letní prázdniny do Sydney. Tam však nikdy nedojede, protože se cestou zastaví v jednom hornickém městečku, kde v kartách prohraje za večer všechny své peníze. Začíná se sžívat s místním prostředím a zjišťuje, že mu civilizace určovaná jistými lidmi připomíná peklo. (MVanis)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (52)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Docela by mne zajímalo, jak na tento film pohlíželi diváci v době jeho vzniku a uvedení .... Tak bych řekl, že ten film docela svý, věkem vyzrál jako víno, ovšem ta nejlepší jakost to stejně není. Děj filmu je prostý. Vzdělaný týpek učitel se zasekne v jednom buranově, kde to je samej redneck, všichni zde pořád, ale pořád chlastaj, dělají bordel, střílej a zabíjej klokany pro zábavu, perou se mezi sebou, věnujou se gamblu ... Ti lidi nejsou přímo zlí. To je právě to zajímavé. Ve filmu není jedinná záporná postava. Ale jsou odporní, spocení, vysmátí, ožralí a naprosto nepříjemní. Film vykresluje, jak se učitel stává brzo jedním z nich, přijímá jejich vulgární a buranské zvyky a způsoby zábavy, začne drsně chlastat atd., atd. ... Nakonec mu asi nějak dojde, co se s ním děje a snaží se dát zase dohromady ... Připadlo mi to jako taková sociální studie, jak prostředí mění člověka ... Sleazy - odporný - nechutný film, hlavní herec hraje otřesně, ale vše to zachraňuje na plné čáře excelentní Donald Pleasence, který si svoji roli fakt užívá ... Je to kvalitní filmařina, ale jako celek občas nudí ... ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Pomalu plynoucí film, u kterého čekáte na nějaký ten dramatický zvrat, tragedii, a on se tragédií ukáže být celý jeho průběh. Postupný pád lehce ovlyvnitelného učitele do šílenství prochlastané existenciální marnivosti a uvolnění pudových průchodů. Film ve svůdné flegmatičnosti ukazuje morální dekadenci obyvatel australského outbacku v celé její “kráse”, s atmosférou zaprášeného pouštního prostředí, bezobsažnými dialogy a bezcílným přežíváním. A jak lehké je jim propadnout. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tady se nám jedná prostě o klasický "pekelně ostrý výlet", kdy si zajdete do hospody "na jedno" a probudíte se v Singapuru s plnovousem na bradě s mrtvým žralokem v náruči. Na tak starý film se jedná o svěží dílo, které šlape jako hodinky. Ve druhé polovině jsem si byl už jist, že se ten kluk z té bohemzapomenutédíry nikdy nedostane. Prokletý alkohol! 80%......... P.S. Pikantní lov na klokany potěší zejména vegetariánskou sekci csfd... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Ted Kotcheff /Rambo- prvni krev/ natocil vyborny film z australskej polopuste, kam nahodou prisiel mlady ucitel. Nahodou zabludil do isteho australskeho mestecka uprostred polopuste. Film ma vyborne tempo, zaujimave su realie australskeho polopustneho sidla, hlavny hrdina sa postupne zzije s ostatnymi ludmi /nie su prijemni, ale aj tak sa s nimi skamaratil/. Donald Pleasence /You Only Live twice/ sa ulohy zhostil velmi dobre, mlady Gary Bond je sympatak. Niekolko silnych scen - klokany - potom su hodny zapamatania si. 89 % ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Tento film je známejší pod názvom Outback.Príbeh mladého učiteľa zo zapadáková ktorý ide na vianočné prázdniny do Sydney,ale uviazne v malom buránskom mestečku.Nekonečné pustiny,obrovské teplo,polorozpadnuté domy.V mestečku je to sám ožran,hazardné hry,a prepadne tomu aj učiteľ.Tiež extrémna krutosť na klokanoch.Ešte aj policajt Crawford pije ako dúha.Vlastne celé mestečko je jeden alkoholický klub.Film je dosť oceňovaný,ale mne sa nejako extra nepáčil.Väčšinou len pijacké orgie,bitky medzi sebou v opitosti,špina,lov klokanov z auta.Je to extrémny a veľmi odvážny pohľad na vnútrozemie Austrálie,ich obyvateľov. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (8)

  • Predlohy z roku 1961 si všimli anglickí tvorcovia už v roku 1963, vtedy mal snímok produkovať Dirk Bogarde a režírovať Joseph Losey. Nebolo však jednoduché získať finančné prostriedky. Samotné financie sa podarilo zohnať až po predaji práv spoločnostiam NLT Productions a Group W. Réžiou bol poverený Ted Kotcheff a nakrúcať sa začalo v roku 1970. (classic)
  • Vo filme sa pijú 2 značky piva. West End Bitter je juhoaustrálske pivo a Courage Bitter anglické. Courage Bitter chcel týmto vstúpiť na austrálsky trh, avšak pokus zlyhal. (shimik77)
  • Miestom nakrúcania bolo banícke mestečko Broken Hill v štáte Nový Južný Wales. To inšpirovalo tiež autora knihy. (classic)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama