Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Soukromý detektiv John Klute pátrá po jednom zmizelém obchodníkovi. Do případu se náhodně připlete mladá prostitutka Bree Danielsová. Krátce po jejich seznámení jsou Klutovi souvislosti celého případu jasné: Jeho klient je jak vrah zmizelého, tak také nebezpečný neznámý, jenž call-girl ohrožuje. Jako člověk vysokého společenského postavení si nemůže John Klute dovolit být viděn s ženami, jako je Bree. Proto si vezme do hlavy, že Bree musí zmizet. (Pumiiix)

(více)

Recenze (93)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Klute je chlápek, který začne po neúspěchu policie hledat zmizelého přítele na vlastní triko. Bree Danielsová je luxusní "děvče na zavolání", jejímž klientem mohl/nemusel muž být. Přesto, že tenhle náhled evokuje nekompromisní čistokrevnou detektivku, není tomu tak. Velice rychle nás přestane samotné pátrání zajímat, protože sledovat charaktery, prožitky a vývoj vztahu dvou hlavních postav je mnohem chytlavější. ON není dotěrný slídil, ale jemný džentlmen ze staré školy a už jen smutný modrooký pohled Donalda Sutherlanda odehrál půl role, ONA bere kurzy herectví, čte, má kočku, na lednici fotku Kennedyho a svůj "vedlejšák". Psychoterapeutická sezení jsou cestou do hlubin její duše a Jane Fondová si vymínila, že je odehraje až nakonec, až bude mít Bree v sobě zadřenou do té míry, že bude schopna improvizovat. Zavinila tím dvě věci - že se jedná skoro výhradně o psychologickou záležitost a že Klute si zahrál až druhé housle. Pakulův film jsem opět viděla asi s dvacetiletým odstupem, přesto jsem znovu prožila strach o život Bree, jako by to bylo včera. To je pro mě cenné. Pro Jane Fondovou Oscar, kterého po zásluze dostala. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Mám s tímhle filmem ten problém, že jednoduše prezentuje látku, která by měla být napínavá, ale ve skutečnosti, je to film, který je minimálně napínavý a snaží se zaujmout hlavně scénami, které jsou herecky dobré - o tom žádná - ale prostě nevytvářejí celek, který by byl až tak divácky vděčný, jednoduše si jede svou vlastní cestou. ()

Reklama

Topco 

všechny recenze uživatele

Výborná práca s kamerou a svetlom evokujúca film noir (hľadanie voyera/páchateľa na streche a povale obytného domu či samotné finále), v rámci „žánru“ nevídaná psychologizácia prebíjajúca kriminálnu rovinu (čo nehodnotím ako negatívum) a s ňou súvisiaca bezchybná Jane Fondová. Erotickým dusnom blízke inej neo-noirovej klasike Body Heat.Veľká spokojnosť: 9/10. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ako dobre, že sa niekedy objaví snímok, ktorý vám dá odpoveď. Či už na to, že sa dajú písať skvelé scenáre, alebo že herci vedia hrať, resp. niekedy to vedeli lepšie. A odpoveď, že technická stránka filmu je tak brilantná, že si to proste zaslúži aj ČB spracovanie, pretože práca so svetlom a tieňom, je v tomto prípade, jedna z najlepších počinov, aké som kedy videl, K dokonalosti chýbala už len tá povestná dynamika rozprávania, ktorá takýmto príbehom vie prištemplovať punc jedinečnosti. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je ryzí nádhera. Těžko říct co vyzdvihnout dřív, protože skvělé je úplně všechno. Od režie, přes perfektní scénář, kameru - dvakrát podtrženo, hudbu a herce. Ti si zaslouží zvláštní pochvalu. Donald Sutherland předvedl svůj vysoký standard, ale Roy Sheider a hlavně Jane Fonda mě doopravdy překvapili. Bohužel docení to jen málokdo, protože Pakulův protahovaný a upovídaný styl určitě nesedne každému. Dlouhou dobu se na plátně zdánlivě nic neděje a místo aby děj pádil zběsile kupředu, tak rozpačitě přešlapuje na místě, podobně jako dvojice protagonistů. Podstatná část příběhu je věnována jejich vztahu a psychologickému rozboru vnitřně zmatené Bree. Režisér se pokusil zprostředkovat jinak nepřístupný svět dívek na telefon obyčejnému člověku a povedlo se mu to na výbornou. I ten letmý kontakt s jejím životem stačil, aby film nasál hutnou atmosféru nejasného pocitu ohrožení a morální zkaženosti. Na pravý příval hnusu sice divák pořád jen čeká, ale i očekávání funguje samo o sobě jako silná stimulace. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (10)

  • Jane Fonda v rámci přípravy na roli pracovala týden jako callgirl. (Kulmon)
  • Breeino příjmení je ve filmu nekonzistentní, střídá se mezi Daniel a Daniels. V závěrečných titulcích je však napsáno Daniel. (anezzik)

Související novinky

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (více)

Reklama

Reklama