Reklama

Reklama

Z deníku Sherlocka Holmese

(seriál)
  • Česko Archiv Sherlocka Holmese (více)

VOD (1)

Epizody(6)

Recenze uživatele liquido26 k tomuto seriálu (7)

Z deníku Sherlocka Holmese (1991) 

Tato série je ozvláštněna tím, že kromě klasických padesátiminutových epizod se zde vyskytují také tři povídky, které byly zadaptovány do podoby celovečerních filmů a to velice povedeně. Zatímco klasické epizody se věrně drží svých předloh, celovečeráky (Mistr mezi vyděrači, Poslední upír a Svobodný mládenec) si z nich berou pouze to nejdůležitější a nabalují na ně zcela nový příběh a velmi zajímavou atmosféru. (Svobodný mládenec byl například velice psychedelický, zatímco Poslední upír zase docela hororový). ()

Nezvěstná šlechtična (1991) (E01) 

Povídka je skvělá a napínavá, Tahle adaptace by byla taky, kdybych nečetl předlohu. Takhle ale prostě, když vím, kdo je zodpovědný za zmizení Frances Carfaxové, tak to není ono. No a chválit Bretta by bylo asi nošením dříví do lesa :-) ()

Záhada na Thorském mostě (1991) (E02) 

Kdybych povídku nečetl, tak bych asi šel a pověsil distributora za uši z Thorskýho mostu za to, že do nejmenšího detailu vyspoileroval celé rozuzlení. Ten obsah by se měl smazat. ()

Na starém zámku v Shoscombe (1991) (E03) 

Povídka, podle které vznikl tento díl, je spíš průměrná, ale i tak patří ve sbírce The Casebook of S. H. k tomu nejlepšímu. Tento díl je více méně věrnou adaptací, bylo tam pár momentů, co si z povídky nevybavuju, ale to je spíš asi tím, že jsem to už zapomněl :-) Úplně nejvíc mě dostávaly záběry ze staré kaple, hlavně ten ze psího pohledu, jak tam "přebíháte" přes ty náhrobky, napůl zanesené listím, to byla dokonalost. No a potom taky nemá chybu Sherlockův výkřik úplně na konci, když zjistil, že si paní Hudsonová vsadila na dostihy :-) ()

Záhada Boscombského údolí (1991) (E04) 

Dobrej díl. Začátek je trochu víc předělaný. Chybí paní Watsonová. No a jinak se jedná opět o velmi povedenou a věrnou adaptaci, i když chybí Lestrade. Místo něj je zde nějaký venkovský inspektor a potom scénáristé "zamlčeli" ještě nějaké další důkazy :-)) ()

Vznešený klient (1991) (E05) 

Vznešený klient je jedna z nejslabších povídek, co jsem od Doyla četl, ale její adaptace patří na druhou stranu mezi nejlepší dílů seriálu. Úžasně dramaticky natočené, skvělá tajemná atmosféra londýnských ulic a kromě excelujícícho Bretta je skvělý taky hlavní záporák. Někoho tak odporně slizkého a nesympatického jsem už hodně dlouho neviděl. ()

Šplhající muž (1991) (E06) 

Povídka, podle které byl tento díl natočen mě vůbec nebavila a přišla mi hodně absurdní. To se samozřejmě odráží i na její adaptaci, i když ta mě docela bavila. No a co bezpodmínečně chci je tak soška opice, která kouří vodní dýmku, co se objevila při závěrečných titulcích :-) Jinak z pana Dvoraka se zde stává Dorak a tím úplně mizí odkaz na České země, který se v předloze objevil. ()

Reklama

Reklama