Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektiv John McClane má potíže se svou dcerou Lucy, a když ji vytáhne v noci z přítelova auta, jejich vztah se tím rozhodně nezlepší. Hned nato je John vyzván nadřízeným, aby vyzvedl hackera Matta Farrella a dopravil ho do Whasingtonu na oddělení počítačové bezpečnosti FBI. John najde Matta doma, ale než stačí byt opustit, jsou napadeni ozbrojenými muži a dojde k přestřelce... Matt je počítačový génius, ale ze střelby je vyděšený. Navíc mu nedochází, že se někdo snaží zabít jeho. McClane mu to vysvětlí a dopraví ho na FBI do střediska počítačové bezpečnosti. Z médií se zatím hrnou zprávy o problémech s počítačovým systémem a padá jedno odvětví za druhým. Matt zjistil, že se jedná o takzvaný kybernetický výprodej. Velitel bezpečnostního oddělení Bowman Matta umlčí, ale McClane je zvědavý, a tak mu Matt po cestě do jiného střediska FBI vysvětluje, oč jde. Jejich auto je však cestou napadeno a řidič zabit. McClane začíná být hodně naštvaný, ale nechápe, co všechno se děje... Mattovi už je jasné, že se někdo naboural do systému – ne jen do jednoho odvětví, ale do všech –, aby mohl určovat pravidla hry. Kromě vyřazení počítačové sítě jako takové je už vyřazena celá dopravní infrastruktura i komunikační sítě. Podle Matta bude teď na řadě ovládnutí východního uzlu, který zajišťuje dodávky elektřiny... (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (1 410)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Yippie-ki-yay, motherfu..." Solidní akční snímek? Zcela určitě. Jenomže není to vzhledem ke kvalitě jakou nabízely předchozí části poněkud málo? Popravdě ani ne... Bez jednoho roku vzniklo k dvacetiletému výročí Smrtonosné pasti její čtvrté pokračování. A ač John McClane kvůli sníženému ratingu poněkud vyměkl, díky věku nosí místo tílka mikinu a v akčních pasážích mu musí zdatně vypomáhat střihař, tak i nadále s úspěchem hláškuje, střílí, řádně krvácí, dostává do těla a nakonec všechny převálcuje. Je s podivem, že Len Wiseman, který do teď nedokázal natočit byť jen průměrný snímek se natolik pochlapil. Pravda sem tam to drhne, scénář je tupý (obvzláště po technické stránce), konec až moc nadsazený a všudypřítomné filtry zbytečné... Jenže někde pod tím je naprosto jasně cítit duch starých dobrých Pastí. Vše zde odsýpá jak má, akce střídá akci, hluchých momentů moc není, pomocníček Johna vůbec nevadí (ba právě naopak), akční pasáže jsou většinou nápadité, a protivníci jsou výborní. Hlavně charismatická a dobře se ohánějící Maggie Q. Co více od letního akčního blockbusteru chtít, než-li vypnout mozek a nechat se strhnout návratem jedné z legend akčního stříbrného plátna? I po těch letech si dokázala tato série udržet svůj nadstandard co se týče kvality, jenže od příček nejvyšších to strhává ani ne desetiminutová pasáž Johna s tyrákem na dálničním nájezdu versus stíhačka. V áčkovém akčňáku tato upgradovaná verze nechvalně známé směšné scény z béčkového Ramba III nefunguje o to více. Zato úplný konec potěší, jelikož hlavní záporák v sympatickém podání Timothy Olyphanta odejde ve velkém stylu. Mnozí v to doufali, málokdo tomu opravdu věřil a ono se to podařilo. Tento díl není nejlepší - je nejhorší, ale stále nadprůměrně dobrý, byť z postavy Johna udělal přesně to čím se v minulých dílech vyhradila oproti ostatním akčním charakterům. Buďme rádi alespoň zato. Když kvůli ničemu, tak proto, že dobrých akčních snímků ve stylu těch "starých dobrých" z konce osmdesátek a počátku devadesátek loňského století již mnoho nevzniká. Půjde-li to tak dál, tak za pár let dojde i na dvanáctku. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Trochu rozporuplná akční čtyřka - plusem je výborný námět s nebezpečím odstavení důležitých počítačových systémů kyberteroristy, skvělý policajt Bruce Willis i hacker Justin Long, sem tam i suché Willisovy hlášky a hlavně nepřetržitý napínavý tah na branku. Mínusem pak neuvěřitelná přehnanost digitálních akčních scén. Trailery: http://www.csfd.cz/film/71041-smrtonosna-past-40-live-free-or-die-hard/videa/ ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Chudák John McTiernan se bude muset smířit s tím, že jeho kultovní jednička a v jistém ohledu přelomová trojka zůstanou ve stínu parádních sudých dílů. Když jsem kdysi v rozhovoru s Willisem četl, že se scénáristé při psaní inspirovali seriálovou 24-kou, netušil jsem, že se dočkám téměř její celovečerní verze. McClane má problémy s dcerou, postupuje při vybíjení padouchů téměř přesně podle jejich hierarchie - a je tak úžasným akčním hrdinou, že jsem nestačil zírat. A po unaveném třetím díle jsem čekal všechno, jen ne tohle. Hledal jsem ve čtvrté pasti spoustu nadhledu a fanouškovského pomrkávání, ale dostal jsem k tomu ještě Johna jako nezničitelného dinosaura, který bez servítek namlátí ženské a ještě jí přitom od plic zanadává. A divák má touhu mu začít nahlas fandit. Hrozba je tentokrát dokonale hrozivá a v jistých momentech až mrazí. Své k tomu dodává i lahůdkový Olyphant, jehož sarkastické poznámky plné vzteku mi zvedaly adrenalin a když McClaneovi říká, že mu zničí život a zabije jeho blízké, podvědomě jsem se v sedadle přikrčil. Když navíc funguje i spojení starého pardála s mladým, umírněným rebelem, je všechno tak, jak má být. V těch dvou hodinách se sice občas objeví až příliš klidná chvilka, ale i tak těch 90% musím přetavit na pět hvězd. Tenhle matador se za návrat stydět nebude. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Johnovi jsem věřil, že se vrátí v plné parádě a nezklamal mě. Sice mě trochu mrzeli ty nadsazenější věci jako stíhačka, létající auto, ale při vzpomínce na explozi střechy mrakodrapu, zřícená letadla a vykolejený vagón metra ve stanici se nepřipojím k těm náhle objevivším zástupům se znalcům Die Hard, kteří náhle vyčítají přepálenost akce. Hlášky cynické a účinné ("přijel cirkus?"). Brutálnost je bohužel kvůli ratingu mizivá a John si může dovolit říct jen jednou "Do prdele!". Ani se nedočkáme podobné scény z DH 3, kdy John ve výtahu postřílí čtyři lidi a pak vyleze celý zakrvácený. Škoda toho, věřím, že na DVD se dočkám více krve, nadávek a násilností... Když se nad tím zpětně zamýšlím mrzí ještě ty nepříliš dotažené věci jako samotné hackování nebo samotný algoritmus. Chytrého Johna jak jsme ho znali se dočkáme jen jednou (vysílačka). Něčeho jako DH3, kde John dostává hádanky s přelíváním galonů vody a další milé maličkosti, které z Johna dělali pomalu Bournea tu prostě není. Přesto dávám plné hodnocení, už jen abych trochu nakrknul ty škarohlídy, co si mysleli, že John to v souboji s Shrekem, Spideyem nebo Piráty prohraje. Je to podobně velký a nečekaný návrat jako Casino Royalo. Jen doufám s tím rozdílem, že Johna už zanechají v síni slávy a víckrát ho nevytáhnou. Ani já bych totiž nevěřil, že se to podruhé povede. PS: Strašně mě bavilo, když se John několikrát překvapivě ozve padouchům a vyvedené z míry je pošle do prdele. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Možno je to divné, no musím sa priznať, že keby toto nebolo pokračovanie „smrtonosnej“ série, dal by som za päť. Očakávania robia svoje a nedá mi neporovnávať. Je mi jasné, že réžo Wiseman chcel prípadné nedostatky v scenári (na moje prekvapenie ich ale nebolo až tak veľa) zamaskovať dokonalými trikmi v efektovom a akčnom podaní. Navyše mu to, až na pár výnimiek (supermanovské scény ako napríklad vrtuľník a šachta), vyšlo. Ale samotná postava McLanea mi príde mierne zdeformovaná. John mi tu príde viac nezraniteľný, hláškuje skoro pri každej akcii, čo niektorým scénam uberá na vážnosti. Navyše mu s tým dopomáha aj jeho hackerpartner, čo občas tiež správne nesedí. Rodinné zdramatizovanie mi však prišlo celkom na úrovni, neprehnané a Bruce bol dokonale v pohodičke. Jasný bol posun od scenára k akcii. Prvá hodinka bola dokonalá. Perfektných pár zvratov, všetko správne vygradované, akcia s nádychom starej školy. Škoda, že pri nej Len neostal až do konca, no myslel som, že to bude horšie. Na druhej strane, pochybujem, že by si s podobným ultramoderným scenárom poradili veteráni ako Harlin. Takže ja som vďačný Wisemanovi a spol. za tento zážitok. Neskutočne som sa bál o osud mojej (našej) akčnej ikony. A som zvedavý, koľkých návratov akčných mŕtvol sa ešte dočkáme. Avšak ak by šli v podobných šľapajách, nech ich je čo najviac. Navyše aj kino robí svoje, takže 85%. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (59)

  • Aby mohli tvorcovia dôkladne zachytiť zvuk z prívesov, využívali 18 mikrofónov na záznam zvuku motora, pneumatík a celého vozidla. (Greenpeacak)
  • V době vzniku filmu byl projekt letounu F-35 stále ve stádiu prototypu. Americká armáda obdržela první sériové kusy až v roce 2011, a to zatím jen armádní verze bez schopnosti kolmého startu a přistání. (Foxhound#1)
  • Kaskadérský kousek, při němž McClane (Bruce Willis) najede policejním autem do vrtulníku, se nacvičoval tři týdny. Vrtulník byl zavěšen ve vzduchu pomocí lan a poté byly zkombinovány dva samostatné záběry: jeden, kde kaskadér vyskočí z vrtulníku, a druhý, kde do něj narazí auto. Pomocí CGI pak byla odstraněna podpůrná lana a přidány listy rotoru. (Siriuss)

Související novinky

Wiseman upřednostnil Ospalou díru před Mumií

Wiseman upřednostnil Ospalou díru před Mumií

05.08.2013

Už asi víte, že Mumie se dočká dalšího remaku. Tento se bude odehrávat v současnosti, bude o něco temnější a strašidelnější, scénář napsal Jon Spaihts a produkovat hodlá duo Orci / Kurtzman.… (více)

Tvůrce Iron Sky zpátky ve vesmíru

Tvůrce Iron Sky zpátky ve vesmíru

19.11.2012

Ale tentokrát to nebude taková sranda. Alespoň pokud nemáte hodně morbidní smysl pro humor a nedokážete se smát třeba u komiksu Lobo. Jeho tvůrci Keith Giffen a Alan Grant totiž stojí za komiksovou… (více)

Režisér Total Recallu zprzní i Mumii

Režisér Total Recallu zprzní i Mumii

26.09.2012

Už od začátku to neznělo jako dobrý nápad, přestože za ním stála úspěšná scenáristicko-producentská dvojice Alex Kurtzman a Roberto Orci (M.I:III, Star Trek). Studio Universal se rozhodlo… (více)

Brutální Nikita se vrací

Brutální Nikita se vrací

23.02.2010

A tentokrát bude nejen krásná a smrtící, ale bude mít i dobré kung-fu. Maggie Q se sice narodila na Havaji (americkému otci a vietnamské matce), ale jméno si udělala v hongkongských filmech plných… (více)

Reklama

Reklama