Reklama

Reklama

Bylo nás pět

(seriál)
  • angličtina There Were Five of Us
Česko, 1994, 6 h 2 min (Minutáž: 60–61 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Karel Poláček (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Martin Šec

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Adam Novák, Jaroslav Pauer, Jan Müller, Štěpán Benyovszký, Jan Brynych, Sandra Nováková, Dagmar Havlová, Oldřich Navrátil, Jakub Hladík, Jiří Strach (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Ihned od své premiéry v roce 1994 uchvátil malé i starší diváky seriál na motivy Poláčkovy prózy, v němž režisér K. Smyczek spolu se scenáristou O. Vogeltanzem vytvořili prvorepublikovou atmosféru jednoho malého městečka s jejími dobrosrdečnými, zábavnými, ale i závistivými, pomlouvačnými a mnohdy komickými obyvateli. Svět viděný očima Péti, žáka čtvrté třídy (A. Novák) líčí rodinu – maminku s její vždy láskyplně otevřenou náručí (D. Veškrnová), přísného, leč spravedlivě trestajícího tatínka (O. Navrátil), i chytrého bratra Láďu (J. Strach). Především je to ale svět plný dobrodružství a rošťáren Péti a jeho čtyř kamarádů... (Česká televize)

(více)

Recenze (441)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Pět hvězdiček za naprosto bezkonkurenční výkon (hraničící s genialitou) Oldy Navrátila coby pana Bajzy ("A žrát, žrát budeme z dřevěný mísy. Jak je to v tý Nerudově básni: Synáček už nám ji vyřezává, dřevo si nakrad v panském lese, hlas vychřice podoba. Pojď, Polednice, pojď! Vem si ho! Zvrhlíka.) a příjemný projev mladých pánů herců představujících hlavní pětici. Jedinečná atmosféra první republiky, dětská dobrodružství a chytrý humor. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Výtečná seriálová adaptace, která fajnově udržuje tu krásnou familiérní a dětsky rozesmátou atmosféru knížky. Pravda, Smyczek nemohl dost dobře respektovat vypravěče Poláčkova románu, čili se jeho dílko více rozlézá a místy fabuluje i nad rámec knihy, ale přesto neztrácí na humoru a rošťáckém šarmu. Namísto dětsky otevřeného světa tvoří seriál poláčkovsky dospělácké město-komunitu se všemi morálními problémy a problémky, včetně jasného názvuku probíhající hospodářské krize. Za pochvalu stojí i hlavní dětští hrdinové, kteří tvoří spolu se zkušenými kozáky české kinematografie solidní ansámbl ospalého městečka, v němž řadí parta malých uličníků. Zindulka jako starej Fajst klasa, tak jsem si to nějak představoval. Škoda, že se v seriálu nakonec neobjevil František Filipovský, který Bylo nás pět tak nezapomenutelně přečetl a zvěčnil (je ale zachycen na fotce v Bajzovic "obýváku", zřejmě jako Petrův děda)... ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tak přesně takle se mohla jmenovat naše kapela :o). Ale kluci z kapeli říkali, že sem jim to moc nelíbí :o). No, ale s tou znělkou se ještě potkáme častokrát... Tohle je jeden z nejparádnějších českejch seriálů, tohle je ta pravá a poctivá klasika. Bylo nás pět má podle rád skoro každej normální člověk. Je to natočeno tak citově, tak obyčejně a v tom je neuvěřitelná síla! Výběr všech herců je absolutně dokonalej, to se vážně povedlo... Asi můj nejoblíbenější týpek je Oťásek Vocásek, to je neskutečnej masér a pokaždý když je na plátně, tak se za břicho popadám :o). A hele, Oťásek Vocásek... Kdepak máš andělíčka policajta :o). Obrovská škoda, že to má pouhopouze 6 dílů. Kdyby se rači točily podobný seriály a ne takový pípčoviny, který maj nekonečnej počet dílů. Jojo, tenhle pan Poláček to fakt dobře napsal :o) ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Tvůrcům se povedlo vytvořit krásnou a pohodovou atmosféru z období první republiky a vůbec perfektně převést knihu Karla Poláčka do televizního seriálu! Celý děj je vyprávěn z pohledu Petra Bajzy a party jeho kamarádů, kdy zažívají napínavá klukovská dobrodružství. Po kouzelné atmosféře stojí za zmínku i výtečné obsazení úplně všech postav. Každá z nich je dobře napsána a má v seriálu pevné místo. Nevybavím si mnoho českých seriálů, ze kterých byl měl vždy po skončení tak dobrý pocit. Navíc je otevřený dětem, dokáže pobavit i dospělého a neomrzí se. Rád se kdykoli mrknu znovu a opět dám čtyři hvězdy. ()

naxicka 

všechny recenze uživatele

"Jen počkej, Rampepurdo rampepurďácká!" a další hlášky stojí nejen za přečtení velmi kvalitní knižní předlohy, která mě po letech odkládání četby velice příjemně překvapila, ale jsou to také úžasně zahrané charaktery jednotlivých postav. To vše by se ovšem nezdařilo, nebýt pečlivého, citlivého a vtipného vedení režiséra Smyczka. Tento geniální režisér s vybroušeným humorem zůstal do dnešních dob nepochopitelně přehlížen..Stále doufám, že si tohoto prohřešku někdo všimne, ale asi marně..? ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Adam Novák (Péťa) trpí panickou hrůzou z výšek. V seriálu je však scéna, kdy lítá, a přestože byl kaskadéry bezpečně zajištěn, protrpěl si nejen přípravu, ale i natáčení samotného záběru. (sator)
  • Seriál se odehrává ve městě jménem Poláčkov nad Karlovem. (Kulmon)
  • Při odjezdu chlapců do Indie a slovech Pepka Zilvara (Jan Müller) "A just nepozdravíme a až se nás někdo zeptá čí jsme, tak řekneme, že vaši příbuzní" můžeme v pozadí na balkoně zahlédnout modrou, umělohmotnou dětskou židli. (Reyak)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama