Reklama

Reklama

Bylo nás pět

(seriál)
  • angličtina There Were Five of Us
Česko, 1994, 6 h 2 min (Minutáž: 60–61 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Karel Poláček (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Martin Šec

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Adam Novák, Jaroslav Pauer, Jan Müller, Štěpán Benyovszký, Jan Brynych, Sandra Nováková, Dagmar Havlová, Oldřich Navrátil, Jakub Hladík, Jiří Strach (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Ihned od své premiéry v roce 1994 uchvátil malé i starší diváky seriál na motivy Poláčkovy prózy, v němž režisér K. Smyczek spolu se scenáristou O. Vogeltanzem vytvořili prvorepublikovou atmosféru jednoho malého městečka s jejími dobrosrdečnými, zábavnými, ale i závistivými, pomlouvačnými a mnohdy komickými obyvateli. Svět viděný očima Péti, žáka čtvrté třídy (A. Novák) líčí rodinu – maminku s její vždy láskyplně otevřenou náručí (D. Veškrnová), přísného, leč spravedlivě trestajícího tatínka (O. Navrátil), i chytrého bratra Láďu (J. Strach). Především je to ale svět plný dobrodružství a rošťáren Péti a jeho čtyř kamarádů... (Česká televize)

(více)

Recenze (441)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc hezká a příjemná série, sympatický herecký ansámbl, milý hudební podmaz, klukovské rošťárny, bitky, potíže ve škole atd. v čase dávno minulém.. Adam Novák se mi v roli Petra moc líbil, parádní je samozřejmě Zilvar z chudobince (skvělý Jan Müller), no a nezapomenutelný je pro mě Stanislav Zindulka a Petr Nárožný, tedy u mne spokojenost a úsměv na rtech.. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená seriálová adaptace jazykově hravé knihy Karla Poláčka. Jazykovou složku, která humoristickému románu vévodí, se dokonce podařilo obstojně přenést do televizního zpracování, navíc ten hřejivý milý duch knihy je také zachován, Karla Smyczeka skutečně osvítila šťastná hvězda... Jeho ruku vedla i při výběru a práci s dětskými herci, na kterých úspěch televizní adaptace stojí (zvláště představitele Petra Bajzy, který tu šťastně alternuje i Poláčkova nepřekonatelného glosujícího vypravěče) i herců dospělých (především impulsivní herecký výkon Oldřicha Navrátila v roli cholerického otce Bajzy, ale i jiní...). Pokud bych měl k něčemu výhrady, pak leda k zvolené scénické hudbě Petra Hapky, použitý dominující saxofon mi k duchu Poláčkovy předlohy příliš nesedí, ústřední (hvízdací) melodie je ale vícenež povedená a celkový dojem vyvažuje... Bylo nás pět zkrátka navazuje na to nejlepší z československé seriálové školy reprezentované takovými jmény, jako byli František Filip, Václav Vorlíček či Jindřich Polák. A nyní k nim patří tedy i Karel Smyczek... ,,My hoši, co spolu chodíme, ..." ()

Reklama

Callas 

všechny recenze uživatele

9/10 Opravdu jeden z nejlepších filmových kousků založených na knize. Mě přirostlo k srdci v dětství, kdy jsme se celá rodina sesedla k televizi, dospělí vzpomínali a my malí jsme s úžasem pozorovali zážitky našich vrstevníků tehdejší doby (a v duchu si představovali sebe vyvádějíc podobné vylomeniny). Ale i dnes si rád poslechnu zábavný jazyk, kterým parta pěti raubířů popisuje své obyčejné, ale přece tak kouzelně podané zážitky. Rodinná podívaná jak má být, bravo panu Smyczekovi a hlavně Karlu Poláčkovi. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Tvůrcům se povedlo vytvořit krásnou a pohodovou atmosféru z období první republiky a vůbec perfektně převést knihu Karla Poláčka do televizního seriálu! Celý děj je vyprávěn z pohledu Petra Bajzy a party jeho kamarádů, kdy zažívají napínavá klukovská dobrodružství. Po kouzelné atmosféře stojí za zmínku i výtečné obsazení úplně všech postav. Každá z nich je dobře napsána a má v seriálu pevné místo. Nevybavím si mnoho českých seriálů, ze kterých byl měl vždy po skončení tak dobrý pocit. Navíc je otevřený dětem, dokáže pobavit i dospělého a neomrzí se. Rád se kdykoli mrknu znovu a opět dám čtyři hvězdy. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Já nemohu jinak. Sice se na mě asi budete zlobit, ale tento seriál pro mě není nic víc, než průměrný český seriál pro ani nevím vlastně koho. Hlavní hrdina je tak neuvěřitelně nesympatický, že to všechno jeho táta marně drží na 3 hvězdičkách "pomernače na poli, motorka v pr...". Asi na mě tlačí, že jsem to viděl už snad stokrát, ale nikdy mě to nějak neoslňovalo... ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Při pálení stohu s krabicemi, které měly simulovat požár města, zpívá Pepek Zilvar (Jan Müller) z chudobince úryvek z komunistické Internacionály. (Nick321)
  • Motocykl Vendelína Bajzy (Oldřich Navrátil) je Harley-Davidson 750 SV typ D z roku 1930 se sajdkárou Aero. Přesně tento stroj, který si v seriálu zahrál, je dnes k vidění v Jihočeském motocyklovém muzeu. (Al Gajda)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama