Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V posledních dnech nacistické okupace Francie, za druhé světové války, se německý plukovník a milovník umění Franz von Waldheim (Paul Scofield) rozhodne, že vzácné obrazy Pabla Picassa, Pierra-Augusta Renoira, Paula Gauguina a řady dalších malířů nechá odvézt do Německa. Když se armády spojenců přiblíží k Paříži, jsou pod jeho dohledem tato umělecká díla naložena v bednách do vlaku. Ten má nakonec řídit zaměstnanec železniční společnosti, inženýr Paul Labiche (Burt Lancaster), který se proti Němcům také spojí s členy tajného francouzského odboje. Co pak následuje je nelítostná bitva vůle na obou stranách. Plukovník von Waldheim se snaží dostat své válečně „trofeje“ domů do Německa za každou cenu, stejně tak Labiche dělá všechno pro to, aby vlak nikdy nepřekročil francouzské hranice… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Černobílý obraz přidává filmu na atmosféře. Stopáže jsem s v první moment lekla, ale je tady všechno, co má být. Vůbec nic tu není zbytečné. Film má velmi zajímavý příběh. Ten je moc dobře natočen. Možná je i vhodný k zamyšlení. Burtu Lanasterovi ta role sedla. Chlap z masa a kostí, žádný superhrdina. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Filmová lahôdka,akú som strašne dlho nevidel,poviem,že vidieť tento Frankenheimerov skvost je pasiou najmä vtedy,ak máte k dispozícii čo najostrejší obraz,lebo KAMERA je tým hlavným dôvodom,kvôli čomu je film absolútne nezabudnuteľný!!! Režisér John Frankenheimer vo mne evokuje veľmi veľký dôraz na obrazovú stránku veci,že dbá,aby divák ako pasívny člen deja sa dokázal stotožniť s aktívnymi hrdinami filmu,najmä BURT LANCASTER ako Francúz Labiche,ktorý má na starosti vlakovú stanicu,zo začiatku myslí,kedy bude koniec druhej svetovej vojny,keďže nie je ďaleko od víťazstva nad fašizmom,lebo spojenci sa nedávno vylodili v Normandii a Rusi idú s veľkým dôrazom z opačnej strany dopredu,blíži sa oslobodenie Paríža,a tak NACISTI sa ponáhľajú tak rýchlo,že sa doteraz poriadne OBOHATILI na rôznych umeleckých dielach,ktoré chcú aj tentokrát previesť z Francúzska do Nemecka,aby ich letky popritom nezostrelili... CARGO bude obsahovať plnohodnotné drahé OBRAZY tých najlepších uznávaných maliarov,ktoré sebavedomý nemecký plukovník von Waldheim aj do nebezpečného úmoru chce za každú cenu previesť z bodu A do bodu B i za obetovanie nevinných,lebo tí to schytajú vždy.Labiche mení svoje správanie,vlastne ostatní kolaboranti postupne umierajú,a tak prichádza finále,kto z koho? Jeden proti jednému...Na film som sa naladil rýchlosťou svetla,lebo obdivujem prácu kamery a viem,že FRANKENHEIMER to zvláda s maximálnym prehľadom,trošku je film zdĺhavý,ale udeje sa tu toho požehnane od príprav výpeku Nemcov,keď partizáni pomáhajú a fingujú cestu tak,aby si mysleli,že idú domov do vlasti,ale pravda je iná,vracajú sa tam,odkiaľ vycestovali,snažia sa sabotovať koľajnice,darí sa,ale Náckovia na to prídu,tak postrieľajú všetkých ako rešeto,ktorí s tým niečo mali.Labiche je nezastaviteľný,zostáva sám a sám a robí všetko preto,aby vlak neodišiel tam,kam nechce.Len,či to všetko stálo za to? Toľko obetovaných životov... Vedľa Lancastera je excelentný aj PAUL SCOFIELD ako súper.JEANNE MOREAU má kratšiu rolu,aj tak to stačí,aby som si ju mohol vychutnať aj na mále priestoru,ale jej rola je dôležitá pre konečne vyznenie a postúpenie Labicha,de-facto pomôže mu v tých najhorších možných situáciach... Herci,kamera,réžia: 3 brutálne kvalitné atribúty,prečo dať filmu šancu,nedať by bolo konečnou chybou ako vzdať sa... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Oficiální text distributora by mohl částečně svádět k tomu, že by mohlo jít o odbojářskou agitku plnou hrdinných a neprůstřelných partizánů. Vůbec ne! Odbojáři jsou lidé z masa a kostí, bojují, protože jim nic jiného nezbývá a dopouští se spousty chyb. Němci oproti tomu nejsou bandou vypatlanců, ale uvažují inteligentně a vojensky zkušeně (viz nález mince). Díky tomu je tenhle drsný vlakový thriller s výborným Burtem Lancasterem a neméně skvělým Paulem Scofieldem lepší než jsem čekal. 90%. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

VLAK (1965) Johna Frankenheimera patří ke slabším filmům nejvíce uspokojivé dekády v dlouhé kariéře režiséra, Paula Greengrasse své generace. Frankenheimerovým filmům nechybělo zdánlivě nic – velké dramatické a přitom současné látky, společenská angažovanost, velká herecká jména, progresivní styl, kterým J.F. „prodloužil“ své televizní počátky [hlavním cílem je rychle zaujmout, odtud „hlasité“, rychle vyprávěné filmy s výraznými stylistickými efekty typu velkých, rétorických detailů tváří, ostrých úhlů a zoomů] –, ale s odstupem času jeho filmy stárnou společně se svými tématy (platí to i o MANDŽUSKÉM KANDIDÁTOVI, fascinujícím reliktu studené války, mixu paranoii a kabaretu) i oním módním, nadupaným stylem. Frankenheimer byl nezralým, trochu snobským auteurem, který se soustředil více na okamžitý efekt (téma, styl, napětí), než aby látce vtisknul osobitou vnímavost a povýšil ji tak na víc než technicky zručnou sumu ambiciózního námětu a dobrých herců. VLAK se natolik soustředí na ústřední otázku [co je důležitější: umění nebo lidské životy?], že výsledkem je příliš dlouhý, málo napínavý film s nahrubo vytesanými charaktery, redukovanými na svůj postoj. Z toho pramení bizarní závěrečná konfrontace mezi hrdinou a padouchem, v němž samopal v ruce okázale kulhajícího a plebejského Burta Lancastera je více než verbální patos nacistického milovníka umění – o polopatické juxtapozici mrtvých těl a beden se vzácnými obrazy nemluvě. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (15)

  • Snímek byl natočen na motivy knihy "Le Front de I´Art", kterou napsala Rose Valland. (Hans.)
  • Lietadlá, ktoré vo filme preleteli nad vlakom, boli ľahké bombardéry typu Douglas A-26 Invaders dodané francúzskym letectvom. (westerns)

Reklama

Reklama