Reklama

Reklama

Blokáda Leningradu

(TV film)
  • Německo The Siege of Leningrad
Německo, 2013, 50 min

Režie:

Michael Kloft

Obsahy(1)

Trvala nekonečných 872 dnů. Ze dvou a půl milionu obyvatel zde na konci onoho martýria zůstalo jen asi 600 tisíc lidí. Město Petrohrad založil v 18. století car Petr Veliký a několik let po říjnové revoluci bylo přejmenováno na Leningrad. V létě roku 1941 se stalo dějištěm nejhoršího obléhání v rámci 2. světové války. Až 27. ledna 1944 válka v této části Sovětského svazu skončila. Toho dne, v 19 hodin a 45 minut, mohli generál Govorov, velitel Leningradského frontu, a členové vojenské rady Ždanov a Kuzněcov prohlásit: „Blokáda skončila. Skončilo i barbarské ostřelování města. Smrt německým okupantům!" V tisku se psalo, že tento den se stal nejvýznamnější událostí v historii Leningradu, nicméně už krátce po skončení války se sovětská propaganda na příkaz Stalina pokoušela vymazat z paměti lidí ty nejúděsnější jevy, které obléhání provázely. Historie oněch stovek dní se měla omezit na hrdinství obránců Leningradu a jeho obyvatel. Podle odhadů historiků zemřel asi jeden milion Leningraďanů – hlavní příčinou byl hlad a mráz. Blokáda se stala příběhem nezlomného odhodlání, mučednictví, hrdinství, ale i pochybení. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Do roku 1924 Petrohrad, od 1924 do 1991 Leningrad a od 1991 Sant Peterburg. Od útoku Nemecka na ZSSR neubehli ani 3 mesiace. Po Ukrajine a Bielorusku nasledoval Leningrad. Hitler v roku 1941 nedokázal Leningrad obsadiť ani po trojmesačnej ofenzíve a pochopil, že ho nemôže dobiť silou a tak nechal Leningrad obkľúčiť. Mimo Ladožského jazera nad ktorým hliadkovali nemecké stíhačky. Blokáda Leningradu trvala od 8.9. 1941 do 27.1.1944 celkom 872 dni.V roku 1941 odišlo z Leningradu na front tretina obyvateľov a na všetky práce v meste ostali ženy a deti. 18.1.1943 sa podarilo Červenej armáde prelomiť blokádu, ale do jej úplného odstránenia zostával ešte celý rok. 27.1.1944 bola blokáda odstránená a tento deň bol v Rusku vyhlásený ako „Deň vojenskej slávy“. Celú dobu v obkľúčení mesto žilo, pracovalo a bojovalo, nehľadiac na ostreľovanie, bombardovanie, neľudský život a tvrdé mrazy. Leningrad nepodľahol a zvíťazil. K tomuto dokumentu, ako bonus, doporučujem film Blokáda z roku 2005, ktorý je bez hudby a komentára, ale o to silnejší. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Jako taková vzpomínková záležitost na neuvěřitelné utrpení, které si museli obyvatelé Leningradu prožít, funguje dokument uspokojivě. Nicméně do dnešních dnů bylo již natočeno nespočet mnohem propracovanějších a obsahově bohatších dokumentů, které tuto tragédii zpracovávají podrobněji a svým způsobem i poutavěji, ačkoliv si uvědomuju, že to není primární cíl historických dokumentů. Z mého pohledu se jedná o velmi zjednodušené podání všech událostí, tak silné téma rozebrat na ploše 50 minut zkrátka nejde. I tak ale oceňuji hromadu dobových záběrů, stejně jako komentáře přímých účastníků. Celkově se ale jedná spíše o takový průměr, který za svou konkurencí poněkud zaostává. 6/10. ()

Reklama

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Dokument mě nejvíc zaujal pasáží o tom, že v Leningradě během blokády pokračovala výroba munice a snad i tanků. A tyto výrobky byly v naprosté většině určeny na obranu Moskvy, nikoliv Lenigradu. To bych ještě byla schopná pochopit. Ale nikdo mi v tom dokumentu nevysvětlil, jak se ty zbrojní věci dostaly z L. do M. Byla přece blokáda! Tohle mi hlava nebere. Jestli se sakra tanky dostaly z L. do M., proč se stejnou cestou do L. nedostalo taky nějaké jídlo? Doprčic, tady jsem buď něco blbě pochopila nebo mi Němci vykládají bludy. Nebo Rusové byli a jsou sráči dokonce i sami k sobě. Nebo všechno dohromady ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Výborne spracovaný dokument zachycujúci jednu z najhorších tragédií novodobých dejín, obliehanie Leningradu. To trvalo neuveriteľných 872 dní a zomerlo pri ňom viac ako jeden a pol milióna ľudí. Predovšetkým hladom a umrznutím. Doporučujem všetkým milovníkom kvalitných dokumentárnych filmov a druhej svetovej vojny. 85 %!! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Prehliadka toho, aká hrozná je vojna, koľko nevinných obetí muselo zomrieť len v jednom meste a čo je najhoršie, tie obete sú dnes len číslom, štatistikou. Márne môže ktokoľvek nájsť slová, aké kruté utrpenie museli obyvatelia Leningradu prežiť. Tie spomienky na kanibalizmus, to sa proste nedá pochopiť. Matka kŕmila svoje dieťa telom svojho druhého dieťaťa... https://www.youtube.com/watch?v=CILipxhToqE ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama