Reklama

Reklama

Hvězdná brána

(seriál)
  • Kanada Stargate SG-1 (více)
USA / Kanada, (1997–2007), 157 h (Minutáž: 42–96 min)

Hrají:

Richard Dean Anderson, Amanda Tapping, Michael Shanks, Christopher Judge, Don S. Davis, Corin Nemec, Ben Browder, Claudia Black, Beau Bridges, Tony Amendola (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(213)

Obsahy(1)

Seriálové pokračování slavného sci-fi filmu stejného názvu. Po dalším objevu Daniela Jacksona je zjištěno, že pomocí hvězdné brány je možné cestovat i na jiné planety. Americká armáda proto zřídí několik týmů pojmenovaných SG, které mají za úkol planety prozkoumat a pokud možno s jejími obyvateli navázat přátelské vztahy. Bojují také proti mimozemské civilizaci, která zotročuje planety, pátrají po původu hvězdných bran a snaží se vymanit z vlivu zkorumpovaných politiků, kteří chtějí bránu využívat kvůli vlastnímu prospěchu. (Sharlay)

(více)

Recenze (1 010)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jestli si Star Trek v 60. letech vysloužil mezi televizními pracovníky a recenzenty nálepku "sci-fi seriál pro intelektuály", pak Hvězdná brána je seriál pro popkornově naladěné publikum, které od televizního seriálu očekává nenáročnou zábavu, při které může divák vypnout mozek, rozložit se na gauč nebo do pohodlného křesla a tři čtvrtě hodiny se oddávat nicnedělání. Je to naivní, místy i blboučké, ale takovým tím roztomilým způsobem. Nikoliv náhodou vznikla dlouhá šňůra řad a komerční efekt je nezanedbatelný. Celkový dojem: 40 %. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z mých oblíbenějších seriálů. S přibývajícími sériemi sice postupně ztrácí dech, ale i v takové sedmé sérii se dá najít vynikající díl (ač sedmá série obecně má nepatrně telenovelní charakter). Tak nějak z nostalgie na SG1 nedám dopustit... Od osmé serie odmítám akceptovat, že jde stále o jeden a ten samý seriál. Zápletky dementní, nové postavy nepříliš sympatické. Kolos SG jede už jenom ze setrvačnosti, motá se do toho politika, chybí RDA a stojí to za starou belu... ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Film byl takřka přelomový, alespoň co se vizuálních efektů týče, a měl skvělý, nápaditý scénář. A jeho potenciál se v seriálu rozvinul naplno. Hlavní představitelé jsou vybráni tak, aby se podobali svým filmovým "předlohám", odkrývání tajemství naší civilizace a boj se zlými mimozemšťany je podán skvěle zábavnou formou, nemá smysl tady plýtvat slovy...Prostě je to zábava, a to výborná. A co takhle anketa o nejoblíbenější postavu? První místo plukovník Jonathan "Jack" O'Neill (nezapomenutelné hlášky), druhé místo Teal'c (díly napsané Christopherem Judgem nikdy nezklamaly a "Indeed" je dokonalé;)) a třetí příčka pro úžasnou mimozemskou bytost jménem Vala Mal Doran. Tam je škoda slov, to se musí vidět. A slyšet, ale v první řadě vidět;) A jen tak mezi námi, místy nemístný hippiesácký přístup Daniela Jacksona mi pěkně lezl na nervy:) Seriál obsahuje naprosto nezapomenutelné díly, které se podle mě mohou stát klasikou celého sci-fi žánru - třeba Ascension a Unnatural Selection - a především - naprosto nejlepší závěrečnou epizodu jakou si dovedu představit. Tým okolo SG-1 během těch let filmařsky zrál jako víno a posledních pár desítek minut s jednou provždy hvězdami mého mládí je esencí kvality celé té ságy započaté už v roce 1994. Za některé díly, scény, okamžiky jasná stovka, pro seriál jako celek pak 80%. PS: Gonna miss you... ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem nejdříve hodnotila odpadem. Po přehodnocení a zhlédnutí všech dílů první série jsem dala 2 hvězdy. Vlastně to vůbec není můj žánr, ale načla jsem druhou sérii. Ta byla o dost lepší než první. Třetí byla o dost lepší než druhá....a u čtvrté série jsem zjistila, že mě to vlastně strašně baví. 10. série mě nadchla ze všeho nejvíce (93%) a měla jsem chuť pustit si ho zase clý znovu. Seriál jako celek 75%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Kedysi som tento počin trestuhodne pdcenil a stále odkladal a odkladal.... Myslel som si, že mi nemá čo ponúknuť, len to, čo už som videl vo filme a tak ako to tam skončilo, s tým som bol spokojný. Lenže chyba, a veľká. Seriál rozvinul pôvodnú myšlienku do grandióznych rozmerov a hlavné postavy si zamilujete doslova hneď ako sa vyskytnú na obraze. No super. Netvrdím, pár dielov bolo slabších, ale celkovo silný nadpriemer. 85/100 ()

Galerie (3 151)

Zajímavosti (202)

  • Ač jednotky SG prozkoumávají jiné planety, kde by se vozidlo (jako třeba tehdy u letectva používaný HMMWV "Humvee") pro rychlejší průzkum mohlo hodit, tak SGC využívá pouze kolové sondy (MALP – Mobile Analytic Laboratory Probe) k prozkoumání nejbližšího okolí brány nebo létající drony (UAV – Unmanned Aerial Vehicle) k průzkumu vzdálenějšího okolí. A tak jediné vozidlo vyrobené na zemi, které ovládá člověk napřímo a nikoliv na dálku, se nachází na stanovišti Alfa. Lze jej zahlédnout v epizodě Svornost (2002) a je jím jeden smykový nakladač John Deere 8875 vyráběný od roku 1994 do roku 1998. Tento tříválcový, 61koňový a 3025 kg těžký drobeček ale v SGC nesdílí 24. patro spolu s prostředky MAPL a UAV, jelikož pro něj v tomto komplexu není dostatečný prostor – musel být k bráně spuštěn buď jeřábem v raketovém silu nad hvězdnou bránou, nebo dopraven nějakou zkonfiskovanou nákladní lodí – jelikož X-303 „Prometheus“ startuje až o dva díly později. (Maulincio)
  • Tým, že seriálová adaptácia nie je oficiálnym pokračovaním filmu z roku 1994, boli jednotlivé mená postáv mierne pozmenené. Napríklad Jonathan 'Jack' O'Neil (Kurt Russell) je Jack O'Neill (Richard Dean Anderson) - z prezývky sa stalo meno a pribudlo jedno písmeno L. Zo syna O'Neila Tylera sa stal Charlie (Dillon Moen), z Jacksonovej ženy Sha’uri (Mili Avital) sa stala Sha’re (Vaitiare Bandera) a z poručíka Ferettiho (French Stewart) je Ferretti (Brent Stait). (Piri)

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

30.05.2014

Jeden z nejlepších filmů Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Útok na Bílý dům) letos slaví 20 let od premiéry. Hvězdná brána sice zamířila na velké plátno jen jednou, víc než 10 let ale úřadovala na… (více)

Reklama

Reklama