Reklama

Reklama

Výbuch bude v pět

  • angličtina Explosion at Five (více)

Obsahy(1)

Podle knížky Aleny Vostré vznikla v roce 1984 dětská komedie o žákovi páté třídy Ludvíkovi Čtrnáctém, jehož koníčkem je fyzika a chemie. Jeho experimenty, ač správně spočítané, většinou ale končí pěkným malérem. Nyní se Ludvík s kamarády chystá ne velkolepý pokus – pečlivě plánovaný výbuch by měl ověřit šíření zvuku ve vodě... (Magic Box)

(více)

Recenze (87)

topi80 

všechny recenze uživatele

Ludvík je, pokud jde o znalosti i zájem o fyziku, poněkud napřed, a tak si nejrůznější fyzikální zákonitosti ověřuje v praxi, což se nesetkává v okolí s moc velkým pochopením, neboť, jak známo, fyzikálním zákonům neporučíš a často se dotávají mimo lidskou kontrolu. I když fyzika obecně nepatří k nejoblíbenějším předmětům na základních školách, nějaký ten dobrovolník, co do toho pokusu půjde s Ludvíkem, se vždycky najde. A kdyby ne, tak si lze vždy zajít pro radu ke starší ségře Mahuleně Bočanové, která se pak také nestačí jednotlivým pokusům divit. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Příjemný film pro děti, rozhodně lepší průměr z podobné tvorby osmdesátých let. Přestože fyzika nebyla mým oblíbeným předmětem, zde mě nenudila tolik jako ve školních lavicích na živo :-) Ani zde nerušili "soudruzi" a vůbec je snímek ušetřen odkazů té doby. Jen by mě zajímalo, kde se natáčelo, prostředí vůbec neznám... ()

Reklama

Lish84 

všechny recenze uživatele

Veselý příběh o klukovi, který si rád ověřuje fyzikální zákony v praxi a naráží přitom na nepochopení svého okolí. Ovšem to je mu úplně jedno :) Film jsem viděl už několikrát v dětství a nezklamal mě ani dnes, kdy jsem ho znovu zhlédl po dlouhé době. Postavy, které je velmi snadné si rychle oblíbit, spousta hlášek a scének, jež vyloudí lehký úsměv na tváři a hlavně dobrá nálada, která z filmu sálá. V hodnocení možná trochu nadržuji, ale vůbec se za to nestydím :) ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Jednotlivé scény jsou dobrý (melouny, nábojnice, zvonice atp.), ale pokud se na to budu dívat jako na jeden film, je to fakt bída. Film vlastně nemá vůbec příběh, nemá ani dobrý herce, v několika případech maximálně solidní a pospolu vůbec nedrží pohromadě. Ta úchylná tečka na závěr, kdy se žák a učitel div nepolíbí radostí, už jen dokazuje, že ne každý český film před rokem 1990 je dobrý. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nenáročný film pro děti a samozřejmě nejen pro ně, protože i já se na tenhle film ráda podívám. S takovou vášní pro fyziku jsem se ještě nesetkala, ale co každého z nás baví něco jiného. Já jsem vždycky fyziku a matematiku brala jako nutné zlo. Herecké obsazení nemělo chybu. Nejvíce se těším na Václava Babku a samozřejmě Zdenu Hadrbolcovou. Takové filmy jako je tento se dnes bohužel netočí. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Zámek, který školní třída navštívila při exkurzi, jsou Milotice. (rakovnik)
  • Jedná se o poslední roli Zdeňka Blažka, představitele králíkáře Bedřicha Buchtele, který zemřel ještě před dokončením filmu. Při postsynchronech ho proto nadaboval Mirko Musil, který mu propůjčil svůj hlas už dříve ve filmu Zralé víno (1981) . (funhouse)
  • Natáčení probíhalo ve Fryštáku, konkrétně například v nákupním středisku, a Bystřici pod Hostýnem, kde se filmovala železniční stanice. (dydy79)

Reklama

Reklama