Reklama

Reklama

Výbuch bude v pět

  • angličtina Explosion at Five (více)

Obsahy(1)

Podle knížky Aleny Vostré vznikla v roce 1984 dětská komedie o žákovi páté třídy Ludvíkovi Čtrnáctém, jehož koníčkem je fyzika a chemie. Jeho experimenty, ač správně spočítané, většinou ale končí pěkným malérem. Nyní se Ludvík s kamarády chystá ne velkolepý pokus – pečlivě plánovaný výbuch by měl ověřit šíření zvuku ve vodě... (Magic Box)

(více)

Recenze (87)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Za nejpovedenější považuju komentář kolegy Havaly, byť né se vším souhlasím. Ano, vidět tenhle film takový Scott z Apolla 15, asi si bude trhat zbytky vlasů, neboť by mu bylo jasné, že na Měsíc tahal kladivo úplně zbytečně, když tenhle kluk si musel znova dokazovat za pomoci vajíčka a melounu, že na hmotnosti nezáleží (za to ale záleží hodně na tom, kdo se zrovna vyskytuje v dráze padajících experimentálních objektů). Ovšem posléze se hlavní hrdina dostal k pokusům zajímavějším a složitějším, nad kterými by asi i ten zmíněný kosmonaut valil bulvy, páč byl z Ameriky. To nějaký sovětský kolega by nad házením výbušnin do rybníka mávl rukou, že tenhle způsob lovení ryb už dávno zná. A pevně věřím, že závěr Havalovy recenze neodpovídá skutečnosti, protože by se jednalo o velice špatný konec. Jako ať si má fyzikář s žákem mezi s sebou cokoli, to je mi celkem buřt, ale doufám, že Bočanová odolala námluvám tělocvikáře, který měl místo mozku z (tělocvičné) kozy kostku. A to proto, že se mi jevila jako správné děvče, takže měla rozhodně na víc - byla pohledná a chytrá, a tu absenci podprsenky bych v jejích 17 letech taky spíš viděl jako klad. Jo a skoro jsem zapomněl na nezapomenutelný dialog mezi Bočanovou a hlavním hrdinou: B: "Ona to na tebe nepráskla? Tak to tě miluje, Viki".. HH: "To nevadí". ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"To je všechno tím, Olinko, že jsi nevoják." Nezletilý nerd sa aj s rodinou presťahuje do malého mestečka, kde sa v škole pokúša zapadnúť do nového kolektívu. Komplikuje mu to jeho záľuba vo fyzikálnych pokusoch, pri ktorých zhusta dochádza k ohrozeniu zdravia, života aj národohospodárskym škodám. Príjemný detský film, slušne obsadený, akurát tie učiteľské brebty prestanú byť po nejakej dobe zábavné. ()

Reklama

Likan7 

všechny recenze uživatele

Jednotlivé scény jsou dobrý (melouny, nábojnice, zvonice atp.), ale pokud se na to budu dívat jako na jeden film, je to fakt bída. Film vlastně nemá vůbec příběh, nemá ani dobrý herce, v několika případech maximálně solidní a pospolu vůbec nedrží pohromadě. Ta úchylná tečka na závěr, kdy se žák a učitel div nepolíbí radostí, už jen dokazuje, že ne každý český film před rokem 1990 je dobrý. ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

Některé české filmy pro děti jsou koukatelné i pro dospělé, jiné bohužel ne. Výbuch bude v pět je jednoznačně ten druhý případ - žák páté třídy, který má být podle scénáře zřejmě geniální, se tu celou dobu chová na hranici debility a navíc i většina herců je zde víc než pochybná. Rozhodně nebrat, ani při hnusném počasí. ()

burg 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem moc, takže o to příjemněji jsem byl překvapen. Zvlášť rolí fyzikáře v podobě Jiřího Hálka a jeho hlášek, kterými vysvětloval fyzikální dění okolo něj... Aneb "protože deformační likvidion zakmitače o šlajsnu vrznonož, není uvedený akvabác ničím jiným nežli cachtovodní karambolouch pokolena jdoucího ponoru neuvěřitelné pindy." Opravdu povedené! ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Zámek, který školní třída navštívila při exkurzi, jsou Milotice. (rakovnik)
  • Jedná se o poslední roli Zdeňka Blažka, představitele králíkáře Bedřicha Buchtele, který zemřel ještě před dokončením filmu. Při postsynchronech ho proto nadaboval Mirko Musil, který mu propůjčil svůj hlas už dříve ve filmu Zralé víno (1981) . (funhouse)
  • Natáčení probíhalo ve Fryštáku, konkrétně například v nákupním středisku, a Bystřici pod Hostýnem, kde se filmovala železniční stanice. (dydy79)

Reklama

Reklama