Reklama

Reklama

Ples upírů

  • USA The Fearless Vampire Killers (více)
TV spot

I ty nejlépe míněné činy mohou mít katastrofální důsledky... Oné noci, v níž pronikal hluboko do samého srdce Transylvánie, netušil profesor Abronsius, jak blízek je cíle. V zájmu svých tajemných zkoumání cestoval už mnoho let napříč střední Evropou v doprovodu svého jediného žáka Alfréda. Učenec a vědec, jehož génia svět nedocenil, vložil své tělo i duši na oltář posvátného poslání: poznání a studia upírů. Dosud bezvýsledně. Teď však, po příjezdu do horské krčmy, jejíž stěny a trámy byly přímo ověnčeny česnekem (jak známo nejlepším to prostředkem proti upírům), se zdálo, že cíl je na dosah. Existence blízkého starého hradu tuto domněnku jen potvrdila. A profesor s Alfrédem se neohroženě vydali do boje… Parodii na upírské horory natočil režisér Roman Polanski podle vlastního scénáře (na němž se podílel s G. Brachem) a sám si v ní s chutí zahrál roli Alfréda. Využil v ní všech atributů klasických hororů, z nichž si ovšem dokázal chytrým a kultivovaným způsobem dělat legraci. Působivou atmosféru snímku podtrhují i ostatní složky – kamera, výprava, hudba… V době svého vzniku (druhá polovina šedesátých let) balancoval film na hranici mezi hrůzou a komedií, dnes jej již samozřejmě vnímáme spíše jako svého druhu mistrovské umělecké dílko. Roli krásné Sáry, o jejíž záchranu se naši dva hrdinové pokoušejí, hrála Sharon Tateová, pozdější Polanského manželka, která byla v r. 1969 v Hollywoodu zavražděna skupinou mladých fanatiků. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (255)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Z téhle komedie vůbec rozesmátý nejsem, naopak mě uvrhla do menší deprese. Vtípků je sice dost, ale vyruší je mrazivá atmosféra celého snímku. Ne že by vyzněly trapně, to kupodivu vůbec. Je to holt zvláštní film. Roman Polanski působí jako zřejmě i ve svém skutečném životě, na pohled duchem nepřítomným, nesmělým a trochu ňoumovským dojmem. A Sharon Tate... okouzlující, nádherná - na těch pět minut co je na scéně. Nevím, ale možná právě oni dva a jejich pozdější osud jsou možná důvodem, proč to na mne celé tak smutně působí. Nicméně, jako horor průměrné (mimochodem hrabě von Krolock není špatný), jako komedie taktéž, jako celek výjimečné. ()

Skrk odpad!

všechny recenze uživatele

Nesmírně dementní a nudná blbost, která nebyla ani hororem a už vůbec ne komedií. Sledovat grimasy všech přehrávajích a špatných "herců", bylo utrpení. Jenom proto, že to režíroval přeceňovaný Polanski a hrála v něm Sharon Tate (oběť Charlese Mansona), nebudu film zbytečně nadhodnocovat, ale jelikož jsem na CSFD... ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Film s původním názvem: Odvážní zabíječi upírů aneb promiňte, máte zuby v mém krku mě ani po letech nezklamal. Pravda, kdysi mi přišel skvělý, nyní více než dobrý. Vynikající hudba, měsíční noc, zasněžená krajina, saně tažené koňmi a zpěv Dětí noci. Výtvarná kamera snímá v šedavých, neutěšených tónech pochmurný příběh, který je lehce říznutý komedií. O humor se nejvíce stará potrhlý starý profesor Abronsius, jenž se snaží dostat na stopu upírům, a prokázat tak konečně jejich existenci. Opět mne zaujaly scény - útok na koupající se půvabnou Sharon, stopování hrbáče ujíždějícího na saních na hrad, vylézání upírů z hrobů a vtipná scénka na plese před obřím zrcadlem. A nejlepší ze všeho je konec filmu... ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Celkem slabý mix komedie a hororu, ve které moc nefunguje ani jedno. Některé vtipy a scény jsou sice fajn a je vidět, že Polanskimu nápady nechyběly (gay upír pobavil). Režisérsky to je ale příšerně utahané, herecky toporné a příběhově zcela nezajímavé. Je to škoda, protože nápady tam rozhodně byly. Žánr upírských filmů ale nabízí mnohem a mnohem více zajímavějších kousků. ()

fcreading 

všechny recenze uživatele

Ples upírov od Romana Polanského pochádza z ďalších úspešných upírskych paródií, ktoré koľovali začiatkom 60-rokoch. Polanski dobre vystihol svoj úmysel a nekompromisne sa vrhol na Fearless Vampire Killers, a samozrejme aj sám si v ňom zahral. Tento film by sa dal prirovnať k neskorším Drákolovinám s Leslie Nielsenom, ale k nemu by som ho neprirovnal, aj keď v niečom sa podobajú. K filmu by som sa vyjadril takto: Vo filme sú vtipné scény, ktoré by si zaslúžili obdiv, len sú tam aj nejaké hluché miesta medzi jednotlivými pasážami. Preto nemôžem ísť s hodnotením vyššie len na 80 percent. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (15)

  • Jméno hostinského Shagala (Alfie Bass) bylo vybráno na počest ruského malíře židovského původu Marca Chagalla. [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • Jelikož se natáčelo v italských Dolomitech, hodila se štábu znalost italštiny Sharon Tate (Sarah Shagal), která v Itálii vystudovala střední školu. (andrew88)

Reklama

Reklama