Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový thriller ze současnosti od režiséra Sametových vrahů je příběhem policisty protikorupčního útvaru Tomáše Krásy, pro kterého není idea právního státu jen frází. Dvoudílný televizní film, který byl inspirován románem Václava Lásky, vychází z několika konkrétních kriminálních kauz, které nejsou dodnes právně dořešeny a jejichž pozadí je mnoha občanům neznámé. Míra drzosti jejich aktérů je úměrná výši zisku, ve filmu stejně jako ve skutečnosti. Odvážný policista a sebevědomá novinářka mají v rukou silné karty v podobě velmi podezřelé smlouvy a několika fotografií nezvyklé sestavy hráčů golfu kdesi v Jižní Africe. Proti nim ale stojí falešní hráči, rozhodnutí udělat cokoliv pro miliardovou výhru. Sledování a odposlechy jsou jen střípkem v mozaice jejich hráčské strategie. Je to jako v životě, kde není jisté, kdo koho sleduje a proč. Režisér J. Svoboda obsadil do hlavní role svého filmu R. Krajča, který se před časem vzdal filmového herectví a několik let nabídky na role ve filmu nepřijímal. Jeho partnerku v boji s korupcí hraje A. Fixová a v dalších, neméně výrazných a významných rolích se můžeme těšit kupříkladu na O. Vetchého, M. Donutila, T. Töpfera a řadu dalších hereckých osobností. Hlavním kameramanem filmu je V. Smutný. (Česká televize)

(více)

Recenze (146)

topi 

všechny recenze uživatele

O korupčních machinacích v policejních a politických sférách natočil Jiří Svoboda dvoudílný televizní film podle námětu tehdejšího kriminalisty Václava Lásky. Po prvním dílu jsem si říkal, že přes takový počet postav a orientování se v nich a v samotném příběhu, nebudu za týden vědět kdo byl kdo. A taky že jo, při sledování druhého dílu jsem už jen tápal a vzpomínal co je kdo za postavu. Po měsíci si z toho nepamatuju skoro nic. Rychle vyšumí a vypaří se. Nepřehledné, nevýrazné a někdy dost přestřelené. Herecky velká bída. Jiří Svoboda už dávno není režisérem, jakým býval dříve, zejména v osmdesátých letech. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Docela dobre na ceskou televizi. Krajco nevadil. Ze by to byl uplne necekany a nevideny scenaristicky zazrak, to asi ne... Proste padouch ma nad sebou dalsiho a ten dalsiho a ten dalsiho...par dobrejch se ukaze jako lumpove a obracene. Proste takova klasicka variace v tomto zanru. Ale da se to odkoukat, pokud se nudite. ()

Reklama

klukluka 

všechny recenze uživatele

Temné vody advokacie, temné vody politiky, temné vody policie, temné vody médií...jenom u mek dondy za 80 na hodinu se může člověk vztekat maximálně kvůli přepálenýmu oleji. Morálka a slušnost jsou handicapy a v dnešní době se za ně tvrdě platí. Tenhle biják to zatím podává dostatečně srozumitelně. Po prvním dílu nehodnotím, zatím ale převládá spokojenost. Jenom ten barevnej filtr mi nelahodí./// Po druhém dílu říkám narozdíl od všemu a všem loajální recenzentky Mirky Spáčilové, která tomu udělila 45%, že ANO, tohle mělo hlavu a patu a stálo za to se do něčeho podobného pustit. Jasně, bylo to přepálený, všichni jsou tady cool zrovna jako ve filmu, agenti mají dokonale vypucovaný káry, protože v myčce podle všeho snad i bydlej, na investigativu mají v ČT Marka Wollnera, kterej už 15 let nevytáhl paty z kanclu, kamery tajných složek máme všichni snad i v konečníku, ale nic z toho nedeklasuje hlavní message, totiž že žijeme v kleptokracii, kde bohatší pes mrdá všechno a všechny. A komu se to nelíbí, ten ať se nediví vůbec ničemu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Neporazitelný „systém“ a všichni zkorumpovaní jak v nějaké africké zemi. Už začátek , kde se dozvíme , že Sociálně občanská strana dostala ministerstvo vnitra. A Miroslav Donutil ve zprávách , který hraje předsedu Lidově konzervativní strany slibuje tvrdou opozici, mě otrávil. Dvoudílná série ale má výbornou kameru a střih. Nechybí špinavé peníze, ukradené dotace tajné kyperské firmy, zmanipulované státní zakázky a další klišé. Postavy jsou cynické a tím až humorně zábavné. Mezi jedinými poctivými Richardem Krajčem a Annou Fixovou je románek a Krajčova manželka , kterou hraje V. Arichteva je zábavná únavná naivka. Závěrečná past postrádá logiku. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Je tu ještě někdo, kdo by to raději neviděl? Když se podívám na "smyšlený" politický thriller zahraniční produkce, může mě to nadchnout. Ovšem tato česká "fikce" mrazila. A mrazila o hodně víc, když vím, že knihu napsal bývalý dlouholetý policista, který pracoval v několika vyšetřovacích útvarech a řešil významné kauzy. O další pocity se zasloužila i ČT, která tento námět zpracovala velice profesionálně a zároveň poutavě. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (9)

  • „Natáčení pro mě bylo zajímavé v tom, že pan režisér Svoboda neustále přicházel se změněným scénářem. Povědomí o postavě, kterou si vymodelujete v hlavě dopředu, tak v přímém přenosu neustále padalo. Moje postava se totiž zničehonic chovala úplně jinak. Bylo to náročné, ale inspirativní. Najednou jsem byla nucena nepřemýšlet o postavě jako celku, ale spíš situačně,“ prohlásila o své roli Anna Fixová. (Duoscop)
  • „Kromě reflexe kriminálního a policejního prostředí bych filmem rád přiblížil divákovi psychosociální změny, které představuje neomezená možnost vhledu do našeho soukromí prostřednictvím stále dokonalejších elektronických prostředků. Současné systémy sledování a odposlechu jsou velmi dokonalé, vejdou se do kufříku a lze je v zahraničí zakoupit za asi 20 až 70 milionů korun. V České republice se pohybuje asi deset těchto přístrojů, jejichž vlastníky nejsou policisté,“ řekl režisér Jiří Svoboda. (SONY_)

Reklama

Reklama