Reklama

Reklama

Tisíc pět set dolarů – to je odměna, již může získat taneční pár, který nejdéle zůstane na tanečním parketu, pořádaném v prostředí velkolepého zábavního pavilónu nedaleko mořské pláže. „Taneční maratón“ je senzací pro diváky, pro zúčastněné na parketu pak příležitostí zadarmo se najíst, s vidinou odměny v případě vítězství navíc. Stačí jen vyplnit přihlášku a podstoupit běžnou lékařskou prohlídku. Není divu, že do soutěže se hlásí i náhodní účastníci. Také ústřední dvojici Glorii a Roberta spojila náhoda tanečního reje. V tragickém příběhu, natočeném podle románu Horace McCoye se nehraje jen o peníze, ale doslova o všechno… Děj slavného filmu, který natočil režisér Sydney Pollack (Tři dny Kondora, Jeremiah Johnson, Vzpomínky na Afriku), se odehrává v roce 1932, v době Velké hospodářské krize. Příběh, stejně jako literární předloha, byl pojat jako hořké podobenství o absurdní existenciální situaci moderního člověka. Film – mimo jiných – získal Oscara (za vedlejší herecký výkon) pro Giga Younga v roli konferenciéra. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Taneční maraton, to je vlastně taková malá zahuštěná obdoba celoživotního maratonu každého z nás. V tomto případě maratonu uprostřed konzumní, bezohledné společnosti v období hospodářské krize v USA. Sydney Pollack se snažil tímto snímkem poukázat na nepřijatelné sociální problémy americké společnosti a její možné následky. Stárnoucí vysloužilý námořník oceněný za hrdinství (nebyl to ale jen takový obratný show manévr ze strany pořadatelů?), kterému stát není schopen vyplácet penzi takovou, aby vyžil, musí riskovat svůj život až do nejkrajnější hranice. Těhotná manželka s manželem riskují potrat, i všichni ti ostatní riskují smrt vysílením. Ti všichni však neví, že pravidla maratonu ve skutečnosti nejsou férová. Ostatně, nejenom v tanečním maratonu nejsou pravidla vždy férová, že? Co si budeme namlouvat. V každé krizi, finanční či morální, ať je to celospolečenská či jen ta malá rodinná, vzniká napětí, které vytváří tlaky na psychiku zainteresovaných jednotlivců. Je pak už jen na každém z nás, zda se s nelehkým životem porve a síly mu vystačí či podlehne. Krize prostě a jednoduše semílá, drtí, prověřuje morální a psychické kvality i charakter každého jednotlivce. Jedni trpí, druzí se na jejich trápení přiživují a lezou po jejich zádech nahoru. Je to horší než v přírodě mezi dravými zvířaty. Zvířata požírají okolí jen když mají hlad. To bohužel ale neplatí u tvora prý "nejdokonalejšího" - tedy člověka. ....... Zamysleme se !! V posledních letech (2007- a výše) u nás v ČR narůstá velkou měrou počet sebevražd, dokonce i velmi mladých lidí. To přece cosi naznačuje o morální a sociální kvalitě naší společnosti. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film "Koně se také střílejí" rozhodně není z těch filmů, které odvedou nadchnout každého diváka, ale pokud si snímek trochu pustíte k tělu, dostanete velmi nevšední a zajímavý zážitek, který se neopakuje. Originální, zvláštní film s velmi silnou vypovídací hodnotou, pokud si ho tedy dovedete pustit k tělu. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Od Sydney Pollacka ako režiséra, herca, producenta som už videl všeličo, ale niečo takto pesimistické, depresívne a bezvýchodiskové teda ešte rozhodne nie. Je len veľmi málo filmov, po ktorých by som sa cítil tak neskutočne zle. Toto som veru nečakal, vedel som, že idem do niečoho silného a emotívne vyhraneného, ale že to bude až v takejto miere, to ma veru nenapadlo ani len vo sne. Pollack tu rozoberá nielen témy ako sú túžba po peniazoch, sláve... a to najmä v časoch, keď je peňazí ešte menej ako inokedy (hospodárska kríza), ale aj také témy, ktoré priamo súvisia so životom ako takým, v tomto svete plnom pretvárky, bezcitnosti a bezohľadnosti. Ľudia sú v honbe za bohatstvom a slávou schopní všetkého, v tomto prípade či už ako účastníci tanečného maratónu alebo ako jeho usporiadatelia. Vývoj postáv a zmenu charakterov od nevinných začiatkov až do absolútne šialeného maxima pokrivenosti tu Pollack zvládol majstrovsky a šokujúco presne. A to je dôvod na ešte väčší smútok a depresiu. To všetko tu je zastúpené v doprovode postupne ale neúprosne sa zhusťujúcej atmosféry, ktorá ku koncu už nemilosrdne tlačí na srdce diváka. Aspoň na to moje určite. Posledná veta filmu je zároveň i jeho názov, a ten do celkovej pointy nielenže krásne zapadá, ale svojou jednoduchosťou, no zároveň i priamočiarou nekompromisnosťou s veľkým myšlienkovým presahom, ma v náväznosti na filmový odkaz totálne duševne prevalcoval. Jedno je isté, nad filmom budem ešte veľmi dlho premýšľať. Odporúčam divákom, ktorí vo filme vyhľadávajú predovšetkým duševný pokrm a nevadí im obrovská dávka pesimizmu a depresie. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Veskrze pesimistický film, který vznikl jako portrét zoufalé a zubožené společnosti v době velké hospodářské krize, zatímco dnes působí v první řadě jako tvrdá satira na zvrhlé reality shows, jejichž cílem je pro povrchní pobavení diváků udělat ze soutěžících naprosté trosky (duševně i tělesně) a všehoschopné idioty. Konec je možná malinko nucený a účelový, ale i tak výstižně poukazuje na absurdní kontrast mezi nezákonným projevem lidské sounáležitosti a zcela legální soutěží, která je v jádru amorální a nelidská. __ Fun fact: Mladou těhotnou soutěžící hraje budoucí paní McClaneová. :-) 85 % ()

snob 

všechny recenze uživatele

Když si chce člověk odpočinout od fujtajblu moderní kinematografie, je nejlepší sáhnout do starších amerických filmů. Točilo se umění, ne jen popcornem zasypané plkání o ničem. Film Koně se také střílejí boří veškeré iluze, které člověk mohl růžovým proplouváním vlastním životem nabýt. Nádherný film. Vskutku nádherný. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Film drží rekord 9ti nominací na Oscara, aniž byl nominován na Nejlepší film. (HellFire)
  • Sydney Pollack vzal do ruky kameru, nasadil si brusle a natočil záběry všech párů uhánějících dokola v 10ti minutovém limitu. (HellFire)
  • Režisér Sydney Pollack dal herečke Jane Fonda volnú ruku pri nakladaní s jej postavou. Zo začiatku úlohu odmietla, prehováral ju aj partner Roger Vadim, ktorý mal knižnú predlohu v obľube. (classic)

Reklama

Reklama