Reklama

Reklama

Dívka s perlou

  • Velká Británie Girl with a Pearl Earring (více)
Trailer

Obsahy(1)

Delft, Holandsko, 1665. Po oslepnutí otce nastupuje sedmnáctiletá protestantka Griet do služby v početné katolické rodině malíře Vermeera. Jednou z jejích povinností je i úklid mistrova ateliéru. Griet sice neumí psát, ale brzy se ukáže, že jí svět barev a obrazů říká víc než malířově žárlivé manželce. Mistrova plátna ji hluboce oslovují, a tak není divu, že se plaše a zpovzdálí obdivuje i jejich tvůrci. Ani ona však nezůstane nepovšimnuta. Mezi pánem a služkou vznikne křehké pouto a malíř dívčinu tvář zvěční na slavném obraze "Dívka s perlou" (u nás známém spíše pod názvem "Dívka v turbanu" a dnes vystaveném v Královské obrazárně Mauritshuis v Haagu)... Obrazy holandského malíře Johannese Vermeera (1632–1675) jsou světově proslulé, o mistrově životě se toho však ví jen žalostně málo. Zachytit a pochopit vzácný okamžik tvorby a krátký úsek umělcova života se pokusil v adaptaci stejnojmenného bestselleru Tracy Chevalierové debutující britský režisér Peter Webber. Hlavní postavou je ovšem titulní hrdinka, mladičká služka Griet. Výsledkem je citlivý, kultivovaný snímek, plný obdivu k Vermeerovu dílu a pokory k výtvarnému umění. Scarlett Johanssonová jako Griet nepotřebuje komunikovat slovy a přesto je výmluvná, stejně jako Colin Firth v roli umělce, jehož perfekcionismus hraničí s posedlostí. Vyzdvihnout zaslouží i výtvarně pojatá kamera Eduarda Serry, která snímku dodává kouzlo a patinu obrazů starých holandských mistrů. Film posbíral řadu mezinárodních filmových cen a dočkal se i trojnásobné nominace na Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (335)

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Ja by som si - na rozdiel od niektorých tunajších kolegov - z dejovej prázdnoty hlavu nerobil. Toto je iba "obyčajná " POCTA Vermeerovi, nijaké iné posolstvo hľadať netreba. Ani do galérií nechodíme premýšľať - tam sa predsa chodí dívať a diviť sa... A konieckoncov, aj z poznania, že i v oblakoch sa skrýva množstvo farebných odtieňov, sa dá čosi odniesť do života... ()

classic 

všechny recenze uživatele

Skvostné, magické a fenomenálne, akoby dostal možnosť štáb Petra Webbera vrátiť sa „strojom času” do HOLANDSKA, druhej polovice 17. storočia, a s napätím sledovať strhujúce dianie medzi slúžkou v dome a Pánom Domu, ktorý je inak vychýreným MALIAROM, že ona sa postupne stáva jeho inšpiráciou, akousi Múzou. A zatiaľ maliarova žena pociťuje čoraz väčšie DEPRESIE z jej neustálej prítomnosti, alebo jedna z dcér ju extrémne nenávidí, a tak je robí občas naschvál. Pohár trpezlivosti načisto pretiekol po dozvedení sa istej udalosti, ktorá ju rozčúli do nepríčetnosti... _ Začal by som s Edovov brilantnou prácou kamery, ktorá si vyberá ODTIENE všetkých ročných období, čo ju robí o čosi prízračnejšou, žiarujúcejšou, skrátka zaujímavejšou, ktorá stále baví, normálne som sa ňou kochal. K hereckým výkonom. Pozoruhodní Colin so Scarlett, sú strašne iniciatívni, On určite, Ona sa prispôsobí, čo povie. Sú oblečení v dobových kostýmoch, ktoré doslova kričia : „Obdivuj nás” ! Zdržiavajú sa na takých miestach, ktoré jednoducho dýchajú históriou. Majú repliky, ktoré vyžarujú pocit zimomriavkov. _ Už niekoľkokrát som zažil takýto vstup na pôdu dávnej minulosti, trebárs so Stanislavom Kubrickom v monumentálnom Barry Lyndonovi, ktorý bol obdivuhodne precízny perfekcionista, netvrdím, že Webber ide v jeho šľapajách, aby sa mu podobal, ale i napriek tomu sa mi po celý čas zdalo, že tu si tvorcovia dávali extra záležať, aby do DETAILOV zachytili danú dobu, čo sa im do bodky aj podarilo ! ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $11,670,971Tržby Celosvetovo $31,466,789║ Skromný až doslova tichý film, kde sa toho moc nenahovorí ale za to zas sa to vynahradí určitým citom pre kompozíciu obrazu a o to viac to vyhovuje pokiaľ je film o maliarovi a jeho životnom objekte pretavenom do večného obrazu. Po hereckej stránke skvele zapadla do príbehu Scarlett Johansson ako slúžka Griet a taktiež nie moc zhovorčivý Colin Firth ako maliar Johannes Vermeer. Na prekvapenie to vôbec nenudí na to ako je dej jednoducho stavaní. /75%/ ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Všeobjímající skvostný vizuální zážitek. Strhnul, usadil a povolil čelist. Já se snad dám na všechny ty životopisné filmy o klasických malířích :) Anebo zůstanu při zemi, poděkuju stále lepšímu a lepšímu Colinu Firthovi, přejdu další přeceňovaný výkon Scarlett Johansson a užiji si jednu z mnoha dětských rolí dnes již objevené Anny Popplewell. Tak se mi to líbí. A po čase mohu sahnout i po románu Tracy Chevalier, který je vyprávěn v ich formě a je proto hlubokým niterným zážitkem. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, vizuálně nádherný snímek, až umělecky hodnotný. Scény jakoby vypadly z Vermeerových obrazů (chválím tvůrce za až pedantskou přesnost a věrnost). Hudba Alexandra Desplata je příjemně podpůrná, na samostatný poslech ale nezaujme. Herecké výkony jsou velmi dobré, stejně jako citlivý casting vybírající herce pasující do 17. století, kteří jakoby opět vypadli z jeho obrazů. Vermeerovy obrazy jsou typické svou prosluněností, stejně jako tento snímek. Zcela nechápu výtky individuí, kteří shazují příběh. Jejich nespokojenost je zcela scestná a je vidět, že nepochopili záměr a téma filmu, který je jako obraz. Statický, ale emocionálně hluboký a vyprávějící příběh po svém. Musíte se do něj zahledět a představovat si a vnímat...to je klíč, jak si vychutnat tento film. Fráze jako "plytký příběh" jsou trapné. Bohužel v dnešní době má mnoho lidí rádo košaté příběhy plné zvratů, "překvapivých" konců atd., proto jsem rád, že vznikají i tyto filmy, mému srdci mnohem bližší než sáhodlouhé epické příběhy, které ale zůstávají na povrchu. Tento film jde mnohem hloub. Obraz Johannese Vermeera Girl with Pearl Earring patří k mým neoblíbenějším, a proto tento snímek patří k mým srdcovkám. Colin Firth je výbornej herec a komplikovaného malíře zahrál s velkým přehledem. Jediný, kdo mi vyloženě neseděl, byl Cillian Murphy. Jinak 95%!!! ()

Galerie (51)

Zajímavosti (15)

  • Hlavní úlohy měli původně ztvárnit Kate Hudson a Ralph Fiennes, s obsazením režisérské stoličky koketoval Mike Newell. Během předprodukce však díky jejímu dlouhému trvání Kate odešla a nový režisér Webber namísto ní obsadil Kirsten Dunst. Ta se ale od projektu odklonila díky obrovskému úspěchu prvního Spider-Mana. A do třetice Fiennes musel natáčení opustit kvůli kolizi termínů s natáčením jeho dalšího filmu. (imro)
  • Románová předloha filmu byla inspirovaná anonymní dívkou zachycenou na obrazu „Dívka v turbanu“, který je častěji nazýván „Dívka s perlou“, od slavného holandského malíře Jana Vermeera. (imro)
  • Colinu Firthovi velmi vyhovovalo, jak málo se ví o skutečném Johannesi Vermeerovi: "Je známa spousta faktů a dat, ale nikdo neví, jak ten člověk vypadal, jak se choval a co vlastně doopravdy prožil. Nevíme, jak se oblékal, jak chodil, jestli byl kliďas nebo cholerik. Možná byl hubený dlouhán, možná tlustý prcek, který v jednom kuse pil a tloukl svoje děti. Nebo mohl být podobný člověku, kterého hraju ve filmu. Dalo mi to velikou svobodu, když jsem se rozhodoval, jak ho pojmout. Měl jsem v podstatě volné ruce." (NIRO)

Související novinky

Klasiky v novém šatu

Klasiky v novém šatu

19.05.2009

Edgar Allan Poe (na obr.): „Zánik domů Usherů“; Emily Brontë: „Bouřlivé výšiny“; Miguel de Cervantes: „Don Quixote“. A k tomu švýcarská legenda o kušostřelci Vilému Tellovi. Ano, nové adaptace… (více)

Barbarella na bondovský způsob

Barbarella na bondovský způsob

15.04.2007

Producentský veterán Dino De Laurentiis to s novou verzí Barbarelly myslí opravdu vážně. Už podepsal smlouvu s Julienem Forestem, synem a dědicem Jeana-Clauda Foresta, legendárního komiksového tvůrce… (více)

Reklama

Reklama