Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva kriminálníci mají v plánu vyloupit klenotnictví na Václavském náměstí. Jejich promyšlená akce se však zkomplikuje střelbou a společně s řidičem Burianem (Z. Kryzánek) prchají. S ním se poté lupiči rozdělí a přesednou do jiného vozu, který byl záměrně poškozen. Neovladatelné auto se zřítí ze svahu a z lupičů přežije pouze jeden (J. Tříska). Toho také policie dopadne v nedaleké chatě. V jednu chvíli s ním však je pouze kriminalista Málek (S. Matyáš) a po pokusu přemoci policistu je lupič nešťastně zastřelen vlastní zbraní. Málek z toho má značné problémy, neboť bez tohoto svědka nemůžou kriminalisté potvrdit, zdali nebyl komplicem kriminálníků také klenotník Litera (J. Adamíra). K této domněnce je vede fakt, že se odehrálo až příliš mnoho podezřelých náhod, které zlodějům usnadnily krádež. Hospitalizovaný Litera se pak skutečně v noci vytratí z nemocnice, aby si vyzvedl z tajné skrýše ukradené klenoty. Případ se později dostává k soudu, ale pro nedostatek důkazů nemůže nikdo nic klenotníkovi dokázat a jediným odsouzeným je Burian. Uplynou čtyři roky a po propuštění Burian navštíví Literu, od něhož žádá svůj podíl. Ten mu však tvrdí, že když dorazil ke skrýši, klenoty již byly pryč. Litera poté náhodou narazí na Málka, který se nyní živí jako taxikář. Toto setkání v bývalém policistovi znovu probudí touhu se do případu vložit a klenoty nalézt… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (134)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Svižná napínavá krimi zjevně inspirovaná francouzskými filmy té doby. Děj je dost syrový, dynamický a poměrně nepředvídatelný, i když za cenu občas ne úplně logických rozhodnutí hlavních protagonistů, z nichž žádný nevyjde z rozehrané hry "klenoty nebo život" bez následků, přičemž s sebou strhnou další. Menšík coby malý český hajzlík vážně překvapí, Kryzánek si nezadá s tvrdými filmovými grázly, Adamíra se představí jako inteligentní gauner, který je zároveň srab, co se bojí ušpinit si ruce, a Matyáš jako vyhozený policajt, který svou snahou dořešit čtyři roky starý případ ohrozí několik lidí kolem sebe. Za zmínku stojí i velice solidní kamera a účast Františka Šťastného coby Františka Šťastného. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Na české poměry dost drsná a dobře natočená akční kriminálka. Adamíra, Kryzánek a v menší roli Menšík skvělí, Matyáš nebyl tak dobrej, chtělo by to charismatičtějšího představitele, např. kdyby to hrál Cupák, nebo třeba Brzobohatý. Líbilo se mi i vyhýbání klišé, nejsou tu zlí ani hodní, a třeba jsem čekal, že když tu závodník František Šťastný hraje sám sebe (ne moc šťastná volba, moc mu to nejde), tak se mu nic nestane... Mohlo to bejt ale barevný. Pak by se to mohlo klidně rovnat západním kriminálkám té doby. I když ta černobílá dělá určitou atmosféru... ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle je klasika, super detektivka z konce šedesátek o lupu v klenotnictví. Spokojenost! Prima herci (zbožňuji Adamíru a mám rád i Matyáše), super byl i Menšík a hlavně arcilotr Krizánek. Jako bonus pár akčních scén a honička tisícovky s carevnou ! :-). Policie se tu omezuje na kriminalisty a film není nijak tendenčně zabarven ideologií. Dávám za 4 diamanty ! * * * * ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

8/10 Prekvapive dobra kriminalka s chareaktery, ktere nejsou cernobile jako material tohoto snimku, se zakonitostmi, co neplati a podarenym scenarem vyhybajicim se chybam a klische, co do dneska vidame i v kolorovanych akcnich filmech. Mihne se tam i ceskoslovensky motoking Franta Stastny a docela mu to hrani jde ;]] ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Veľmi milé prekvapenie. Príbeh Hry bez pravidiel pôsobí na prvý pohľad prostým dojmom, veľmi rýchlo sa však rozbehne kolotoč udalostí, ktorý spoľahlivo udrží pozornosť diváka až do samotného konca. Ako bonus so sebou navyše prináša niekoľko na svoju dobu skvele natočených akčných scén a za zmienku rozhodne stojí i ponurá atmosféra, v ktorej hrá prím úžasná Bukového hudba s nádychom noiru. (80%) ()

Galerie (43)

Zajímavosti (10)

  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach Prahy, Kladna a Brna. (dyfur)
  • Když Litera (Jiří Adamíra) diskutuje v autě s Burianem (Zdeněk Kryzánek) na parkovišti před stadionem, jsou kolem nich zaparkovaná vozidla tak, že by Litera nemohl hned odjet. (Fenk)
  • Když František Šťastný říká Málkovi, že pojede do Irska, myslí tím zřejmě, že se zúčastní Grand Prix v Ulsteru. Ve filmu skončil na chirurgii se střelným zraněním, ve skutečnosti skončil v Ulsteru na 3. místě ve třídě 500cc. (Gray)

Související novinky

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama