Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Sedmnáctiletý Tomáš má rád koně a trpělivě se o ně stará. Ve volných chvílích sní o drsné romantice skutečných kovbojů. Netuší, že právě on pomůže odhalit pachatele skutečné loupeže. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Rozhovor 2 - Miloš Nesvadba

Recenze (81)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Zdařilý pokus o důvtipnou žánrovou inovaci, které v té době byl vážně nedostatek..Ale i jako kriminálka a dobrodružný film dobré, reálie nádherné..Sám Jelínek byl ve své roli více než výtečný, byla to velmi náročná role a to hlavně tedy po fyzické stránce..No je vidět, že v ní prodal všechny své plody svého dlouholetého aktivního sportování.... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Bez rodokopasové linie by mohlo jít o další Krškovu adaptaci Šrámka: lyrické záběry přírody, mladá láska, vždy vzorně upravení herci. Westernová poetika do filmu proniká jen náznakově ve formě zpívání countryových písniček, točení lasem nebo jednotvárně nasnímaného cválání na koni s typicky ruským jménem Ivan. Jalová kriminální zápletka se rozbíhá až po nějakých čtyřiceti minutách her na kovboje, které jsou podány jako nezodpovědná, ba přímo nebezpečná kratochvíle, od níž by každý slušný socialistický občan měl v dospělosti přejít k rozumnějšímu trávení volného času. Hlavním postavou oproti pravým westernům není výrazně individualizovaný hrdina, který by jednal dle vlastních rozhodnutí, ale naivní plantážník, řídící se příkazy uvědomělých jezeďáků. Sám přitom není pro vyřešení spáchaného zločinu přínosný jinak než jako svědek. Namísto nespoutané akce v otevřené krajině mají nejdramatičtější scény filmu podobu relativně klidného popojíždění po vhodných cestách, přičemž veškeré potenciálně nebezpečné dění koordinují příslušníci SNB. Kromě cinemaskopického formátu tak západní kulturu reprezentují akorát zloduši, kteří mají cizí jména, ovládají cizí jazyky a pro peníze jsou schopni vraždit. Tuzemská snaha vyhovět poptávce po exotických dějových filmech západního střihu tak zplodila skoro dokonalou negaci koňských oper a jimi reprezentovaných hodnot. Nic to nemění na skutečnosti, že jakéhokoli dobrodružství lační doboví diváci byli kromobyčejně spokojeni a do kina jich do konce roku 1959 přišlo přes dva miliony. 50% Zajímavé komentáře: Marthos, vypravěč ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ro(dokapso)mantický, mírně uvolněně socialisticko-realistický dobrodružný film pro mládež. Na svou dobu myslím dosti dobrý - i přes lehkou naivnost - film s téměř detektivní zápletkou. Záporáci jsou jasní a na konci po zásluze potrestaní. Tři hvězdičky i za tu krásu koňskou a přírodní, před půlstoletím ještě socialismem a následnými izmy v dosti přirozeném stavu uchované... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kdo by od táboráků neznal ústřední píseň. "Seno a stáj, tak voní náš kraj, i do oblak máš tu blíž, a nad údolím, kde zdvihá se dým, dusot koní uslyšíš..." Myslím, že právě ta mírná naivita je ve filmu na místě. Je to prostě láska k dobrodružství, k boji s bezprávním, ke koním, k hrdinům bez bázně a hany, ba i k těm proradným padoušským skunkům, bez kterých by žádné opravdové dobrodružství nemohlo fungovat. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Oblibeny film mojeho taty...vzpominam si, ze kdyz jsme byli mali, vzdycky nam hral na kytaru a zpival: "Seno a staj, tak voni nas kraj..." Je to dobrej film, padesatkove naivni, ale neurazi...(Jelinek je tady za takovyho naivku, az to hranici s nebezpecim "blbecka". Pokazdy me jeho chovani drazdi...) Potesila ucast Jany Kasanove. 4- ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Dle vyjádření Jana Přeučila byla jeho postava Franty předabována proto, že prý tehdy dle mínění režiséra Jindřicha Poláka jeho hlas neodpovídal roli. Rozhodnutí o předabování Jana Přeučila velmi nemile překvapilo. (offlineman)
  • Rudolf Jelínek  (Tomáš) absolvoval před natáčením kurz jízdy na koni v jezdeckém oddíle na Invalidovně. Řekl, že tam měli dobrou formu výuky: kdo spadl, dal láhev kořalky do místního baru. Ten prý byl přeplněn různými druhy alkoholu. (Terva)
  • Stanislav Fišer namluvil Jana Přeučila. (pávek)

Reklama

Reklama