Reklama

Reklama

Případy bratra Cadfaela

(seriál)
Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (1994–1998), 16 h 15 min (Minutáž: 75 min)

Předloha:

Edith Pargeter (kniha)

Hudba:

Colin Towns

Hrají:

Derek Jacobi, Michael Culver, Julian Firth, Terrence Hardiman, Mark Charnock, Toby Jones, Eoin McCarthy, Sean Pertwee, Ben Pullen, Natascha McElhone (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(13)

Píše se první polovina 12.století. Zatímco evropští králové se chystají na druhou křížovou výpravu, v Anglii vypuká občanská válka vyvolaná sporem o trůn mezi Štěpánem III. a jeho sestřenicí Matyldou. Do této nejisté doby, příznačně nazvané anarchie, umístila E.Petersová svého románového hrdinu, vojenského vysloužilce, benediktina a ''středověkého detektiva'', světaznalého Cadfaela. V první epizodě objevuje Cadfael při zaopatřování obětí exekuce ''přebytečné'' tělo a pátrá po jeho původu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý seriál, v němž hlavní roli hraje Derek Jacobi, známý hlavně z role Claudia v seriálu "Já, Claudius". Role mnicha, jenž se z vlastní iniciativy snaží řešit kriminální delikty dávného středověku, mu výborně sedí. Napomáhá tomu i kvalitní scénář jednotlivých epizod. Tak trochu se v souvislosti s tímto seriálem nabízí srovnání s jiným středověkým "detektivem" Williamem Baskervillem (tímto děkuji Rex Mundi za upozornění na chybu :-) )ze Jména růže (vynikající Sean Connery), ale tak vysoko tento seriál nedosahuje. Nicméně v rámci televizní zábavy se řadí mezi to nejpovedenější za posledních 10 let. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Už sám žánr středověké detektivky je originální a mezi seriály ojedinělý. Portrét Dereka Jacobiho na obalu DVD mě přiměl k jeho koupi. Byly vydány pouze 4 díly a to jen s titulky, což mi ale v tomto případě až tak nevadilo. Pobyla jsem ve společnosti bratra Cadfaela po čtyři velmi příjemné večery a smutně jsem se s ním loučila. Jednotlivé příběhy ukazují život v těchto dávných časech a byly by zajímavé i bez detektivní zápletky. Seriál dokazuje, že i v drsném středověku našla spravedlnost svého zastánce a metody, používané při jejím prosazování a postavené na tehdy dostupných znalostech, byly účinné. Už se moc těším, že časem vyjdou i zbylé díly tohoto zajímavého seriálu a že se s bratrem Cadfaelem v podání skvělého Dereka Jacobiho ještě setkám. ()

Reklama

CSSML 

všechny recenze uživatele

Detektivní příběhy ze středověké Anglie 12. století, vyšperkované gregoriánskými chorály. Zápletky jsou celkem spletité, vyšetřované zločiny bývají spáchány i několika osobami a podezřelých je mnoho. Po shlédnutí všech dílu jsem se ovšem neubránil dojmu, že některé případy a jednání postav se mírně opakují napříč díly a že některé díly jsou zbytečně rozplizlé. Středověká společnost je zde vykreslena uvěřitelně, hůře jsou na tom katolické reálie v případě bratra Cadfaela, za což může nejspíš autorka, i když je mi jasné, že sodomita Jacobi se při ztvárňování modernistického mnicha rozhodně přemáhat nemusel. V několika dílech Cadfael zlehčuje možnost zhřešení myšlenkou, v jiném nejasně blábolí o zabití ze soucitu, a když se mu jistý mladík přizná, že spáchal svatokrádežné smilstvo v kostele, začne mu vykládat modernistické kecy o tom, že když se dva mají rádi, není žádné místo dostatečně svaté… Všimla si autorka nebo tvůrci, že je 12. století? Spoiler: Navíc případ „A Morbid Taste for Bones“ má nesmyslné řešení, pominu-li hříšnost záměny kostí světice za tělo mnicha, dovedete si představit tu libou vůni vycházející z relikviáře po několika dnech? Zejména při druhém zhlédnutí s manželkou jsem byl přítomnou heterodoxií značně znechucen. Celkově lepší průměr. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý seriál, který je zasazený do zajímavého prostředí a díky středověku jsou i řešené vraždy o něco zajímavější. Krásně mi vyhovuje pomalé tempo jednotlivých epizod, které jsou ale naplněny úžasnou atmosférou a prostředím, skvělou hudbou, kvalitními scénáři, zajímavým rozuzlením a tradičně silnými hereckými výkony, zejména titulního Dereka Jacobiho, který je i v této roli perfektní, postava Cadfaela mu sedne. Skutečně vynikající detektivní seriál, je jen škoda, že v našich končinách není tak známý, ČT by ho mohla vytáhnout. Pro mě jako milovníka anglických detektivek a historických filmů je tato série naprosto perfektní kombinací, která funguje, je napínavá i zábavná a krásně se na to kouká. Až se někdy dostanu k dalším dílům (zatím jsem viděl první sérii), třeba to tady ještě upravím. Prozatím u mě ale za naprosto perfektních 85%. Kam se hrabe Jméno růže, tohle mi sedne mnohem lépe skoro ve všem, na co si vzpomenete. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Špetka upřímnosti: Seriály nijak zvlášť nevedu. Strašně žerou čas a i ty nejlepší z dobrého nápadu vyždímají příliš. Nakonec toho zpravidla moc nezbude a díl za dílem to tak nějak hořkne. Twin Peaks anyone? Cadfael se svými 13-ti epizodami naštěstí končí včas, a to přesto, že nijak výrazně nekončí. Prostě seroš. Za všechno mohou zase jednou LK, které dývka s přesvíceným Derekem Jacobim sice začaly vydávat, ale * alespoň zatím * nedokončily. Ještěže existují jiné způsoby... Z námětu nelze nečenichat Umberta Eca. Přestože scénář ze zřejmých důvodů nedosahuje stejných kvalit a drží se striktně ve vrstvě "osvícený humanistický vědec v kutně řeší za pomoci proto-moderních technik a přitroublého novice ve 12. století vraždu" (do nějakých alegorických pokusů či srovnávání paradigmat se zde nikdo nepouští; prokrista - jsme v televizi), není to vůbec blbé, zápletky jsou originální a alespoň pro mě nijak okatě průhledné. V obsazení samozřejmě vede Jakobi, který mezi kolegy v rolích vidláků a fanatiků doslova září. Jeho Cadfael je k zulíbání (rozuměj - patří na hranici). Ačkoliv o tom není řeč, jistě čítá Aristotela a dle ukázek břitkého vtipu si leccos vzal i z druhého dílu Poetiky. Co dělá v mých očích z televizního projektu vzácnou věc je výprava a atmoška. Možná jde jen o zvyk, ale co se v prvních dílech jeví poněkud papundeklově, proměňuje se od série k sérii ve věrohodně (alespoň pro soudného laického diváka) působící exkurz do temných časů, a to bez laciných filtrů a dalších triků, za něž vděčíme CGI. Paruky moc netrčí, od hub jde hercům skutečná pára a při pohledu na měšťany a vesničany je zřejmé, proč byl o kláštery takový zájem. Zamrzí jen skutečnost, že se povedlo natočit jen 13 dílů. Tvůrci měli přece jenom ždímat až do sucha :-) ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama