Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Pět malých prasátek (S09E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Five Little Pigs (více)

Obsahy(1)

Lucy Craleová přišla ve svých sedmi letech o matku Carolinu, která byla odsouzena a popravena za vraždu svého manžela Amyase, Lucyina otce. Po čtrnácti letech dostává Lucy dědictví jehož součástí je i dopis, který jí matka napsala před svou smrtí a v němž tvrdí, že je nevinná. Čtrnáct let je hodně dlouhá doba. Za tu dobu se může svět posunout o hodný kus kupředu, může jej ale také hodně lidí opustit. Pět klíčových svědků, kteří byli tím či oním způsobem zainteresováni na případu vraždy malíře Amyase Cralea, však naštěstí ještě žije. Lucy se rozhodne očistit matčino jméno a požádá slavného detektiva Hercule Poirota o prošetření případu. Poirot případ přijímá a nejprve jde za advokátem, který před čtrnácti lety Carolinu obhajoval. Od něj se mimo jiné dozví, že Amyas míval pletky se ženami, což Caroline mlčky snášela. Až na tu poslední, Elsu Greerovou... Takže se Hercule Poirot může směle pustit do řešení téhle dávné záhady. Ostatně Lucy Craleová, která touží očistit jméno své matky, je mimořádně půvabná mladá dáma, které by byl hřích nepomoct. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (136)

Canniosh 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento detektivní díl s Herculem Poirotem je zcela odlišný od jiných, seriálových, epizod. Je takový ponurejší a více dramatický. Tím samozřejmě nechci říci, že je špatný, to v žádném případě, jedná se o kvalitní detektivní film se zajímavou zápletkou a ještě zajímavějším rozplétáním záhady 14 let staré vraždy. Škoda jen, že Poirot nemá k ruce svého potřeštěného "Watsona", čili kapitána Hastingse, který prostě k Poirotovi patří a bez něhož to prostě není ono. Právě Hastings a inspektor Japp dodávali vždy tu pravou šťávu, protože předkládali Poirotovi de facto ty otázky, které si kladl při sledování sám divák. V tomto díle je od začátku jasné, že byť si všichni aktéři filmu myslí, že za 14 let starou vraždu byla odsouzena ta pravá osoba, nebude tomu tak a Poirot tomu opět přijde na kloub. Všechny indicie si tentokrát Poirot nechává pro sebe a vše si nechává až na závěr (jako obvykle). Osobně mohu tento film vřele doporučit nejen pro ty, kdo mají rádi Poirota, ale i pro ty, kdo mají rádi dobré detektivky, kde nemusí téct krev a přesto je divák napjat od začátku do konce. ()

piranha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Magnifique! I přestože musím přiznat, že soustavné koukání na Poirota bystří mozek a budí takzvané poirotovské myšlení, tudíž užuž jsem si myslela, že přemýšlím jako on, chytám stejné nitky a nakonec dospěju ke stejnému závěru, opět jsem se zasekla na ubohém prvním předstupínku a nedala to! Ovšem to je na tom to pěkné, celou tu dobu je to tak napínavé a baví mě to od začátku až do konce a nakonec ještě přichází parádní rozuzlení, které obvykle nečekám. (A pokud čekám, někde je něco špatně a já nedám pět hvězdiček.) ()

Reklama

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S09E01. I kdyz to neni vylozene podstatne, je skoda, ze autori do filmu nejak nevmestnali alespon kratke vysvetleni nazvu tohoto pribehu. V Zajimavostech je, ze v predloze Poirot pripodobnuje chovani peti zucastnenych osob pri vrazde k nejake angl. rikance. Je mozne, ze by se to do stylu pribehu moc nehodilo, tak je dobre, ze to je aspon tady na CSFD, protoze obcas jsou nazvy priznejme si malou zahadou. // Poirot zde vysetruje vrazdu malire, 14 let starou, na popud mlade damy - jeho dcery, ktera v te dobe byla dite a jejiz matku pak za tento cin obesili. Poirot tedy sbira fakta tehdy pritomnych osob. Jsou to 2 bratri, kamaradi mrtveho malire - modelka, kterou malir maloval - sestra obvinene a jeji vychovatelka. Tedy 5 lidi. Tady me dost zarazilo, ze se tu na nekolika mistech objevuje i sluzebna, cili 6. osoba, ktera ale jakoby tvurce vubec nezajimala. Prislo mi to dost podivne a zajimalo by me, zda byla i v predloze, nebo ji filmari pridali a zpusobili tak trochu non-sense nazvu. Kazdopadne i tak je podezrelych pomerne dost. Navic je tu jeste moznost, ze Craleova manzelka opravdu sama malire zabila anebo ze spachal sebevrazdu, jak tvrdila. Pribeh je retrospektivne vykladan hezky a skladacka se dobre doplnuje. Snad jen ten styl kamery muze vadit, kdy danou vzpominku vzdy vidime jakoby z pohledu osoby, ktera ji vypravi. Je to trochu zvlastni, misty trhane (jako pohyby hlavou), ale da se to. Nejvic ale na me pusobila cela atmosfera a hudba. Je to dil, ktery pusobi dost smutne. Mlada zena vlastne ztratila v detstvi oba rodice, matka navic mozna odsouzena nepravem... K tomu ten unaveny venkovsky feeling konciciho leta, s hadkami a milostnym trojuhelnikem - a tragicky pribeh mame jako vysity. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších filmů ze Suchetovo Poirotí série. Příběh je prost jakýchkoliv humorů, které jsou sice jinde vtipné a dobře fungující, tady by ale působily převelice nevhodně a narušovali by melancholickou atmosféru, kde geniální detektiv (jehož knír už nevypadá falešně a dostal méně brilantiny, hurá, hurá) pravdu odhaluje desetiletí po té, co se odehrál čin. Výtečně! Vždycky jsem měl nerad případy podle syžetu podobného Vraždám v Midsomeru, kde musím půl hodiny sledovat vzájemné vztahy aktérů ještě před tím, než se stane vražda (Poirot je jedna z mála knižnětelevizních postav, u které mi to nevadí). Film je natočen fantasticky i technicky / filmařsky a vybíhá z běžné rutiny, která se chtě nechtě po tolika letech vysílání seriálu (jestli se tyhle pozdější díly dají za seriál vůbec považovat) objevuje. Výtečně, klatěhyml. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejnovějších dílů o genialitě Hercula Poirota patří k těm nejsmutnějším. Poirot pátrá po pravdě o 14 let staré vraždě a rozkrývání smutné pravdy jen opět odkrývá bolest v srdci. Celková nálada filmu je hodně ponurá a neradostná a také vizuální styl je hodně odlišný od dřívějších dílů. Podle mého názoru to na kvalitě spíš ubralo. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Meredith Blake je také jméno postavy ve filmu Past na rodiče (1998). (ČSFD)
  • Hlavní hudební motiv filmu je z pera slavného francouzského skladatele Erika Satie, konkrétně se jedná o sérii klavírních kompozic "Gnossiennes". (PhillM.)
  • Překlad básně z filmu zní: "Žilo bylo, dávno tomu, maličkých pět prasátek. První na trh běží z domu koupit kornout cukrátek. Na peci se druhé válí, a třetímu maso dali, čtvrté hlodá kost, páté křičí jéje jéje, jak by ho na nože brali, copak se mu asi děje, že má na svět zlost?" (Robbi)

Reklama

Reklama