Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 2 (1990) (série)


Cornwallská záhada (S02E04)

(epizoda)
  • Velká Británie The Cornish Mystery (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 1990, 50 min

Obsahy(1)

Hercula Poirota navštíví rozrušená starší dáma paní Pengelleyová a svěří se mu se svými obavami, že ji chce manžel, jinak ctihodný maloměstský zubař, otrávit. Za motiv považuje jeho lásku k mladé asistentce. Poirot s Hastingsem vyrazí za paní Pengelleyovou do městečka Polgarwithu v Cornwallu hned druhý den, přicházejí však pozdě, paní právě zemřela. Přestože služka i celé městečko podezírají z vraždy manžela oběti, její lékař možnou otravu vylučuje. Poirot s Hastingsem navštíví jak půvabnou asistentku doktora Pengelleyho, tak neteř nebožky Fredu Stantonovou, která nijak nezastírá, že s tetičkou nevycházela dobře. Ta se totiž překvapivě zamilovala do Fredina snoubence Jacoba Radnora. Detektivové z městečka odjíždějí, zanedlouho se tam však vracejí. Na základě podezření z vraždy byla provedena exhumace těla paní Pengelleyové a pitva potvrdila smrtelnou otravu. (Česká televize)

(více)

Recenze (44)

SuzukiZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ac mam Poirota velmi rada, zde mi prisel trochu moc vsevedouci - bude obvinen jeste pred Bank Holiday atd.. (samozrejme ze je to inteligentni detektiv, ktery na vse prijde diky sedym bunkam).. Trochu mi unikal smer jeho myslenek (jak prisel na vraha, proc vedel, ze nevrazdil manzel..) Treba priste:) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Očarujúca doktorova asistentka je naozaj kus, že Hastings stratí reč, a je ľahké ju obviniť z rozvracania manželstva. To Poirotovi nestačí a hľadá lepší motív vraždy, ktorý je nakoniec prekvapujúco jednoduchý. V prekazení ľahkého a rýchleho vyriešenia prípadu sa prejaví škodoradosť Poirota, keď inšpektor Japp na konci zostáva veľmi prekvapený a rozčarovaný. Nechýba humor, vedľajšie zápletky, klasické hlášky o skromnosti a šedých bunkách, všetko ako má byť. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi bych mohl být nařčen z toho, že Poirotovi se svými pěti hvězdičkami nadržuji ;o) Přiznávám se ovšem, že mi právě tenhle konkrétní díl připadá ze všech "krátkých" Poirotů nejlepší. Přitom tu nění nic, co bychom neznali z jiných dílů, jen to celé do sebe výborně zapadá. Doslova od prvního záběru na deštěm skrápěné okno, má celý příběh nádherně sychravou a vlastně i docela temnou atmosféru. Přitom je ovšem doslova prošpikován úžasným suchým anglickým humorem. A ačkoli to může znít jako protimluv, tyhle dvě složky se vůbec nepotírají. K tomu přičtěme tradičně výborné herecké výkony a chytře vymyšlenou zápletku, která po svém rozuzlení vůbec nepůsobí (jak je žel v detektivkách ACH jinak dost časté) nepřirozeně nebo nepravděpodobně. Prostě to do sebe výborně zacvakne a výsledkem je malý filmový skvost... Pravá a nefalšovaná anglická detektivka se vším, co k ní patří. Celkový dojem: 90% ()

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný díl s temnější upršenou atmosférou, k tomu ale přeplněn humorem, občas využívajícím i Poirotovu předstíranou neznalost angličtiny použitou v nejvhodnější resp. nejméně vhodnou chvíli (coura, no, to je ta, co není z nejlepších). Co se týče zločinu, tentokrát bude Poirot více hádat než hledat důkazy, protože žádné nejsou. Ale jako belgický buldoček se zakousne a s výzbrojí správného PR agenta (manipulace) a notnou dávkou kongeniality kapitána Hastingse (To je kus!) případ dotáhne k úspěšnému konci. A ještě u toho stihne poškádlit Jappa. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S02E04. [spoilery! ] Slabsi dil, kde je sice zajimava zapletka s na prvni pohled jasnym pachatelem, ale jako celek by se to dalo povedet nekolika vetami. Pani Pengellyova ma strach, ze ji manzel travi, a ejhle, nez prijede Poirot podat pomocnou ruku, je opravdu mrtva. Bohuzel v pripadu je minimum dukazu, spis je obvineni zalozeno na vox populi, jelikoz se jedna o male mestecko, kde kazdy kazdeho zna, a dokonce ani Poirot nema v rukou nic. Takze je nakonec pachatel k priznani donucen. A vpodstate nejvic k tomu prispeje Hastings, nikoli Poirot, takze ten zaver je takovy nemastny neslany. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama