Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 3 (1990) (série)


Záhada na zámku Styles (S03E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The Mysterious Affair at Styles (více)

Obsahy(1)

Nadporučík britské armády Hastings byl v roce 1917 na frontě raněn. Rekonvalescenci tráví na zámku Styles, v rodinném sídle Cavendishových. Majitelka panství se nedávno znovu provdala. Manžela nekriticky miluje, zbytek rodiny ho ale nesnáší, dlouholetá společnice domácí paní kvůli němu dokonce odchází. Hastings si jednoho dne vyrazí na procházku a ke svému překvapení potkává Hercula Poirota, s nímž se seznámil před válkou. Krátce nato dojde na zámku k tragédii: majitelka dostane podivný záchvat a v křečích umírá. Lékař konstatuje otravu strychninem. Hastings ví o mimořádných schopnostech obtloustlého Belgičana, navrhuje tedy, aby byl přizván k vyšetřování. Scotland Yard jako obvykle tápe, a tak musí geniální detektiv pořádně zaměstnat své často procvičované šedé buňky. První společný případ Hercula Poirota a nadporučíka Hastingse začíná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Agatha Christie, toho času spořádaná ženuška pilota RAF, jednoho dne porodila pidimužíka s belgickým akcentem. Místo mateřského mléka sál horkou čokoládu. Hercule Poirot, Shakespeare mezi detektivy, se podruhé narodil v okamžiku, kdy si David Suchet nasadil umělý knír. Záhada na zámku Styles je zaplevelená vedlejšími liniemi, televizními manýrami a postižená začátečnickými chybami, ale co naplat: základní zápletka je ve své prostotě mazaná, poirotovské charisma vyvrací dveře z pantů a watsonovský Hastings, archetyp přitroublého Angličana s koňskou tváří a psí loajalitou, kontrastuje s kongeniální aktivitou malých šedých buněk. C´est magnifique, mon ami... ()

xxlch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Suchet nehraje Poirota,David Suchet Je Poirot a to naprosto excelentní.A.Christie by se jistě dmula pýchou,při pohledu na tohoto skvostného představitele jejího Hercula a na perfektní atmosféru Anglie té doby.Tedy, né že bych se jakkoliv chtěla dotknout pana Ustinova,ale na D.Sucheta coby Poirota nemá.Hudba je skvělá a od samého počátku naprosto úchvatně přechází do děje ,no a herecké obsazení zbylých protagonistů je naprosto dokonalé, (Japp je úplně k sežrání).Neznám žádný jiný detektivní seriál,ke kterému se vždy ráda vrátím a totéž platí i o filmech s tímto elegantním pánem. ()

Reklama

FireTight 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nechápu, proč se Česká televize rozhodla dávat tyhle filmy tak pozdě. Vždyť jsou tak skvělé! Každopádně, vůbec prvního Poirota s geniálním Suchetem jsem možná kdysi viděl, ovšem když jsem se na něj podíval s odstupem několika let a se zážitky z posledních (nejnovějších) dílů, nemohl jsem věřit vlastním očím. Poirot si na místo činu nese kufřík, nalezené vlákno musí na expertízu, nalezený nápoj zkoumá ve zkumavce... No teda, jako kdybych ho vůbec nepoznával! Detektivní zápletku snad ani nemá cenu hodnotit, protože byla jako vždy skvělá. Plný počet však přeci jenom nakonec nedám, na všem je až příliš poznat, že je to první setkání herců se svými postavami a tak všechno neklape tak dobře, jak později. ()

Sinn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dílo Agathy Christie jsem vždy milovala a u příběhů s Herculem Poirotem doufala, že jednou ze mě také bude slavný detektiv. Belgičan, jehož šedé buňky mozkové dokáží vyplodit teorie, nad kterými mi rozum zůstával stát, mě v podání Davida Suchata vždy okouzlí. Také postava Watsona, zde ztvárněná Hughem Fraserem, je velice zábavná a roztomile přihlouplá. I přes to, že se zde najde několik nevysvětleností či trhlinek (proč by vrah nechával dopis na místě a nevzal si jej s sebou?) mě tento film velice bavil. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

I když tento snímek nebyl prvním natočeným, ve kterém se vyskytla postava Herculea Poirota v podání Davida Sucheta, dějově však patří k prvním případům, které spoluřešil se svým přítelem - kapitánem Hastingsem. Celkově v celémtomto seriálu velice oceňuji výpravu a preciznost tvůrců. Oceňuji i jejich smysl pro detail. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Záhadná vražda v Styles je vôbec prvou novelou, ktorú vydala Agatha Christie v roku 1920, a teda aj prvou novelou, v ktorej sa objavil Hercule Poirot. (fugyx)

Reklama

Reklama